Kuru Üzüm Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Zararı Var mıdır?

Kuru üzüm serin ve nem olmayan yerde saklanır. Kan değerlerine iyi gelen vitaminler barındırır. Abartı tüketim şekere zararlı olabilir.

Kuru Üzüm

Kurutulmuş meyveler her zaman sağlık açısından yararlı olan gıdaları oluşturmuştur. Özellikle bizzat güneşe maruz bırakılarak kurutulmuş meyveler, antioksidan özelliği taşıyarak mevsim geçişlerindeki hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.

Kuru üzüm enfeksiyonlara karşı son derece etkili mikroorganizmalar taşır. Bu anlamda çok ama çok yararlıdır. Kuruyemiş olarak da tüketilen kuru üzüm, çekirdekli ve çekirdeksiz olarak satışa sunulur.

Çekirdekli olan kuru üzüm böbrek sağlığı açısından son derece yararlı olurken, çekirdekleri beyin sağlığına ve ödeme karşı etkilidir. Ülkemizin her yöresinde yetişen üzümlerden kuru üzüm elde etmek mümkündür.

Kuru Üzüm Nasıl Saklanır?

Kuru üzüm tüketiminin kan yapıcı içerik sağlaması bakımından mutlaka her evde bulunma özelliği vardır. Kuru üzüm nasıl saklanır konusunda ise soğuk ve nemsiz alanların tercih edilmesi şarttır.

Çuval içine konularak saklanması da doğru olan kuru üzüm kâğıt poşetlerle de saklamak için uygun olan bir kuru gıdadır. Market ve kuruyemişçilerde de satılan kuru üzümün tam anlamıyla organik olarak satıldığı yerler, organik ürün mağazaları ya da aktarlardır.

Kuru Üzüm Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kuru üzüm, yemeklere de tatlılık vermesi için katılan bir ürün olurken her lezzete uygun değildir. Pilav ve dolma içlerinde kullanılabilen kuru üzüm

ler komposto yapımında da kullanılır. Kuru üzüm yemeklerde nasıl kullanılır konusunda tatlı ve pastalarda da kullanılabileceği söylenebilmektedir. Pasta süsü olarak da kullanılabilen kuru üzüm, tatlı kurabiye, pay ve tart içlerine de konulabilir.

Kuru Üzüm Faydaları

Kuru üzüm, sağlığa karşı son derece yararlı bir kuru gıdadır. Kan yapıcı özelliğiyle, anemi sorunu yaşayan kişilerin avuç avuç yemesi gerekir. Kuru üzüm faydaları saymakla bitmez.

Kalp, tansiyon, şeker, böbrek hastalıkları, safra kanalları, sistit, idrar yolları, kadın hastalıkları ve beyin ödemi gibi rahatsızlıklara karşı büyük yararları bulunur.

Kuru üzümden yapılan komposto  bağırsak fonksiyonlarını düzenleyici bir yapıya sahiptir. Gaz sancısı çeken çocuklarda son derece etkili olan kuru üzüm kompostosu idrar yolu enfeksiyonlarını giderme konusunda da yarar sağlar. Sarı kuru üzüm faydaları bakımdan kalsiyum zengini denilebilir.

Kuru Üzüm Nelere İyi Gelir?

Ülkemizin her yerinde yetişme özelliğine sahip olan üzümün kurutulmuş şekli bin bir derde deva olan bir içeriğe sahiptir. Kuru üzüm nelere iyi gelir araştırması yapıyorsanız, vücut ağrılarınıza karşı kuru üzüm tüketebilirsiniz.

Rengine göre değişen bir durumla kan değerlerini yükselten kuru üzüm trambosit ve eritrosit değerini artırır.

Siyah ya da kırmızı kuru üzüm tüketmek eritrosit yani kırmızı kan hücresini referans aralığına getirme konusunda etkiliyken, sarı ve yeşil kuru üzüm trombosit yani sarı kan üretme konusunda birebir etki sağlar. Siyah çekirdekli kurum üzün faydaları da düşünüldüğünden çok daha fazladır.

Beyin, boyun, göz, kulak, baş, safra, böbrek, mide ve bağırsak hastalıklarına karşı antioksidan özelliği taşır. Kış mevsiminde tüketilen kuru üzüm, mikroplara karşı korurken insanın içini ısıtma özelliğine sahiptir.

Kuru Üzüm İçindeki Vitaminler

Kuru üzüm vitamin zengini bir kuru gıdadır. Kuru üzüm içindeki vitaminler açısından vitamin deposu olup, sağlık için büyük katkılar sağlar. B vitamini, C vitamini ve D vitamini zengini olan kuru üzüm folik asit yüklü içeriğiyle kemik sağlığına da katkı sağlar.

Demir ve magnezyum elementlerine de sahip olan kuru üzüm, kurutulmuş olması sayesinde de son derece hafif olan bir gıdadır.

Kuru Üzüm Kalorisi

Kuru üzüm hafif olan gıda ürünlerinden biridir. 30 gramında 90 kalori bulunur. Kuru üzüm kalorisi hafif bir gıda olmasından dolayı spor aktiviteleri öncesinde tüketilebiliyor. Sporcu sağlığına karşı son derece etkili olan kuru üzüm, hafif oluşu sayesinde damar sertliğine karşı kullanılabiliyor.

Meyve diyeti yapan kişiler kuru üzümü diyet listelerine ekleyerek, sabahları aç karnına rahatlıkla tüketebiliyor. Bu tüketim çok az bir miktarda kalori sağlarken, gün boyu enerjik bir yapıya sahip olunmasını sağlıyor.

Kuru Üzüm Zararları

Ülkemizde birçok ürünün sağlığa yararlı olduğu kadar zararı olduğu da biliniyor. Buna rağmen kuru üzüm zararları açısından büyük bir problem oluşturmuyor.

Kan yapıcı özelliği kuru üzüm kullanımında kan yüksekliği ve fazlalığı yaşayan kişiler için sıkıntı yaşatabiliyor. Aynı zamanda aşırı tüketim sağlanması mide yanması ve acılarına sebep olabiliyor.

Çok tatlı olan ve mayhoş tadı bulunmayan kuru üzümler şeker hastalığına karşı insülün direncine sebep oluyor. Bu nedenle 4 ve 5 adetten fazla tüketilmesi şeker seviyesini yükseltebiliyor.

Aşırı tüketimi kalpte çarpıntıya, tansiyon yükselmesine ve üfürüm gibi sorunlara sebep olabiliyor. Bu bakımdan kuru üzüm tüketiminde üzümün tatlı veya mayhoş olması önem taşıyor.

Düşük kan şekeri seviyesine sahip olan kişilerin tatlı kuru üzüm tüketebilirken, kan şekeri yüksek olan kişilere ekşi kuru üzüm öneriliyor.

Besleyici bir içerik sağlamayan kuru üzüm ülkemizde çerez olarak da kabul görüyor. Leblebi ile karışım yapılması çok ünlü olan kuru üzüm, özellikle karışık çerez içerisinde tatlı oluşuyla farklı bir lezzeti ortaya çıkarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap