Kuru Bakla Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları

Kuru Bakla Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları Kuru bakla zeytinyağlı yemeklerde kullanılır. Uygun kaplarda saklanır. Kemiklere ve kansızlığı gidermeye faydaları vardır. 130 gramı 420 kaloridir.

Kuru Bakla Nedir?

Kuru Bakla Nasıl Saklanır Bir diğer adı ful olarak bilinen kuru bakla baklagiller familyasına ait bir besin kaynağıdır. Bir metreye kadar uzayabilen tüysüz bir köke sahiptir. Çiçekli ve kendine özgü kokusu olan bir bitkidir. Kazık köklü bitkiler arasında yer almaktadır.

Bakıldığında vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Bu nedenle de vücutta birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. İster taze olarak isterseniz de kuru olarak tüketimi sağlanmaktadır. Ülkemizde kuru bakla nerelerde yetişir diye bakıldığında Antalya, Aydın ve İçel gibi illerde yetiştiği bilinmektedir.

Birçok kişinin severek tükettiği bilinen kuru bakla, Ege ve Akdeniz’de en çok tüketilen favanın yapımında kullanılmaktadır. Aynı zamanda yapılan araştırmalarda kuru baklanın yeşil taze bakladan daha fazla besleyici olduğu ortaya çıkmıştır.

Kuru Bakla Nasıl Saklanır?

Kuru Bakla Nasıl Saklanır

Kuru bakla saklama koşulları önemli bir adımdır. Bunun nedeni her ne kadar kuru baklagil olarak bilinse de yanlış muhafaza uygulandığında bozulma olasılığı çok yüksek olabilmektedir. Bunun için yapılması gereken ya miktar olarak yeterli bir miktarda alınmalı ve bozulmayacak şekilde tüketilmelidir ya da güneş gelmeyen bir yerde ve kuru bir alanda saklanmalıdır.

Kuru bakla nasıl saklanır sorusunun bir diğer cevabı ise cam bir kavanozda ya da bez torbalarda saklama işlemi yapılmasıdır. Özellikle cam kavanozda saklanması durumunda nemlenmemesi ve böceklenmemesi için içine bir miktar tuz atılması da önerilmektedir.

Kuru Bakla Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Çok yönlü tüketimi olan bakla yaz ve kış aylarında ayrı ayrı kullanılabilir. Yeşil ve taze olduğunda sebze yemeği olarak tüketilebilmektedir. İç olarak kurutulup tüketildiğinde de kuru baklagil olarak tüketimi yapılmaktadır. Nasıl tüketiliyor olursa olsun her hali ile çok besleyici olduğu belirtilmektedir.

Kuru bakla yemeklerde nasıl kullanılır dendiğinde aslında birçok şekilde kullanımı görülmektedir. Özellikle meze denince akla ilk gelen kuru bakla fava yapımında kullanılmaktadır. Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde oldukça tüketilen bir meze şeklidir.

Zeytinyağlı bir kullanım da ön plana çıkmakta ve kuru bakla yemeği yapılabilmektedir.. Dereotu ve limon suyu ile bir karışım yapılarak salata gibi de tüketimi olabilmektedir. Aynı zamanda ezme, sulu yemek, iç harcı ve çorba olarak da çok çeşitli tüketimleri olabilmektedir.

Kuru Baklanın Faydaları Nelerdir?

Kuru Bakla Nasıl Saklanır

Kuru baklanın faydaları saymakla bitmez. Özellikle bakla her anlamda tüketildiğinde inanılmaz bir besin değerine sahiptir. Bu nedenle de düzenli bir tüketim sağlandığında vücutta birçok faydaları bulunmaktadır.

·       Yapılan araştırmalar göz önüne alındığında Parkinson hastalığı olarak bilinen ve sinir sistemini etkileyen hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu hastalık beyinde dopamin üreten hücrelerin ölmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle de kuru bakla bu hücrelerin yeniden oluşumlarına katkı sağlamaktadır.

·       Özellikle beyin gelişimini olumlu yönde etkilediği bildirildiğinden ve omurilik gelişimini güçlendirdiğinden dolayı buna bağlı olarak gelişen doğum anomalilerinin önüne geçmektedir. Bu anlamda kuru bakla folik asit açısından da zengindir.

·       İçerdiği antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini oldukça güçlendirmekte ve strese karşı güçlendirici bir etkiye sahiptir.

·       Kemik sağlığı ve buna bağlı olarak gelişen hastalıklar ile ilgili problemlerin ortadan kalkmasını sağlar. Kemik gelişimini destekler. Özellikle gelişme çağındaki çocukların tüketmesi önemlidir.

·       Kansızlığın yol açtığı halsizlik ve yorgunluk gibi semptomların ortadan kaldırılmasında etkilidir. Kuru baklanın içinde yer alan demir ve magnezyum ile birlikte kansızlık problemi ortadan kalkmaktadır. Buna bağlı olan hastalıkların da önüne geçmektedir.

·       Kalp ve damar hastalıklarına neden olan yüksek kan basıncını engeller. Dolayısıyla buna bağlı olarak gelişen hastalıklardan korunma sağlamaktadır.

·       Protein açısından oldukça zengin olmasının yanı sıra lif içeriği açısından da zengin olması sindirimi kolaylaştırmaktadır. Bu neden le kilo verme de de etkili olduğu bilinmektedir.

·       Lif zenginliğinin olması vücutta kötü kolesterol olarak anılan kolesterolün düşmesini de sağlar. Kolesterolün dengede kalmasını sağlayarak buna bağlı olan hastalıkların önüne geçmektedir.

·       Vücutta birikerek hastalıklara neden olan toksinlerin dışarı atılmasın sağlar. Bu da hastalıklara karşı direnç oluşmasını sağlar.

·       Kan şekerinin dengede tutulmasını sağlayarak, özellikle diyabet hastalarının kullanması önerilmektedir.

Kuru Bakla Nelere İyi Gelir?

Özellikle halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen ve oldukça yaygın hasta potansiyeline sahip Diyabet hastalığı olanlarda kullanılması önerilmektedir. Kan şekeri düzeyinin dengede kalmasını sağlayarak, bu hastaların şikayetlerinin ortadan kalkmasını sağlamaktadır.

Aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarının oluşmasında etkili olan ve kan basıncının yükselmesi ile ortaya çıkan tansiyon hastalıklarının da ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Şikayetlerin en aza indirilerek ortadan kalkması sağlanmaktadır.

Taze tüketiminin yanı sıra kuru baklagil olarak tüketilmesi daha çok faydalı olduğu belirtilse de sebze olarak tüketimi de aynı etkilere sahip olmaktadır.

Kuru bakla nelere iyi gelir dendiğinde sıralanan bu maddeler arasında en dikkat çekeni de mide ve buna bağlı olan hastalıklara iyi geldiği belirtilmiştir.

Kuru Baklanın İçindeki Vitaminler Nedir?

Kuru baklanın içinde bulunan vitaminler bakıldığında oldukça zengin olduğu görülmektedir. Özellikle A vitamini ve C vitamini açısından doyurucudur. Bunların yanı sıra K ve B6 vitamini de içerdiği verilen bilgiler arasında yer almaktadır.

Aynı zamanda birçok vücut için önemli olan mineralleri de içeriğinde bulundurmaktadır. Bunların arasında Çinko ve magnezyum içermektedir. Ayrıca bakır ve demir içermesi de önemlidir. Bu mineraller kemik sağlığını korumada yardımcı olan minerallerdir.

Kuru Baklanın Kalorisi

Kuru baklanın kalori değeri açısından da adından söz ettirmektedir. Birçok vücut fonksiyonlarına yardımcı olan kuru bakla, 130 gramlık bir porsiyon yendiğinde 420 kalori olduğu belirtilmiştir. İçerdiği vitamin ve minerallerin bu konuda fazla kalorili olmasını sağladığı bilinmektedir.

Ayrıca kuru bakla haşlanmış olarak tüketimi sağlandığında bir bardak değeri 180 kalori olarak belirtilmiştir. Bu da vücutta ihtiyaç duyulan lifin %36’sına yakınını karşılamaktadır.

Kuru Baklanın Zararları Nelerdir?

Kuru baklanın her ne kadar yararları sayılsa da yine her besin maddesinde olduğu gibi aşırı tüketimine bağlı olarak zararları da bulunmaktadır. Kuru baklanın zararları göz önüne alındığında ilaç kullanımı esnasında kullanılmaması önerilmektedir. İlaç kullanımı sırasında kullanılması kan basınç düzeyini hızlı bir şekilde arttırmaktadır.

Diğer açıdan bakıldığında da alerjik bir reaksiyon gösterme eğilimi olan kişilerin kullanması da sakıncalı bir hal alabilir. Deride kaşınma ya da kabarmalar oluşabilir. Böyle bir durumda tüketime ara verilmelidir.

Kabızlık ve gaz problemi olan kişilerin kuru bakla kullanması önerilmemektedir. Gaz yapma özelliği olduğundan dolayı farklı problemlere yol açabilmektedir. Buna bağlı olarak bağırsaklarında problem olan kişilerinde tüketimi engellenmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap