Lahana Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lahana, çorba ve sulu sebze yemeklerinde kullanılır. Buzdolabında saklanırsa uzun süre korunur. Strese ve sindirime iyi gelen faydaları vardır.

Lahana

Kış sebzeleri içerisinde yer alan ve farklı yemek türlerinde kullanılan lahana ülkemizde Akdeniz Bölgesinde bolca yetiştirilmektedir. Sarı ve beyaz çiçeklidir. Yağışlı ve rutubetli yerleri sever. Denize yakın olan tüm bölgelerde lahana yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Dünya çapında da oldukça bilinen ve sevilen bir sebzedir. Anavatanı Kuzey Avrupa ülkeleri ve Baltık Denizi kıyıları olarak kabul edilmektedir. İngiltere, İrlanda ve Fransa ülkelerinde yabani lahana türleri de sıklıkla yetiştirilmekte ve ihracatı yapılmaktadır.

Lahana azotlu gübreli toprakları sever. Kurak ve sıcak bölgelerde lahana göbek bağlayamaz. Killi ve serin topraklar sevdiği toprak türleri arasında yer almaktadır. Kış soğuklarına oldukça dayanıklıdır. Kendine has lezzeti ve kokusu ile kışın tercih edilen sebzeler arasında bulunmaktadır.

Farklı lahana cinsleri bulunmaktadır. En çok yetiştirilen tür olan kelle lahana 2 ile 6 kilogram arasında bulunmaktadır. Anadolu Bölgesinin bazı yerlerinde kantar lahana ekilir. Bunlar oldukça büyük cinslerdir ve ağırlıkları 15 ile 30 kilogram arasında olmaktadır.

İlk kez Yunanlıların keşfettiği bilinen lahananın rengi açık yeşildir. Fakat farklı çeşitleri değişik renklerde de olmaktadır. Brüksel lahanası küçük boyutlu ve oldukça lezzetlidir. Türkiye’de fazla yetiştirilen bir tür değildir.

Kırmızı lahana, boyut olarak küçüktür. Rengi mordur. Oldukça vitaminli ve lezzetli olduğu için genellikle salatalarda ve mezelerde kullanılmaktadır. Salata yapmak için doğrarken mor renginin elinizi boyadığını da görebilirsiniz. Limon ve zeytinyağı ile oldukça fazla tercih edilmektedir.

Kara lahana, Karadeniz Bölgesinde sıklıkla yetiştirilmektedir. Yemeği ve sarması yapılarak tüketilmektedir. Ispanak bitkisini andırır. İçerdiği vitamin ve minerallerle yöresel yemeklerde oldukça fazla tercih edilmektedir.

Beyaz lahana, renk olarak dış yaprakları açık yeşil ve içi beyazdır. Yemeklerde ve turşularda kullanılmaktadır. Çiğ olarak da tüketilir. Hatta sebzeleri çiğ olarak tüketmek daha değerlidir. Beyaz lahanayı doğrayarak limon ve zeytinyağı kullanırsanız vitaminli bir salata elde etmiş olacaksınız.

Lahana Nasıl Saklanır?

Kış mevsiminde almış olduğunuz lahananızı yakın zamanda kullanmayı düşünüyorsanız onu poşetinden çıkararak serin bir yerde saklayabilirsiniz. Orta boyda bir lahana aldıysanız buzdolabının normal rafında saklayarak 1-2 hafta muhafaza etmeniz mümkündür.

Dış ortamda lahana saklamak için; büyük lahanalar buzdolabına sığmayacağından evin güneş görmeyen yerinde bütün olarak 1 hafta muhafaza edilmektedir. Kullanacağınız zaman en dış yaprağında bozulma ve buruşma varsa onları atabilir ve kalanı kullanabilirsiniz.

Buzlukta lahana saklamak için; onu parçalara ayırabilir ve kullanacağınız miktarlarda olanları poşetleyerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Şoklama yöntemiyle buzluğa koymak doğru bir yöntemdir. Böylelikle onları yazın çıkarabilir ve lahana yemeği yapımında kullanabilirsiniz.

Lahana Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Vitaminli ve farklı lezzete sahip olan lahananın kullanıldığı birçok yemek türü bulunmaktadır. Kendine has kokusu ile bazı evlerde fazla tercih ediliyor olmaması da söz konudur. Ama onun ne kadar değerli bir sebze olduğunu öğrenince sıklıkla pişirmeniz gerektiğini de anlayacaksınız.

Lahana çorbası, sebze çorbaları arasında sıklıkla yapılan bir çorba çeşididir. Vücuttaki toksinleri atması ile bilindiği için diyet yapanlar tarafından da sıklıkla tüketilmektedir. Bu çorbanıza havuç ilave ederek de vitamin değerlerini artırabilirsiniz.

Lahana kapuskası hem lezzetli hem de yapımı oldukça kolay yemek tarifleri arasında bulunmaktadır. Acı seven kişiler acılı lahana kapuskası da yapabilirler.

Fırında etli lahana yaparak da hem hafif hem de doyurucu olan bu yemeği size ve sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Lahana sarması Türk mutfak geleneğinde sıklıkla yapılan bir sarma çeşididir. Kıymalı ya da zeytinyağlı yapılmaktadır.

Lahana turşusu kış aylarında yemeklerin yanında sıklıkla tercih edilen bir turşu türü olarak bilinmektedir. Kütür kütür ve ekşi lezzeti ile oldukça sevilmektedir.

Bu turşunuzun içine havuç dilimleri de ilave ederek hem güzel bir görsellik oluşturabilir hem de vitamin değerlerini artırabilirsiniz.

Mor lahana salatası, mükemmel rengi ve lezzeti ile tek başına yapılarak tüketildiği gibi marul, turp, havuç gibi sebzelerle de zenginleştirilmektedir.

Ayrıca mor lahananızı turşunun içinde düşünürseniz, rengini diğer sebzelere de aktaracağı için renkli bir turşu da elde etmiş olacaksınız.

Lahana Faydaları

Farklı yemekleri yapılan, turşularda ve salatalarda kullanılan lahananın birçok faydası bulunmaktadır. Diyet yapanların haricinde herkes tarafından tüketilen lahananın faydalarını duyunca onu sofranızdan eksik etmek istemeyeceksiniz. Lahana faydaları nelerdir? İnceleyecek olursak;

·       Hormonların düzene girmesini sağlamaktadır.

·       Strese iyi gelerek asabiyeti yok eder.

·       Sinir sistemimiz için faydalıdır.

·       Yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmektedir.

·       Kanser hücrelerini yok etmesiyle bilinmektedir.

·       Beyin sağlığı için oldukça faydalıdır. Alzheimer hastalığından korumaktadır.

·       Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

·       Enfeksiyonlara karşı vücudumuzu korumaktadır.

·       Cilt için faydalıdır. Yaşlanma belirtilerini geciktirir.

·       Sindirim sistemi için faydalıdır.

·       Kolesterolü düşürür.

·       Tansiyonu düzenler.

·       Balgam söktürür.

Lahana Nelere İyi Gelir?

Lahana içeriğinde bulunan birçok vitamin değerleri ile birçok hastalığa karşı bizleri korumaktadır. Bunlardan en önemlisi kanser hastalığıdır. Lahana başka nelere iyi gelir? Diye inceleyecek olursak; birçok seçenek önümüze çıkmaktadır.

Özellikle diyet yapan kişiler rahatlıkla lahana tüketebilirler. Lif oranı yüksek olduğu için yağ yakımında faydalı bir sebzedir. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmaktadır. Baş ağrılarına iyi gelmektedir. Lahana cilt maskelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Pürüzsüz bir cilde lahana ile kavuşabilirsiniz.

Astım hastalarına iyi geldiği bilinmektedir. Vücutta oluşan iltihapları kurutmaktadır. Lahana antioksidan zengini bir sebzedir. O yüzden kanser, iltihap, enfeksiyon gibi vücudumuzu tehdit eden zararlarla savaşmaktadır. Radyasyonun vücudumuzda bıraktığı kötü etkilerine de iyi gelmektedir.

Lahana İçindeki Vitaminler

Lahana turpgiler familyasında yer alan bir sebzedir. Oldukça da faydalıdır. Antioksidan ve iltihap önleyici özelliği bulunmaktadır. Özellikle mor lahana yüksek antioksidan içermektedir. O yüzden sofralarda sıklıkla bulundurulmalıdır.

Lahana içindeki vitaminler; C, A, K, B1, B2, B3, B5, B6 olmaktadır.  Sodyum, potasyum, magnezyum, fosfor, manganez, kalsiyum ve çinko elementleri de lahana içinde bulunur.

130 gram lahana besin değeri %71 Karbonhidrat, %21 Protein, %8 Yağ içermektedir.

Lahana Kalorisi

Lahana farklı renklerde ve cinslerde olmasına rağmen düşük kalorili bir sebzedir.  Mineral zengini, karbonhidrat değeri düşük ve lifli bir gıdadır. Çiğ ya da pişmiş olarak gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

100 gram lahana 25 kaloridir.

Lahana Zararları

Vitamin ve mineral zengini olan lahana düzenli tüketildiğinde oldukça faydalı bir besindir. Ama fazla tüketildiğinde bazı yan etkiler de ortaya çıkarabilmektedir.

Lahana zararları nelerdir? İnceleyecek olursak;

·       Vücutta su kaybına neden olabilir.

·       Gaz ve şişkinlik sorunlarına neden olabilir.

·       Lahana suyunu fazla içenler idrar yolları tahrişine neden olabilir.

·       Guatr hastalarının yememesi gerekir. Bu konuda mutlaka doktora danışılmalıdır.

·       Hipotriod ve Tiroid disfonksiyonu olan kişiler tüketmemelidir.

·       İshal olduysanız lahana yememelisiniz.

·       Hamile ve emziren bayanlar gaz sorunu ile karşılaşacakları için doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap