.
.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nedir?

.
.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nedir? Trafikte araba kullanan sürücülerin gerek dikkatsizlik gerek aşırı hız yüzünden yaptığı kazalar maddi veya manevi olarak hasar, yaralanma ve hatta ölümlere bile yol açıyor. Sürücülerin trafikte sıkça yaşadığı riskli sorunlardan birisi de trafik kazasıdır. Yaşanan bu trafik kazalarında maddi veya manevi olarak hasar alınır. Trafikte yaşanan bu kazalara karışan araçların maddi zararlarını göstermek için tutulan bu tutanağa maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı denir.

Eskiden maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanakları trafik polisleri tarafından doldurulurdu. Ancak 1 Nisan 2008 tarihi itibariyle yeni geçerli kurallar gereği, kazayı yapan sürücüler polisi beklemeden aralarında anlaşma sağladıktan sonra kazayı fotoğraflayarak ve kaza tutanağını doldurup imzalayarak kaza yerinden ayrılabilme kolaylığı sağlanmıştır.

Kazadan hemen sonra yapılması gereken ilk işlemlerden birisi de kaza tespit tutanağıdır. Kaza yapan sürücüler trafik kazası tespit tutanağını doldurduktan sonra bir sigorta şirketine başvurup gerekli olan işlemleri başlatabilirler. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının geçerli olacağı belirli bir süre vardır. Belirlenen bu süreyi aşmadan bir sigorta şirketinden maddi zararınızı isteyebilirsiniz.

Yalnızca maddi hasarlı yapılan bir kazada karşılıklı olan en az iki araç trafik zabıtasına başvurmadan kendi aralarında anlaşma sağlayarak maddi hasarlı trafik kazası tutanağını doldurup sigorta şirketlerine başvuru yapabilirler. Sürücüler kazadan sonra aralarında karşılıklı olarak anlaşmayı yaptıklarında polis çağırmaya gerek duyulmaz.

Kaza sonrasında yapılması gereken diğer önemli noktalardan birisi de kaza yaptıktan sonra yoldan geçen diğer araçları etkilememek, zincirleme kazaya sebep olmamak ve trafiğin akışını bozmamak amacıyla kaza yapan araçların gerekli hasar tespit fotoğraflarını çektikten hemen sonra mümkünse müsait bir yere çekmeleri gereklidir.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Poliçe fotokopisi, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı, kaza yerinde çekilmiş fotoğraflar, kaza yapan sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı için gerekli olan belgelerdir.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır?

.

İlk olarak kaza yapılan alanda araçları hareket ettirmeden alınan hasarları farklı açılardan fotoğrafını çekmek gerekir. Kazaya karışan araçlar ile birlikte ruhsat fotokopisi ve sürücü belgesinin fotokopileri mutlaka temin edilmelidir. Kaza tespit tutanağını doldurma yetkisi sadece kazaya karışan araçların taraflarına ait bir durumdur.

Kazaya karışan bu sürücüler aynı zamanda tutanağı düzenleyebilme yetkisine sahiptirler. İki araçtan daha fazla araç kazaya karışması durumunda birden fazla form kullanılabilecektir. Birden fazla form kullanılması durumunda bu formların her birini kazaya karışan tüm sürücüler tarafından ıslak imzalanması gereklidir. Ayrıca formun üzerindeki bilgiler eksiksiz ve dikkatli bir şekilde okunarak doldurulması gerekir aksi takdirde tutanak formu geçersiz sayılır.

Kaza yapan araçların trafik poliçe numaraları ve ilgili olan sigorta şirketini belirtmeleri gerekir. Kaza yapan iki araç A ve B aracı olarak belirlenmeli ve gittikleri yön işaretlenmelidir. Araçta bulunan kusurlar belirlenerek yapılan incelemelerde sorun yaşanmamasını sağlamak için, kazanın oluş şekli yazılmalı ve kaza yapılan yerin krokisi çizilmelidir.

Yapılan bu incelemeler sonrasında hasarı gören aracın zararları karşılanır ama kusurlu görünen aracın sürücüsü bu zararı bireysel olarak kendisinin karşılaması gerekir. Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı farklı iki amaç için kullanılır. Birincisi iki aracın karıştığı kazalar, ikincisi de tek taraflı yapılmış çarpma, vurma gibi yapılan kazalardır. Kaza yapan sürücüler karşılıklı anlaşmaya varıp tutanağı hazırladıktan sonra, kaza yerinden ayrılmadan önce trafik polisine veya jandarmaya yasal olarak onaylatmalıdır.

Başka İçerik:  Kasko Ve Araç Değer Kaybı

Hazırlanan kaza tutanağı polis tarafından düzenlenir. Kazada sadece maddi hasar meydana geldiyse bu tutanak iliği polis karakolundan talep edilebilir. Fakat yaşanan kaza ölümle veya yaralanmayla sonuçlanmışsa yaşanan kazaya ait evraklar savcılığa gönderileceğinden dolayı bu tür kaza tutanakları savcılıklardan edilebilir.

Trafik kazası geçiren sürücüler araçlarının maddi açıdan yaşadığı zararı giderebilmek amacıyla sigorta şirketlerine başvuru yapmalıdır. Ancak maddi hasarlı tespit tutanağı tutulmuş olmadan herhangi bir işlem yapılmaz ve kabul edilmez.

Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı İçin Hangi Durumlarda Trafik Polisine Başvurmak Gerekir?
Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı İçin Hangi Durumlarda Trafik Polisine Başvurmak Gerekir?

Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı İçin Hangi Durumlarda Trafik Polisine Başvurmak Gerekir?

.

Maddi hasarlı kaza tespit tutanaklarının geçersiz sayıldığı durumlarda hemen trafik polisine başvuru yapılması gerekir. Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı iki nüsha şeklinde doldurulması ve bu nüshalardan her iki aracın sürücülerinde bulunması gerekir. Tutanaklar imzalanmadığı takdirde geçersiz sayılacaktır. Aynı zamanda sürücü trafik kurallarına uymalıdır.

  • Kazaya karışan araçlardan birini 18 yaşından küçük biri tarafından kullanılıyorsa,
  • Kazaya karışan sürücülerden birinin ehliyeti yoksa veya sürücünün ehliyeti kullandığı araç cinsi farklı araç türüne aitse,
  • Sürücülerden herhangi birinde alkol, uyuşturucu veya bunlara benzer uyarıcı madde aldığından şüpheleniliyorsa,
  • Kaza yapan sürücülerden birinde akıl sağlığı hakkında şüphe varsa,
  • Kazada kamu malına zarar gelmişse,
  • Araç sürücüsünde ya da yayalarda herhangi bir ölüm veya yaralanma durumu varsa,
  • Kazaya karışan araçların sürücüleri aralarında anlaşma sağlayamadılarsa maddi hasarlı kaza tespit tutanağı trafik polisleri veya jandarmalar tarafından tutulması gerekir.
Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Tutulmaz?
Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Tutulmaz?

Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Tutulmaz?

  • Aracın sürücüsü belgesiz motorlu araç kullanıyorsa,
  • Sürücünün ehliyeti ve kullandığı araç türü farklıysa,
  • Sürücü 18 yaşından küçükse,
  • Kazaya karışan araçlardan biri veya fazlası kamu kurumlarına ait araç ise,
  • Kamu kurumlarına ait olan eşyalarda bir zarar meydana gelirse,
  • Trafik kazasında sadece üçüncü kişilere ait olan eşyalara zarar gelirse
  • Kazaya karışmış olan araçlardan birinin veya birden fazlasının trafik sigortası yoksa maddi hasarlı tespit tutanağı tutulmaz.

Başka İçerik:  ASBİS No Nedir?

Kaza yapıp maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı tutan araç kullanıcılarının en çok merak ettiği sorulardan birisidir. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı doldurulduktan sonra geçerlilik süresinin olduğu kapsamda kullanılması çok önemlidir. Tazminat davasını açmak için maddi hasarlı trafik tespit tutanaklarının geçerlilik süresi kazanın öğrenildiği andan itibaren 2 yıldır. Kazanın meydana geldiğinden itibaren 10 yıl geçerlilik süresi olduğu belirtilir. Ayrıca bu sürenin geçmemesine dikkat edilmesi gerekir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap