Liçi Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Liçinin Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Liçi, diğer adı ile kral meyvesi ülkemizde kullanımı pek yaygın değil. İçerdiği vitaminlerle faydalar sağlar, düşük kalorilidir ama fazlası zarardır.

Liçi             

Kökeni Çin olan Liçi meyvesinin diğer ismi Kral meyvesidir. Asya’nın güneyinde ve Güney Amerika’da yetişen bu meyve, üzümden daha tatlı lezzete sahiptir.

Hindistan, Vietnam, Filipinler, İsrail, ABD’nin Teksas eyaleti, Florida, Hawaii eyaletleri ve Kalifoniya eyaletinin kıyı kesimleri ve Endonezya’da yetişiyor. Türkiye’de ise sadece Mersin’in ilçelerinde bulunabiliyor. Çin’le özdeşleşmiş liçi meyvesi, zamanında halktan vergi olarak toplanırmış.

Liçi ağacı, yaklaşık 15-20 m boyuna kadar gelebilen, dört mevsim yeşil kalan bir ağaçtır. Meyvesi 3–4 cm uzunluğunda ve 3 cm çapındadır. Kabuğu pembemsi kırmızı renkli ve serttir. Bu kabuk acımsı ve yenilmeyen yapıdadır. Meyvesi yarı saydam-beyaz, üzüme benzer yumuşak kıvamda ve tatlıdır. Çekirdeği hafif zehirlidir.

Liçi Nasıl Saklanır?

Aşkın meyvesi olarak bilinen bu meyve son dönemlerde oldukça popüler konumdadır. Ancak bu meyveyi nasıl saklamamız gerektiği de oldukça önemlidir. Liçi nasıl saklanır sorusunun yanıtı oldukça basittir.

Aşkın meyvesini 2 ºC de %95 nem oranında muhafaza edebilirsiniz. Sakladığınız liçileri daha sonra keklerinizde, kurabiyelerinizde kullanabilirsiniz. Daha sonra kullanmak üzere saklamak istemezseniz meyveyi online olarak da uygun fiyata satın alabilirsiniz.

Liçi Nerede Kullanılır?

Ülkemizde çok bilinmeyen ancak oldukça faydalı olan bu meyve birçok yemekte kullanılmaktadır. Özelliklerde keklerde ve tatlılarda tercih edilebilir.

Geçmişte kral meyvesi olarak bilinen liçi, başta Çin olmak üzere, Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi daha birçok Asya ülkesinde yemeklerde tüketiliyor. En popüler tatlılardan olan liçili kek her mutfakta denenmesi gereken bir çeşittir.

Liçi nerede kullanılır diye soracak olursanız liçili çikolatalı puding yapabilirsiniz. Hem bizim o kadar da uzak olmadığımız bir tarif olur hem de meyvenin tadını çikolatayla lezzetlendirmiş olursunuz.

Eğer daha kolay bir tarif istiyorsanız ayıkladığınız liçileri çikolata sosuna bulayarak da tüketebilirsiniz.

Kendiniz bir tatlı çeşidi üretmek isterseniz çilek, portakal, muz gibi meyvelerin yerine liçi kullanarak da tatlılar ya da dondurmalar yapabilirsiniz.

Liçi Faydaları

Tropik olması sebebiyle nasıl yendiğine dair birçok soru sorulmaktadır. Lezzetiyle fark yaratan liçi meyvesi, kabuğu soyularak ve içindeki çekirdekleri çıkarılarak yenilir.

Çekirdeğinin az da olsa zehir etkisi vardır. Çileğe olan benzerliğiyle dikkat çeken bu meyvenin oldukça fazla faydası vardır. Damar tıkanıklığından cilde kadar birçok yararını sayabiliriz.

·       İçeriğindeki lifler sayesinde bağırsaklara çok iyi gelen bir meyvedir. Sindirim sisteminin fonksiyonlarını yerine getirmesinde aktif bir rol oynar.

·       C vitamini kaynağı olarak görülen liçi meyvesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Vücut direncini artırırken hastalıklara yakalanma riskini düşürür.

·       Doğal bir antioksidan olan liçi meyvesi, kandaki damar tıkanıklığını gidermeye yardımcı olarak kalp sağlığını korumada rol oynar.

·       Cilt için de önemli yararları olan liçi, cildi korumakla kalmaz aynı zamanda nemlendirir ve yaşlanmayı geciktirir.

·       İçeriğindeki potasyum sayesinde böbrekleri çalıştırır ve kanda biriken zararlı içeriklerin atılmasını kolaylaştırır.

·       Liçi içeriğinde ki potasyum açık pembe renkte ise meyvenin taze olduğunun işaretidir. Eğer ki dış kabuğu kahverengiye dönük bir renk almışsa meyvenin taze olmadığına işarettir.

Liçi Nelere İyi Gelir?

Bu güzel meyvenin tadına güzel dedik anca Liçi nelere iyi gelir bundan tam bahsetmedik. Aşkın simgesi olan bu meyve vücuda çok faydalıdır.

Liçi içeriğinde bolca lif bulunur. Lifli meyveler de bağırsakların dostudur. Liçinin bağırsaklara faydası çok fazladır. Bağırsak problemleriyle savaşan leziz egzotik meyve; sindirim sisteminiz için sağlıklı bir meyve tercihi olmalıdır.

Antioksidan özelliği sayesinde, kalp sağlığınız için oldukça etkili olacaktır. Kandaki damar tıkanıklığını giderir ve bu ihtimali de ortadan kaldırır. Bu meyve aynı zamanda bakır ve demir açısından güçlü bir meyvedir. Bu özelliği ile kan dolaşımını hızlandırır. Liçi meyvesi hücrelerin yenilenmesini ve beslenmesini sağlar.

Bolca C vitamini içerir. Bu özelliği ile bağışıklık sistemini düzenler ve sizin daha dirençli bir vücuda sahip olmanızı sağlar. Hastalıklara yakalanma ihtimalini düşürür. Liçi antioksidan ve C vitamini özelliği sayesinde cildinizi korur, nemlendirir ve yaşlanmasını önler.

Liçi İçindeki Vitaminler

Litchi olarak da bilinen Liçi, içinde birçok vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. C vitamini bakımından yüksek ve 9 tanesi günlük C vitamini ihtiyacını karşılamaya yeterlidir. Aynı zamanda lif kaynağı olarak görülebilir. Liçi içindeki vitaminler Kalsiyum, selenyum, bakır, fosfor ve magnezyum olarak sıralanabilir.

Liçi Kalori

Tropik bir meyve olan liçi meyvesi 1 adedi yaklaşık 7 kaloridir. Düşük kalorili ürünler arasında bulunan bu meyve diyet yaparken tüketilebilir. Kalori açısından düşük olduğu için kilo vermek isteyenlere tavsiye edilebilir. Bu meyveyi sporla da desteklerseniz kilo vermeniz kolaylaşır.

Liçi Zararları

Liçi üzüme benzediği için üzümle yakın lezzette olduğunu söylemiştik. Haliyle üzümde olduğu gibi şeker miktarı da fazladır. Özellikle aç karna yendiğinde kandaki şekeri hızla düşürerek ölümlere yol açabiliyor.

Bu sebeple diyabet hastalarının kontrollü bir şekilde tüketmesi gerekir. Çekirdeği hafif zehirli olduğundan tüketilmesi tavsiye edilmez. Liçi zararları araştırılıp yenmesi gereken bir meyvedir. Özellikle küçük yaştaki çocuklara tavsiye edilmez.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap