Kurşun Döktürmek Nedir? Bilimsel Olarak Karşılığı Var Mı?

İnsanoğlu yüzyıllar boyunca çeşitli çözüm yolları aramış, ruhani sıkıntılarını gidermede, psikolojik çözümler aramada pek çok yeni yöntem bulmuştur. Bunlardan birisi olarak da kurşun döktürmeyi ele alabiliriz. Öncelikli olarak kurşun dökmek ya da kurşun döktürmek bilimsel karşılığı olup olmadığıyla ilgili çokça tartışma konusu olabiliyor.

İnsanların büyük bir çoğunluğu nazara inandıkları için nazar faktörünü ortadan kaldırmak için kurşun döktürüyor. Aynı zamanda psikolojik olarak baskı altında hissedenler, çok daha sıkışmış hissedenler, bir hastalığın çaresi için ya da birinin gözü üzerinde olmasın diye kurşun döktürmeyi tercih edenler de yok değil.

Üstelik pek çok ilmi kitapta da kötü enerjiden korunmak için kurşun döktürmenin faziletleri üzerine detaylı bilgiye rastlamak mümkün oluyor. Ki kurşun döktürme işleminden sonra bu ferahlığı ve dinginliği yaşayan insanların sayısı azımsanmayacak kadar çok.

Dini kaynaklarda da bununla alakalı pek çok araştırma yapılabiliyor. Tam İlmihal Seadeti Ebediyye kitabında şöyle bir kısma rastlamak mümkündür. ‘’Nazar direkt olarak haktır. Bazı insanların bakışı bir şeye sebebiyet verebilir. Gözden çıkan bakış şua ile beraber karşıdaki canlı ya da cansız herhangi bir şey üzerinde etkili olabilir. Güzel bir şeyin bozulmasına sebep olabilir, arızalanmasına, kaybolmasına ve buna benzer negatif unsurlara yol açabilir. Tarih boyunca buna benzer pek çok olaya rastlanmıştır. Bu nedenle fen gözden çıkan şuanın etkilediği canlı cansız her şeyi aydınlatana kadar herkes beğendiği bir şey için Maşaallah demelidir. Keza Maşaallah demek nazardan sakınmanın en iyi yoludur. Ek olarak nazar değmesi durumunda bir çocuğun etrafında çöp yakmak ve gezdirmek, tütsülemek ve erimekte olan mumu baş üzerinde bir suyun içerisine dökmek caizdir’’ buyruluyor. Burada erişim mumu suyun içerisine dökmek olarak kurşun dökmek tasvir ediliyor ve Fetava-yı Hindiyye’ye göre bu işlem caiz kabul ediliyor.

Kurşun Döktürmenin Yararı Nedir?

Kurşun dökmek başta nazara karşı yapılan bir eylem olmakla beraber halk tarafından pek çok konuda da atfa uğramıştır.

  • Nazara karşı etkilidir. Üzerinde göz olanların ferahlamasını sağlar
  • Hayal kırıklığı ile düşülen karamsar düşüncelerden çıkmaya yardımcı olabilir
  • Geçirilen travmalar, şok eden gerçekler ve buna benzer detaylardan ötürü yaşanan psikolojik süreçleri hafifletir
  • Vücudun tüm negatif enerjisini emer
  • Cinlerin musallat olduğu bedenlerin rahatlamasını sağlar
  • Üzerinde büyü olan insanların büyüsünün bozulmasına olanak tanır
  • Korku, unutkanlık, uykuda gezme, dengesiz davranışlar ve mutsuzluk gibi pek çok durum için etkilidir
  • Mala, paraya, güzelliğe, başarıya, işe, eve, kişiye ya da cansız bir nesneye karşı ortaya konmuş olan nazarı yani gözü ortadan siler atar

Kurşun Döktürmenin Bilimsel Açıklaması

Kurşun dökmek çok uzun yıllardır insanların tercih ettiği bir rahatlama seansı olarak düşünülüyor. Tabii ki bunun bilimsel dayanağı üzerine de çokça araştırma yapılıyor. Öncelikli olarak kişinin üzerindeki negatif enerji yükünü almak, bunu deşarj etmek ve kişinin zihnini parlatmak üzerine yapılan bir seans olduğunu söylemek gerek. Bu sayede negatif enerjisini atan insanlar sosyal hayatlarına, iş hayatlarına ve genel anlamda her şeye daha pozitif bakabiliyorlar.

Günümüz modern insan toplumunun en büyük düşmanı olan stres aslında uzmanlar tarafından da sıkça çözüm yolu üretilen bir olguya dönüşmüş durumda. Örneğin negatif enerjiyi atabilmek için çime, toprağa çıplak ayakla basmak en sık duyulan teknikler arasındadır. Ki kurşun döktürmek ile bunun arasında teorik açıdan hiçbir fark yoktur.

Elbette ki pratik olarak bazı farklılıklar oluşabiliyor. Kurşun döktürmenin ilmiyle alakalı olarak bilimsel açıdan varılabilmiş net bir sonuç yok. Fakat bulunulan ortamdan negatif enerjiyi alması, mevcut kişi veya kişilerin daha pozitif bir biçimde hayatlarına devam etmesine olanak tanımasıyla halen daha uygulanıyor. Kurşun dökmek bu açıdan toprağa çıplak ayak basmakla aynı temelde değerlendirilebilir. Hatta umutsuzluk, nazar, mutsuzluk, kötü enerji, şanssızlık gibi durumlardan korunmak dışında amansız hastalıklara şifa niyetine de kurşun dökülebiliyor.

Kurşun Dökmek İçin İhtiyaç Duyulan Malzemeler

Kurşun dökmek isteyen bir kişi bunu bilinçli olan birisinden yardım alarak yapmalıdır. İhtiyaç duyulan malzemeler ise şu şekildedir.

  • 200 gram kurşun
  • Tepsi
  • Metal bir kepçe ya da cezve
  • Orta boy metal kap
  • Çarşaf

Kurşun döktürmek isteyen kişi yere oturur ve yere oturduktan sonra üzerine çarşaf gerilir. Bu çarşafın gerilmesinin tek amacı ise güvenliktir. Zira kurşun aşırı derecede ısındıktan sonra suyun içerisine dökülür. Bu esnada oluşabilecek sıçramalardan zarar görmemesi için çarşaf şarttır.

Kurşun metal bir kabın içerisinde kaynatılarak ısıtılır. Akışkan forma gelen kurşun ardından bir cezve ya da kepçe yardımıyla alınarak kişinin üzerinde iken metal kaba boşaltılır. Bu kabın içerisinde su vardır. Suyun içerisine giren kurşun ani bir biçimde katılaşır. Katılaşma şekline göre yorum yapanların sayısı bir hayli fazladır.

Aynı zamanda kurşun toplamda üç kez dökülür. Bunların birisi baş hizasına, birisi vücut hizasına, son olarak ise ayak hizasına gelecek şekilde yapılır. Kurşun dökme işlemi profesyonel bir biçimde yapılır.

Kurşun Dökmenin Zararları

Kurşun yüksek sıcaklıklara maruz bırakıldığında ve akışkan forma ulaşacağı noktada buhar salmaya başlar. Saldığı bu buhar ise içeriğinde yer alan bileşenlerin çözünmeleridir. Dolayısıyla kimyasal bir çözünüm gerçekleştiğinden dolayı solunması zararlı olan bir hava akımı oluşur. Kapalı bir alanda kurşun döktürenlerin bu havayı soluyorken çok dikkatli olması gerekir. Fazla şekilde maruz kalınması durumunda solunum problemleri yaşanabilir ve ek olarak kişinin sağlığını negatif yönde etkileyebilir. Bu yüzden kurşunun akışkan hale gelirken ısıtılma süreci, sonrasında yaşanan süreç hep kontrol altında olmalıdır. Dolayısıyla profesyonel ve daha önceden kurşun dökmüş birisi tarafından dökülmesi önem arz eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap