L Carnitine Nedir? (L Karnitin) Nasıl Kullanılır? Zararları ve Yararları Nelerdir?

Carnitine diye adlandırılan ve bazı belgelerde L carnitine olarak da geçen vücudumuzun doğal olarak ürettiği “yağ oksidasyonu” sırasında yağı enerjiye dönüştür..

Carnitine diye adlandırılan ve bazı belgelerde L carnitine olarak da geçen vücudumuzun doğal olarak ürettiği “yağ oksidasyonu” sırasında yağı enerjiye dönüştürmede kullandığımız bir ikincil amino asit türüdür.

L carnitine “oksidadif stresi” azaltarak hastalıkların önünü açmasını engeller. Vücudumuzun ürettiği keratin yeterki miktarda iken. L carnitine bökreklerde ve aynı zamanda karaciğerimizde öretilir. Kaslarda, kalpde, beyinde ve spermlerde ise depo edilir.

Bazı ilaçlar keratin üretimini olumsuz etkileyebilir ve vücudumuzda carnitine üretimi düşer ve ya ürettiğimiz carnitine hücrelerimize düzgün taşınamaz. Bu gibi durumlarda uzmanlara danışmak her zaman ilk önceliğimiz olmalıdır.

L Carnitine Hangi Sağlık Koşulları İçin Öne Çıkar?

L carnitine antioksidan bir özellik göstererek oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı vücudumuzu korur, bu nitelikten ötürü damar ve kalp rahatsızlıklarına ek olarak diyabet ve beslenme bozukları için tedavide ve hastalıktan korunma sürecinde önemli bir rol oynar.

Anjin: Bazı klinik çalışmalar gösteriyor ki L carnitine anjin rahatsızlığı bulunan ve göğüs ağrısı gibi rahatsızlıklar çeken hastaların egzersiz yapmasına yardımcı olmaktadır.

Bu gibi rahatsızlıklarda kendi kendinize L carnitine takviyesi alıp tedavi etmeye çalışmak yerine bir uzman kontrolünde vücudunuza almanız gereken keratin miktarını belirlemenizi öneriyoruz.

Kalp Krizi: Kalp krizi geçirdikten sonra doktorunuz nezaretinde aldığınız ilaçlara ek olarak keratin kullanmanız durumunda ikinci bir ataktan korunmanıza yardımcı olacaktır.

Yapılan araştırmalar bu konuda tutarsızlık gösterdiği için keratin kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmalısınız.

Periferik Damar Rahatsızlıkları: Yine yapılan araştırmalar neticesinde L carnitine kullanmanın yaşanabilecek damar sertleşmesi ve tıkanıklığının yanı sıra periferik damar hastalıkları, bacak kramları ve bacaklarda ağrı gibi rahatsızlıkların belirtilerinde azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür.

Damarlardaki tıkanıklık sebebi ile bacaklara gidecek olan kanın azalmasını durumunu düzeltmeye yardımcı olan L carnitine alınması gereken takviyeler arasında gösterilmektedir.

Diyabetik Nöropati: uzun süre yüksek seviyelerde seyir eden kan şekerinin sonucunda “diyabetik nöropati” rahatsızlığı gözlenmektedir. Bunun sonucunda kol, bacak ve ayaklar başta olmak üzere çeşitli vücut organlarımızda doku ve his kaybıyla beraber ağrı yaşayabilirsiniz. L carnitine bunu azaltabilir.

Bu konudaki bulgular keratinin zarar gören sinir dokularının yenilenmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Fakat yine de bu konuda daha ileri bir araştırma sonucuna ihtiyaç vardır.

Alzheimer Hastalığı: Kesin bir sonuç olmamasına rağmen keratinin Alzheimer rahatsızlığını durdurmaya yönelik faydaları olduğu bazı kaynaklarca belirtilmektedir.

Çalışmalar devam etmekle bitlikte, ilk başlarda L carnitine ‘in Alzheimer ilerleyişini yavaşlattığı gözlemlenmiş ve daha sonraki araştırmalarda keratinin Alzheimer için hiçbir etkisi olmadığı kanaatine varılmıştır. Bunun tam etkisinin saptanabilmesi için araştırmalara devam edilmesi gerekmektedir.

Diyaliz ve Böbrek Rahatsızlıkları: Keratin üretiminden sorumlu organlarımızdan bir tanesi de böbrek olduğu için böbrek rahatsızlıklarında keratin seviyesinde düşme yaşanır. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışarak keratin takviyesi kullanabilirsiniz.

Sperm Sayısında Azlık: Sperm sayısının azlığı ve kalitesinin düşüklüğü L carnitine eksikliğinden olabilir. Uzmanlar keratin takviyesinin sperm sayısını artırabileceği gibi kalitesini de yükseltebileceğini belirtmektedir.

Sertleşme Sorunları: Diyabet rahatsızlığı geçirmiş ve prostat ameliyatı olmuş hastaların katılımı ile gerçekleşen sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin bulunduğu bir araştırmada L carnitine tedavisinin sertleşme sorununu tedavi etmekte yardımcı olduğu sonucuna erişilmiştir.

Hipertiroidzm: Olası yan etkilerinden korunmak için doktorunuza danışmanız gerektiğini hatırlatmakla birlikte, L carnitine tedavisini uykusuzluk, sinirli olma durumu, çarpıntı ve titreme sanrılarını azaltmak için kullanabilirsiniz.

Sportif Performans: Amerika’da 20 yıl yapılan bir araştırmaya göre uzun süreler L carnitine takviyesi kullanmak sağlıklı bir birey olmanıza rağmen fiziksel performansı artırmadığı yönündedir. Buna rağmen bazı atletler müsabakaya çıkmadan önce L carnitine takviyesi kullanmaya devam etmektedirler.

L Carnitine Kilo Verdirir mi?

Kilo verme ilaçları arasında gösterilme de L carnitine kilo verdirici özellikte bir besin olduğu yapılan çalışmalar sonucunda gösterilmiştir.

Bazı araştırmalar ise L carnitine takviyesinin kilo vermeyi hızlandırmadığı yönündedir.

2000 ‘li yılların başında yapılan araştırmaya göre katılımcılara 2 ay boyunca L carnitine takviyesi yapılmış ve bunun sonucunda takviye yapılmayan deneklerle aralarında bir fark oluşmadığı saptanmıştır.

Buna tam ters olarak 2005 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada L carnitine takviyesi yapılan hayvanların her gün aynı kaloride beslenen diğer hayvanlara göre daha fazla kilo aldıkları görülmüştür.

Bazı araştırmalar ise L carnitine takviyesinin yağ hücrelerini yakmaya yardımcı ve kas hücresi üretici bir özelliğinin olduğunu savunup, bunun sonucu olarak kilo verdirici bir yapısı olduğunu savunmaktadır.

Hangi besinler L Carnitine İçerir?

Genellikle hayvansal gıdalarda bulunur. Öncelikle kuzu etinde bulunması ile birlikte kırmızı etlerde ve süt ürünlerinde iyi derecede L carnitine bulunur. Ek olarak balıkta, kümes hayvanlarında bitkisel olarak da kuşkonmaz, avokado ve buğdayda L carnitine zengin miktarda bulunur.

L Carnitine’in Fazlasının Zararları

Nadir görülsede uzun süre keratin kullanmak kasları azaltabilir ve nöbetler geçirmenizi sağlayabilir. Bunun yanı sıra günde 3 gramı geçtiğiniz durumlarda midenizde kramplar, ishal durumu, vücut kokması ve kusma gibi yan etkiler göstermektedir.

Kusma ve Mide Bulantısı: Bu tip yan etkiler çok şiddetli olabilmekle birlikte kusma ve mide bulantısı keratinin en çok rastlanan yan etkisidir.

İshal: Aşırı miktarda L carnitine kullanmaktan kaynaklanan ishal hafif yaşanabilir ve birkaç güne kendiliğinden düzelir.

Kaşıntı: Yine yüksek miktarda L carnitine alımı sonucu nadirde olsa kaşınma gözlenebilir.

Vücut Kokusu: Daha önceden bahsettiğimiz gibi günde 3 gramdan fazla keratin kullanırsanız vücut kokunuz değişebilir ve koku artabilir. L carnitine miktarını normal seviyeye çektiğinizde koku kaybolacaktır.

Nöbetler: L carnitine, çeşitli sebeplerden ötürü nöbet geçiren hastalarda nöbetin şiddetini artırdığı ve sıklaştırdığı yönünde bilgiler vardır.

Gebelik ve Emzirme Dönemi:  Hamilelik ve emzirme gibi hassas dönemlerde her zaman olduğu gibi beslenmenize dikkat etmeniz için doktorunuzdan tavsiye almanızı öneriyoruz. Bu gibi dönemler için L carnitine üzerinden yapılmış bir araştırma bulunmamaktadır.

Herhangi bir sağlık sorunu sebebi ile düzenli bir ilaç alıyorsanız ekstradan L carnitine takviyesi kullanacaksanız olası yan etkileri sebebi ile doktorunuza danışmalısınız. Damar sorunları siroz gibi çeşitli hastalıklar da doktor kontrolü dışında kullanılması tavsiye edilmemektedir.

L Carnitine Nasıl Kullanılmalı?

Değişik sağlık durumları için kullanmanız gereken günlük keratin miktarı değişmektedir. Sizlere her koşulda tavsiye ettiğimiz gibi L carnitine kullanımı konusunda da miktarı belirlemeniz ve olası yan etkilerinden dolayı doktorunuza danışmanız ve uygun doz miktarını kendiniz için bu şekilde belirmeniz konusunda tavsiye vermekle birlikte kafanızda canlanması açısından bazı sayılardan bahsedebiliriz.

Yetişkin bir insan L carnitine eksikliği yaşıyorsa günlük olarak 990 miligramlık tabletlerden 3 tane almalısınız.

Eğer göğüs ağrısı çekiyorsanız 1 gramlık tabletlerden 2 tane almalısınız.

Kalp krizinden sonra kullanacaksanız 2 ile 6 gram arasında almalısınız.

Hiğertiroid için günlük 1 ile 2 gram arasında kullanmalısınız.

Erkeklerde kısırlık için günlük 2 gram L carnitine ile 1 gram da L acetly carnitine kullanmalısınız.

Sağlık marketlerinde keratinin her türünü bulabilirsiniz. (L carnitine, acetly L carnitine, propionly L carnitine). En yaygın olarak türü ise L carnitine ‘dir ve ucuz olarak temiz edilir.

D carnitine takviyesi L carnitine ile birlikte kullandığında yan etkiler oluşabilir tavsiye edilmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap