Kuru Üzümü Evde Doğal Şekilde Yapmanın Yolları

Kuru Üzümü Evde Doğal Şekilde Yapmanın Yolları. Evde Doğal Şekilde Üzüm Kuruturken Yapılması Gerekenler. Üzüm ve kurutularak tüketilen diğer meyveler baz alındığında evde yapılması hem daha organik bir sonuç elde etmenize hem de daha sağlıklı olmasına sebep olacaktır.

Bu nedenle evde yapabileceğiniz kurutma tekniklerini bilmeniz önemlidir. Aslında siyah, kırmızı ve sarı üzüm çeşitlerinin tamamını kuru üzüm olarak temin etmeniz mümkün. Hem yaş hem de kuru haliyle bir besin deposu olması gözden kaçmayan detaylar arasında.

Özellikle antioksidan özelliğiyle öne çıkması sık tüketimini açıklıyor. Ancak bununla sınırlı değil. Demir yönünden çok zengin bir meyve olması dışında ciddi bir enerji kaynağıdır. Her gün bir avuç kuru üzüm yenmesinin tavsiye edilmesi bundan kaynaklanmaktadır.

Ayrı kansızlığa iyi geldiği gibi enerji deposu olmasından ötürü diyet yapanların bir numaralı dostudur. Diyet menülerinde nispeten tatsız görünen birçok besini kuru üzüm ile tatlandırabilirsiniz. Haliyle bunu yaparken evde kendiniz kurutarak çok daha sağlıklı bir biçimde üzümlerinizi hazırlayabilirsiniz.

Evde Kuru Üzüm Yapmanın Yolları

Evde Kuru Üzüm Yapmanın Yolları

Evde yapacağınız kurutma işleminden önce üzüm seçimini dikkatli bir biçimde yapmanız gerekiyor. Farklı yöntemlerle kurutma işlemini yapabileceğiniz için evinizin durumuna göre dilediğinizi seçebilirsiniz. Temel anlamda halen daha en popüler kurutma yönteminin güneşe bırakmak olduğunu tahmin etmek zor değil.

Fakat günümüz teknolojisiyle beraber kurutucular çok daha kolay bir biçimde yapmamıza olanak tanıyor. Ayrıca fırında da kurutulduğuna şahit olabilirsiniz.

Bu noktada elinizin altında özel olarak kurutucu varsa veya fırında yapmak istiyorsanız bu seçenekleri değerlendirebilirsiniz. En kötü ihtimalle güneşe sererek kurutma işlemini biraz daha uzun sürse de daha organik bir biçimde tamamlayabilirsiniz.

Evde Üzüm Kurutmanın Püf Noktaları

Evde Üzüm Kurutmanın Püf Noktaları

Evde başlayacağınız kurutma işleminden önce üzüm için hangi metodu seçtiğinizi belirlemelisiniz. Dehidratör yani kurutucu kullanacaksanız ısı ayarı ve süreç çok önemlidir.

Genellikle dehidratör kullanılarak kurutma işlemi yapacağınız zaman üzüm için belirlenen sıcaklık 57 derecedir. Ayarı bu şekilde yaptıktan sonra üstünden üzümleri dizmeye başlayabilirsiniz. Üzümlerin birbirine temas etmemesi en önemli noktaların başında gelir.

Ayrıca 57 dereceye ayarladığınız dehidratörde üzümlerin beklemesi gereken süre 24 saat diyebiliriz. Bu sürecin sonunda muhtemelen tüm üzümler tamamıyla kurumuş olacaktır. 20 saatin ardından her 2 saatlik periyot ile üzümleri kontrol etmeye başlayabilirsiniz.

Fırın ise kurutma sürecini evde yapmanıza rağmen biraz daha hızlandırır ve üzümleri en iyi şekilde kurutur.

Bunun için öncelikli olarak yapmanız gereken şey fırınınızı 100 dereceye ayarlayarak 15 dakika boyunca ısınmasını beklemek. Fırın ısısı 100 dereceye ulaştığında ise üzümleri saplarından ayırarak tepsiye yine birbirine temas etmeyecek şekilde dizmeye başlayabilirsiniz.

Fırının ısısını tepsiyi atmadan önce 60 dereceye çekin ve kapağı açık bir biçimde 5-10 dakika kadar tepsiler içinde beklesin. Ardından 4 saatlik bekleme süresinin sonunda çıkarabilirsiniz.

En doğal kurutma yöntemi olarak kullanılan güneş ışınlarından faydalanma metodu ise üzüm için en organik süreçtir. Fakat dehidratör ve fırın söz konusu olduğunda gerçekten süreç biraz uzun olabiliyor. Güneş ışınlarını direkt olarak alan bir noktada olması süreci olumlu yönde etkileyecektir.

Ancak en az 3 gün boyunca güneşi günün her saatinde alıyor olması gerekmektedir. Güneş ışınlarının açısına, seviyesine bağlı olarak 3 ile 10 gün arasında bir bekleme süresi söz konusu olacaktır.

Tüm yöntemleri kullanırken üzüm ayıklama sırasında saplarından ayrılmalı ve üzümler tek tek kurutulmalıdır. Evde yapılan bu işlemlerin ardından kurumuş olan taneleri kesinlikle cam bir kavanozda tutmanızı öneririz. Metal, plastik ya da farklı materyallerden üretilmiş kapları tercih etmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap