.
.

Kuru Fasulye Püf Noktaları Nedir? Tarifi Nasıl Yapılır?

.
.

Kuru fasulye geleneksel Türk Mutfağı lezzetlerinin olmazsa olmaz yemekler listesinin ilk sıralarında yer alan orijinal bir lezzettir. Fasulyenin lezzetini tadan yabancı turistler bile bu lezzetten kopamamaktadır. Fasulye yemenin kendine has zevkleri vardır. Öyle sıradan bir sulu yemek diye asla görülmez.  Püf Noktaları çok önemlidir.

En önemli zevki ise masada kuru fasulye eşliğinde pirinç pilavı ve cacık bulunmasıdır. Bir baş soğan da kuru fasulye menülerin olmazsa olmazıdır! Fasulye teknikleri arasında güveçte, düdüklüde ya da tencerede tercihe göre pişirilir ve her bir çeşitte de buram buram lezzet kokar.

Et sevenler kuşbaşı etle beraber, sevmeyenler ise sade şekilde pişirmeyi tercih eder. Menülerin asla eksik olmayan yıldızlarından olan kuru az yağlı etlerden hazırlanır. Bu lezzetin sırrını ise hemen hemen herkes merak eder. Evde pişen ile lokantada pişen aynı lezzette olmuyor diye düşünüyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

İgrus.com a özel bu yazımızda leziz mi leziz Fasulye pişirmenin püf noktaları hakkında tüm bilgileri bulacaksınız. Fasulyeyi ıslatma adımından, ekleyeceğiniz baharatlara ve yağına kadar tüm lezzet sırlarını burada bulacaksınız.

Kuru Fasulye Püf Noktaları Nedir? Tarifi Nasıl Yapılır?
Kuru Fasulye Püf Noktaları Nedir? Tarifi Nasıl Yapılır?

Kuru Fasulye Pişirmenin Lezzet Garantili Püf Noktaları

İlk olarak lezzetli bir fasulye pişirmek için kaliteli malzemeler seçilmelidir. Fasulye pişirmek istediğinizde herhangi bir fasulye türünü seçmeniz pek de doğru olmayacaktır. Muhteşem lezzette bir yemek istiyorsanız, kısa ve biraz tombulca olan İspir fasulye türünü tercih edebilirsiniz.

Et ile hazırlamak istediğinizde de yine etin kalitesi kuru fasulyenin lezzet serüveni adına çok önemlidir. Orta yağlı kuşbaşı etler tercih ederek yemeğinize lezzet verebilirsiniz. Baharatlar seçimi sırasında bu baharatları kırmızıbiber, pul biberi olarak seçebilirsiniz. Malzemelerimizi seçtik ve şimdi fasulyelerimizi ıslatıyoruz. Kullanacağınız fasulyeleri bir gece önceden ıslatarak yemeğin tadının daha güzel olmasını sağlayabilirsiniz.

.

Fasulyelerinizin daha güzel pişmesi için kuru fasulye ıslatmanın püf noktası hakkında bilmeniz gereken bazı bilgiler vardır. Fasulyelerinizi ıslatırken suyun içine bir kaşık tuz ekleyerek şişmeye bırakın bunun size büyük yardımı olacaktır. Islatılan fasulyelerinizi pişirmeden önce yeniden yıkamanız sayesinde fasulyede biriken asitler temizlenecektir. Kuru fasulyenizi tencerede kısık ateşte pişirebildiğiniz gibi düdüklü tencerede de yine kısık ateşte veya fırında pişirebilirsiniz. Eğer düdüklü tencerede pişirecekseniz kuru fasulye düdüklüde 30 dakikada pişer. Buna göre dakika hesapları yapabilirsiniz. Tencerede pişireceğiniz durumlarda ise yine kısık ateşte yaklaşık bir saat boyunca pişirmelisiniz.

Fasulye pişirirken soğanların kavrulması için yağ ekleyerek başlarız. Kullanacağınız yağı ise tereyağı seçerseniz ve yağın güzelce erimesini sağlarsanız yemeğiniz üstün lezzete kavuşacaktır. Gerçek bir tereyağı kullandığınızda fasulyedeki lezzeti fark edeceksiniz.

Fasulyede salça olmazsa olmaz bir malzemedir. Kuru fasulyenin salçalı hazırlanması yapım kanunlarından değiştirilemeyenler arasındadır. Domates ve biber salçası birlikte kullanmalısınız. Kullandığınız biber salçası, kuru fasulyelerin en iyi lezzette pişmesine fayda sağlayacaktır. Kıvamının mükemmel olması için kuru fasulyenin püf noktası olarak un şart. Kuru fasulye yemeğine un eklendiğinizde daha iyi bir kıvam elde edeceksiniz. Tam kıvamında bir kuru fasulye hazırlamak istediğinizde, yaklaşık 2 kaşık unu bir miktar yağda kavurup yemeğinizin pişmesi sırasında tencerenize ekleyebilirsiniz.

Kuru Fasulyenin püf noktasından biri de diriliğinin korunmasıdır. Bazen fasulyelerin dağılma durumu oluşabilir. Bazen çok pişirildiğinden bazen de fasulyenin kalitesinden kaynaklı olarak fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için yemeğinizi hazırlarken birkaç damla limon sıkabilirsiniz. Fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen tek çözümdür.

Son olarak lezzete lezzet katan aşama fırınlamadır. Fasulyeye son dokunuşu vermek çok önemlidir. Bu dokunuşu da fırınlama yöntemi ile yapacaksınız. Pişen kuru fasulyenizi, büyük bir güvece alıp içerisine bir su bardağı içme suyu ekleyerek fırına gönderebilirsiniz. Fırında 30 dakika boyunca 200 derecede pişen fasulye ile restoranlarda yediğiniz kuru fasulye lezzetini elde edebileceksiniz.

Kuru Fasulye Tarifi Nasıl Yapılır?
Kuru Fasulye Tarifi Nasıl Yapılır?

Kuru Fasulye Tarifi Nasıl Yapılır?

Malzemeleri:

  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 3 soğan
  • 2 domates
  • 2 sivri biber
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber

Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

Kuru yapmak için öncelikle fasulyeyi bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip biraz diri kalacak şekilde haşlayın ve süzün. Soğanları temizleyip doğrayın. Sivri biberleri temizleyip ince doğrayın. Nasıl yapılır tam olarak öğrenmek için okumaya devam edin. Tereyağı tencerede eritin ve soğanları ve sivri biberleri ilave edip kavurun. Tercihinize göre et bu aşamada katabilirsiniz. Domatesi ilave edip karıştırın. Salçayı çeşitlerini de ekleyin ve sos kıvamı alıncaya kadar bir taşım kaynatın.

.

Fasulyeyi karışıma ilave edip üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin. Tuz ve karabiberle ve pul biberle tercihinize göre tatlandırın. Ne kadar sürede pişer diye merak ediyorsanız, su kaynadıktan sonra kısık ateşte 40 dakika kadar pişirip servise yapabilirsiniz.

Kuru fasulyenizi servis ederken pirinç pilavı ve cacık hazırlamayı unutmayın. Tane tane pilav tarifini de İgrus.com sitesinde bulabilirsiniz.

Kuru Fasulyeye Neden Limon Sıkılır?
Kuru Fasulyeye Neden Limon Sıkılır?

Kuru Fasulyeye Neden Limon Sıkılır?

Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında içerisine birkaç damla limon sıkıyorlar. Bunun nedeni ise limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlamasıdır. Fasulyeye limon sıkmak önemli bir püf noktadır.

Fasulyenin Kabuk Atmaması İçin Ne Yapılır

Fasulyeyi yıkadıktan sonra bir gece önceden bol suya koyup bekletiriz. Fasulyeyi kabuk atmaması için bu aşamada mutlaka soğuk suyla ıslamalısınız. Kuru fasulyenin önemli bir püf noktasıdır.

Kuru Fasulye Haşlaması Nasıl Yapılır?

Fasulye haşlaması yapmak için; bir gece önceden ıslattığınız kuru fasulyeleri süzüp bol su ile güzelce yıkayın. Yıkanan ve süzülen fasulyeleri geniş ve derin bir tencerenin içerisine alarak üzerine üç dört parmak geçecek şekilde su ilave edin. Su kaynadıktan sonra ocağı kısarak kısık ateşte beş dakika kaynatın. Ocağın altını kapattıktan sonra tencerenin kapağını açmadan yarım saat kaynama suyunun içerisinde dinlendirin.

Haşlama sırasında suyun üzerinde köpük oluştuğunu göreceksiniz bu köpüğün mutlaka alınması gerekir. Böylece fasulyenin gaz yapmaması sağlanmış olur. Bu aşamadaki bekleme işlemi kuru fasulyenin püf noktalarından biri olarak hem fasulyelerin gaz yapmamasını sağlayacak hem de daha güzel kabarmasını sağlayacaktır.

Haşlanan Kuru Fasulyeler Nasıl Pişirilir?

Haşlanan fasulyeleri pişirmek için önce tenceremize uru fasulye pişirirken kullanacağınız tereyağı alıp eritiyoruz. Yemeklik küp şeklinde doğradığımız kuru soğanları eriyen yağda pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Kavrulan soğanlara salçalarımızı ilave edip iyice kavuruyoruz.

.

Daha sonra Fasulyeleri ilave edip tuz, pul biber ve karabiberini de koyduktan sonra yarım saat kısık ateşte pişirin. Fasulyelerin dirilik durumunu mutlaka kontrol ediyor ve yaklaşık 40 dakika sonra altını kapatıyoruz. Bir müddet dinlendirerek servis edebilirsiniz.

Kuru Fasulyeleri Islatmak İçin Vaktiniz Yoksa Nasıl Pişirebilirsiniz?

Fasulyeleri ıslatmak için vaktiniz yoksa ve hemen pişirmek zorundaysanız yapacağınız ilk şey fasulyeleri bol sıcak suda yıkamak olacaktır. Daha sonra yıkanan Fasulyeleri tencereye alıp üzerini bir iki parmak aşacak kadar sıcak su, 1 çay kaşığı karbonat ve 1 su bardağı süt ilave ettikten sonra yarım saat bekletmelisiniz. Bu karışımda beklettikten sonra süzüp tekrar bol suyla yıkayın.

Bu aşamada yıkayıp süzdüğünüz fasulyeleri düdüklü tencereye aldıktan sonra üzerini üç dört parmak geçecek kadar su ilave edin ve düdüklü tencerede 5 dakika pişirin. İlk pişmenin ardından suyunu süzüp üzerine tekrar su ekleyerek yarım saat daha pişirin.

Fasulyeler düdüklü tencerede pişerken bir kenarda sosunu hazırlayın. Sosu için erittiğiniz tereyağı içinde küp küp doğranmış soğanları pembeleşinceye kavurun. Kavrulan soğanlara salçaları ilave edip tekrar kavurun.

Yarım saatlik pişirme sürenin sonunda düdüklüyü açtıktan sonra fasulyeleri kontrol edin. Yeterince pişmiş olan fasulyelerin içerisine sosu ekledikten sonra tuzunu ve isteğe bağlı olarak baharatlarını ekleyin ve on dakika daha pişirin.

Kuru Fasulyeye Hangi Et Konur?

Fasulye içerisinde kullanacağınız et seçimi çok önemlidir. Et türleri arasından kemikli etler tercih edilmelidir. Eğer fasulyenizde yağsız but eti veya benzeri özellikte salt et kullanırsanız fasulyeye lezzet katan etin etkisini göremezsiniz. Özellikle kemikli dana kaburga ile yapmayı tercih edebilirsiniz, kaburga bulamazsak herhangi bir kemikli et olabilir. İgrus.com sayfasında aradığınız tüm lezzetleri püf noktaları ile birlikte bulabilirsiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap