Lenfosit LYM Düşüklüğü Nedir, Neden Olur, Tedavisi

Lenfosit Nedir Lenfosit Düşüklüğü Nedir, Neden Olur, Tedavisi? İlkokuldan bu yana kan ile ilgili bildiğimiz akyuvar ve alyuvarlar olmuştur. İşte Lenfosit de akyuvar türlerinden biridir. İnsan vücudu kendini..

Lenfosit Nedir?

Lenfosit Nedir İlkokuldan bu yana kan ile ilgili bildiğimiz akyuvar ve alyuvarlar olmuştur. İşte Lenfosit de akyuvar türlerinden biridir. İnsan vücudu kendini tehlikelere karşı savunur, Lenfosit sayesinde vücut direncimiz artar, virüsler ile mücadele edilir.

Bağışıklık sistemi zayıflamaya başladığında hastalıklar baş gösterir. Bu sorunlar ile mücadele etmek için vücudun antikora ihtiyacı vardır ve bu görevi de Lenfosit üstlenir. Ayrıca, kanser tedavisinde ilik nakli kullanmak gerekebilir, Lenfositler de ilik hücrelerinde oluşurlar.

Kan hücrelerimizde belli oranlarda Lenfosit bulunur. Lenfosit miktarı eğer yüzde 15’in (1000) alt seviyelerine inerse Lenfosit düşüklüğü ortaya çıkar. Çocuklarda ise durum farklıdır, onlardaki Lenfosit mikarı daha fazladır ve 3000’den az olmaması gerekmektedir.

LYM düşük olduğunda vücut dış etkenler ile savaşamaz hale gelir, vücut direnci düşer, kişinin kanser ve türlerine yakalanma riski artabilir.

Lenfosit Nedir
Lenfosit Nedir

Lenfosit Düşüklüğü Neden Olur?

Lenfosit düşüklüğünün (Lenfopeni) sebebini tek bir şeye dayandırmak zordur. Zaten kendini belli ettiği bir durumda olmaz. Tesadüf eseri hastaneye gittiğiniz tahliller sonucu bu hastalığı öğrenebilirsiniz.

Kişinin önemli bir hastalığı olmadığı takdirde Lenfosit oranı istenilen seviyeye tekrar yükseltilir.

Lenfositlerin kemik iliğinin hücrelerinde üretildiğini söylemiştik. Bazı durumlarda bu üretim gerçekleşemez ve Lenfopeni’ye neden olur. Bu durumun yaşanmasının yaş sınırı yoktur, herkeste görülebilir.

Kanser tedavisi görenlerde, gebelerde, kimyasal işlerinde çalışanlarda, bazı ilaçların yanlış kullanımı sonrasında Lenfosit düşüklüğü ortaya çıkabilir.

Günümüzde verem hastalığına eskisi sık rastlanılmasa da bu hastalık Lenfopeni’ye sebep olur. Viral Hepatit, AIDS gibi hastalıklar da vücut direncini düşürmesinden dolayı Lenfosit oranın azalmasına yol açar.

Şimdiye kadar sonradan oluşabilecek hastalıklardan bahsettik. MS, Deri veremi gibi doğumdan itibaren var olan bu rahatsızlıklar da Lenfosit düşüklüğüne neden olur. Bu hastalık yaşam şekline göre de farklılık gösterir. Ailevi problemler, ilerleyen yaş ve tütün mamullerinin tüketimi hastalık ihtimalini artırmaktadır.

Çağımızın dermanı bulunamaya hastalığı kanser de maalesef Lenfosit düşüklüğünün en büyük sorunudur. Kan kanseri, lenfoma gibi hastalıklar bunların başında yer almaktadır.

Bazı hastalıklarımızı tedavi etmek için ilaç kullanırız veya Doktor önerisi ile terapiye ihtiyaç duyarız. Bu tür durumlar da kan hücrelerinin sayısında azalmaya neden olur. Özellikle beyaz kan hücreleri zamanla yok olmaya başlar. Böylece Lenfosit düşüklüğü ortaya çıkar.

Lenfosit Düşüklüğünün Tedavisi için Yapılması Gerekenler

İlk olarak kemik iliğinde yaşanan soruna değinmek istiyorum. İlk önce ilaç tedavisi denenir, yeterli olmadığı takdirde en etkili tedavi yöntemi ilik nakli olacaktır. Lenfosit düşüklüğü tedavisi sırasında kesinlikle yorucu işler yapılmamalı, vücuttaki yaralar eskisi gibi iyileşemeyeceğinden ve enfeksiyon riskinden dolayı vücutta kesiklerin oluşmamasına dikkat edilmelidir.

Bulaşıcı hastalıklar için genelde uygulanan yöntem kuvvetli antibiyotiklerdir. Hastalık esnasında yayılabilecek virüs, paraziti önlemek için ilaçla tedavi yöntemi uygulanır.

Doğuştan olan hastalıklardan Romatoid Artritin tedavisi olmayan hastalıklardandır. Sadece aşırı ağrıların giderilmesi için basit ilaç tedavisi yapılmaktadır.

Kanser için yıllardır aynı yöntem uygulanıyor. Kemoterapi ve Radyoterapi şimdilik bilinen tedavi yöntemleri lakin Lenfosit düşüklüğü daha çok artış gösterir. Kanserli hücreler tedaviden sonra yok olursa Lenfosit eski seviyelerine gelebilir.

Lenfosit azalması erken tespit edilirse ve altında önemli bir rahatsızlık yoksa basit ilaç tedavisi ile anında kontrol altına alınır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap