Kuzukulağı Nasıl Saklanır? Hangi Yemeklerde Kullanılır? Kalorisi Kaçtır?

Kuzukulağı tek başına tüketilen, buzboladında saklanması uygun bir sebzedir. Cilt hastalıklarına iyi gelen faydaları vardır. Kalorisi düşüktür.

Kuzukulağı

Yüksek oranda su içeren gövdeleri ve yenilebilir, ok şeklinde, sarkık yaprakları olan, kökleri toprağın derinliklerine uzanan, ince otsu bir bitki olan kuzukulağı bitkisi, ortalama 60 santimetre yüksekliğinde çok yıllık bir bitkidir.

Alt yaprakları 7-15 santimetre uzunluğundadır. Yaprakları çiğ yenildiğinde, ki genelde çiğ tüketilir, ekşi bir tada sahiptir. Üst olan yapraklar sabittir ve genellikle kırmızı olurlar.

Yaz başında genellikle çiçek açarlar. Kuzukulağı çiçeği, başta kırmızımsı yeşil olan ve daha sonrasında morumsu hale gelen sivri uçlu çiçeklerdir.

Yapraklar, çeşitli böcekler, kelebek ve güveler için besin kaynağıdır. Ayrıca Salyangoz ve sümüklü böceklerin de zaman zaman kuzukulağı yedikleri görülmektedir.

Kuzukulağı Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde yetiştirilir. Haliyle de bölgesel olarak farklı isimler alabilmektedir. Kuzukulağı diğer adı ekşikulaktır. Ayrıca bazı bölgelerde ekşilik, ebemekşisi, turşuotu da denir.

Kuzukulağı serin ve gölgelik yerlerde nemli topraklarda rahatlıkla yetiştirilebilir. Çiçeklenmeden önce toplanması gerekmektedir. Yaz başında, bahar aylarında toplanır ve tüketilir.

Kuzukulağı Nasıl Saklanır?

Her şeyin tazesini tüketmek makul olandır. Aynı şekilde kuzukulağı için de en faydalı olanları en taze olan yapraklardır.

Ancak sadece baharda tazesini tüketmek mümkün olduğundan, yıl boyu bu bitkinin faydalarından yararlanmak isteyenler daha uzun süre saklamak için yollar bulmaya çalışmaktadırlar. Peki kuzukulağı nasıl saklanır?

Satın aldığınız taze yaprakları buzdolabında saklamalısınız. Yıkamadan direk buzdolabına koyarak yemeden önce yıkayarak tüketebilirsiniz. Bu şekilde buzdolabında bir iki gün bozulmadan kalacaktır.

Eğer temizleyerek saklamak isterseniz, derin bir kaba su doldurarak kuzukulağı yapraklarını suyun içerisinde güzelce yıkamak gerekir.

Yaprakların arasında yenmemesi gereken otlar ve böcekler olabilir. Bu sebeple dikkatle, yapraklar birbirinden ayırarak yıkanmalıdır. Daha sonra bir havlu yardımıyla kurulanmalıdır. Nemi alınmış olan yapraklar ağzı kapalı bir kutu içerisinde buzdolabında muhafaza edilebilir.

Buzlukta kuzukulağı nasıl saklanır diye merak edenler için ise yöntemi anlatalım. Temizlenmiş ve nemi alınmış yapraklar buzdolabı poşetlerine yerleştirilip ağızları sıkıca kapatılır. Buzlukta dondurulur ve kullanılacağı zaman çıkarılarak buzu çözdürülerek kullanılır.

Pek popüler olmamakla birlikte kuzukulağı saklamak için bir diğer yöntem ise kurutmaktır. Sanki nane kurutur gibi, kuzukulakları güneşin yardımıyla tamamen kırılgan hale gelene kadar kurutulur. Daha sonra ufalanarak küçük parçacıklar haline getirilir ve baharatlarla birlikte saklanır.

Kuzukulağı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kuzukulağının en yaygın kullanımı çiğ olarak tüketildiği yemeklerdir. Genellikle balık yanında bütün halde veya bir ana yemek yanında çiğden salata olarak tüketilir.

Bazen de smoothielerin içerisine bir parça katılarak aromasından ve zengin besin içeriğinden faydalanılır. Ancak bunların yanı sıra, yaprakların pişirildiği, birbirinden güzel kuzukulağı yemekleri yapmak mümkündür. Çünkü pişirildiğinde ekşi tadı azalır ve böylece yemeklerde iyi bir tamamlayıcı olur.

Kuzukulağı ve diğer yeşil yapraklı sebzelerle birlikte enfes bir çorba yapılabilir veya hamur ile birleştirerek muhteşem bir kiş yapmak mümkündür. Bir parça et veya bir parça balığa, zeytinyağında pişmiş bir avuç kuzukulağı yemeği dışında daha iyi ne yakışır ki?

Pazardan aldığınız bir demet kuzukulağı ve bir parça hayal gücü ile ortaya enfes yemekler çıkabiliyor. Örneğin kuzukulağından yapacağınız güzel bir sosla lezzetlendirilmiş bir tabak makarna İtalyan tortellinisine taş çıkaracaktır.  

Kuzukulağı Faydaları

Lezzeti ve ekonomik fiyatı ile yaz aylarında evimizin baş tacı olan kuzukulağı bitkisinin faydaları ise bir o kadar fazladır. Yazının devamında bu yeşil yapraklı bitkinin insan sağlığına faydalarını incelenmektedir.

1. Görme yeteneğini iyileştirir.

Göz ve görme merkezi sorunları yaşayanlar için kuzukulağı yapraklarının faydalarından yararlanmak bedava.  Kuzukulağı yaprakları içerisindeki A vitamini sayesinde, görme yeteneğini artırmaya yardımcı olur. Özellikle gece körlüğüne iyi geldiği gözlenmektedir.

2. Kilo vermeye yardımcı olur.

Kuzukulağı faydaları arasında kilo kontrolünü de saymakta eksik kalınmamalıdır. Çünkü içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesindeki zengin besin değeri ve düşük kalorisiyle kilo vermeye çalışanların yemek listesinden eksik etmemesi gereken besinlerin başında gelir.

3. Etkili bir detoks aracıdır.

Kuzukulağı, iyi oranda flavonoidler ve antioksidan içerir. Bu da onu iyi bir idrar söktürücü yapar. Böylece vücuttaki zararlı olan toksinlerin atılmasını sağlar. Yapısındaki protokatekuik asit de aynı işlevi görür. Özellikle ödem ve şişkinliği olan kişiler için kuzukulağı çayı tavsiye edilir.

4. Kansere yakalanma riskini azaltır.

Kuzu kulağı yemenin faydaları arasında kansere olan faydaları da bulunmaktadır. Yapısında bulunan oksalik asit sayesinde kansere karşı koruyucu bir özellik kazanmıştır.

Özellikle kuzukulağı yaprakları, meme kanseri tedavinde yardımcı olan vitamin ve mineralleri içeren klorofil ve karotenoid gibi maddeler de içerir.

5. Kan basıncını düşürür.

Kuzukulağı yaprağı kan basıncını düzenleyerek kontrol altında kalmasına yardımcı olur. Ayrıca kuzukulağı yaprakları, vücuttaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. Bununla birlikte yapısındaki antioksidanlar sayesinde vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

6. Cilt hastalıklarına iyi gelir.

Diğer faydaları yanı sıra kuzukulağının cilde faydaları da saymakla bitmez. Egzama, uçuk, saçkıran gibi cilt hastalıkların tedavisinde destek sağlar. Yapısında yüksek miktarda C vitamini bulunur ve bu da cilde yüksek oranda fayda sağlar.

9. Uykusuzluk ve hipertansiyona iyi gelir.

Kuzukulağının uyku problemlerine iyi geldiği gözlemlenmiştir. Ayrıca hipertansiyonun tedavisinde de kuzukulağı tüketmenin ciddi oranda fayda sağladığı düşünülmektedir. Böylece hipertansiyona bağlı uyku problemi de ortadan kaldırılmış olur.

10. Saç sağlığı için fayda sağlar.

Kuzu kulağı yararları arasında saça olan faydaları da belirtilmelidir. Kuzu kulağı saçlar için çok faydalı bir toniktir.

Kuzukulağı içerisindeki A, B ve C vitaminleri kuru ve yıpranmış saçlar için mükemmel bir besin kaynağıdır. Ayrıca saç dökülmesini önlemesi ve kellik tedavisinde kullanılması kuzukulağı saça faydaları arasındadır.

Kuzukulağı Nelere İyi Gelir?

Kuzukulağının kalpten sindirim sitemine, saçtan tırnağa olan faydalarından bahsettik. Bunlar dışında kuzukulağı ne işe yarar ve nelere iyi gelir?

Özellikle uçuklara çok iyi gelir. Güneş yanıklarına iyi gelir. Vücutta çıkan çıbanların tedavisinde kullanılır. Bedeni güçlendirir, enerji verir. Bağışıklık sisteminden sindirim sistemine kadar hayati organlarda sayısız hastalığa iyi gelir.

Kuzukulağı İçindeki Vitaminler

Kuzukulağı, hiç istenmeyen, ölümcül rahatsızlıklara karşı koruyan, folik asit, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi maddeleri barındırır. Bol miktarda A, E ve C vitamini, demir ve fosfor içerir. Onlarca kuzu kulağı faydası da bu zengin içerikten gelmektedir.

Kuzukulağı Kalorisi

50 gram kuzukulağının yaklaşık %70’i karbonhidrat, %22’si protein ve %8’i ise yağdır. Yaklaşık olarak 18 kaloridir. Görüldüğü üzere kuzukulağı kalori bakımından kayda değer bir kaloriye sahip değildir. Kilo kontrolü yapanların da güvenle tüketebileceği bir besin deposudur.

Kuzukulağı Zararları

Kuzukulağının özellikle meme kanserinin tedavisinde kullanıldığından bahsetmiştik. Bu sebepten kadınlar için önemi büyüktür. Bununla birlikte bilinen kuzukulağı yan etkileri arasında, lohusalarda sütün kesilmesi görülmektedir.

Bu sebeple hamilelikte ve lohusalık döneminde tüketirken çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Hamilelik sırasında da bebeğe zarar vermesi söz konusu olabilir. Ancak bebekleri sütten keserken süt akışını azaltmak amacıyla bu özellik kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap