Kur’an-ı Kerim Abdestsiz Şekilde Okunur mu, Dokunulur mu? Okumanın Sevabı Nedir?

Kur’an-ı Kerim Abdestsiz Şekilde Okunur mu, Dokunulur mu? Okumanın Sevabı Nedir?

Kur’an-ı Kerim okumanın belirli şartları vardır. Her durumda elimize alıp okumamız bize yasak kılınmıştır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), okuma hakkında şöyle bir öneride bulunmuştur: Kulağa hoş gelen sesler çıkarın buyurmuştur. Yüce Kitabımızı güzel bir ses tonu ile okumak bu yüzden çok önemlidir. Belki de bir kişinin İslam’ı seçmesine vesile olursunuz. Peki, Kur’an-ı Kerim okunurken nelere dikkat edilmeli? Abdest olmadan ellenir mi, okunulur mu? Sevabı nedir? Sık sorulan soruları yanıtladık.

Genel olarak okumanın sırlarından bahsetmeden önce en erdemli olanını açıklayalım. Bir hadiste: Kur’an-ı Kerim’i okuyun, zira O sizlere kaçınılmaz gün geldiğinde bağışlanmanız için aracı olacaktır. ALLAH’ın Resulü de düzenli olarak okumayı eksik etmezdi.

Kıyamet geldiğinde eğer ki Rabbimizin rızasını alamayan bir kul olursak, o gün bizleri günahlarımızdan kurtaracak bir şeyler ararız. İşte Yüce Kitabımız burada imdada yetişebilir. Okuduğumuz zaman içimizi bir ferahlık kaplar, Rabbimizin sözlerinden olan bu Yüce Kitabımızın bir harfine 10 sevap kazanırız.

Kur’an-ı Kerim Okumak

Kur’an-ı Kerim Okumanın Faziletleri ve Sırları Nelerdir? Ayetler ve Hadisler

Rabbimiz bizleri sınav için bu fani dünyaya gönderdi. Her geçen yüzyılda oyalanacak çok farklı şeyler ortaya çıkıyor. O dönemlerde de zevkli şeyler vardı ve ALLAH’tan uzaklaşıp o keyifli şeylere yönelirlerdi. Şimdi ise teknolojiyle birlikte zaman geçirecek farklı alanlar çıktı bu da bazı kimselere ahireti anımsanmamasına neden olabiliyor. Böyle yapmak da pek akıl karı iş değildir.

Bir hadiste bu konuyla ilgili iyi bir ders verilmiştir. Aklını kullanan bir mümin, nefsini dizginler ve ahireti için çabalar. Aciz olanlar da nefsine yenik düşer, fani dünyaya dalar, Rabbinden sürekli bir şeyler ister ve ona bu durum kâfi gelir.

Rabbimizin çizgisinden çıkmamak için de bize yol gösterici olan Yüce Kitabımızı anlayarak okumalıyız. İsra Suresi 9. Ayette der ki: Muhakkak ki bu Kur’an, en doğru yola iletir ve iyilik yapan müminlere, kendilerine büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler.

Bakara Suresi 2. Ayette der ki: Bu, kendisinde hiçbir şüphe bulunmayan, Rabbine karşı gelmekten sakınanlar için bir yol gösterici olan rehber Kitaptır.

Eğer siz Kur’an-ı Kerim’i düzenli okumayı seviyorsanız ve bunu başka bir mümine de gösterebilirseniz çok büyük bir hayır işlemiz olursunuz. Bir hadiste: Siz müminler içinde en hayırlı olanlarınız, Kur’an-ı okumayı bilen ve bunu başkasına da gösterebilendir.

Ayrıca Kur’an okuma ve okumama ile ilgili başka bir hadiste: Yüce Kitabımızı okuyabilen bir Müslüman portakala benzer, hem güzel kokar hem de lezizdir. Kur’an-ı Kerim’i hiç okumayanlar ise hurmaya benzer, hiçbir koku alamazsınız ama lezzetlidir. Kitabımızı okuyorsa ve o bir münafık ise fesleğene benzer, güzel bir koku gelir ama acı tat bırakır. Kur’an-ı hiç okumayan ve de münafık olan kişi de karpuza benzer, hoş da kokmaz lezzeti de olmaz.

Abdestsiz Kur’an Okumak Mümkün mü? Cünüp veya Regl Dönemi Kur’an’a Dokunulur mu?

Rabbimizin bizler için emirlerinin yer aldığı mübarek Kitabımıza her türlü hürmeti göstermeliyiz. Onun için elimize alacağımız zaman boy abdestimizin alınmış olması ve normal abdestin de olması gerekir. Zaten gusül olmadan ve regl döneminde kesinlikle ellenmemelidir. Abdest olmadan ayetleri okumak mümkün görünse de Kitabımızı elimize alacaksak abdestli olmalıyız.

Gece Kur’an-ı Kerim Okumanın Faziletleri Sırları Nelerdir?

Kur’an-ı ne zaman okursak okuyalım fazileti yüksektir. Lakin gece vakitleri de ayetleri okumak önemlidir. Zira ALLAH’ın Resulü ümmetini bu zamanlarda da okunması için şöyle demiştir: Yüce Kitabımızın içeriğini bilin ve O’nu mutlaka okuyun. Zira O’nu bilen ve okuyan müminler, geceyi Kitabımızla geçiren bir kul, misk ile kaplanmış mis gibi kokusunun etrafa dağıldığı kaba benzer.

O kaçınılmaz gün geldiği zaman Kur’an-ı Kerim diyecektir ki. ALLAH’ım! Bu kişi gecenin geç vakitleri beni okudu ve uykusunda feragat etti, müsaade buyur o kula günahlarının affedilmesi için aracı olayım. Diyecektir.

Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okumakla Alakalı Hadisi Şerifler Nelerdir?

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)’i: Rabbi, o hoş sesi ile bir elçisinin, Kur’an-ı Kerim’i en güzel makam ve güçlü ses ile okurken memnun olduğu kadar başka bir şeyden memnun kalmamıştır. Demiştir.

Başka bir rivayette ise ALLAH’ın Resulü şöyle demiştir: Kur’an-ı Kerim’i şarkı gibi seslendirenler (teganni) biz müminlerden olamazlar. Güzel makamda okumak ile şarkı aynı şeyler değillerdir.

Ebû Mûsa el-Eş’arî rivayetinde ALLAH’ın Resulü: Kuşkusuz ki Davud’a nasip edilen bu güzel tonlardan nağme sana da bahşedilmiştir. Müslim’in rivayetinde de: ALLAH’ın Resulü şöyle demiştir: Evvelsi gece, senin Kur’an-ı okuduğun zaman işittiğim vakit beni görmen gerekirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap