Kumkuat Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı ve Sağlığa Faydaları

Kumkuat meyvesi buzdolabında uzun süre saklanır. Kurutulmuş halde tatlılarda kullanımı yaygındır. Düzenli tüketim sindirim sistemine fayda sağlar.

Kumkuat

Minik turunçgiller arasında yer alan ve evlerde dahi yetişmesi uygun olan kumkuat meyvesi aynı zamanda kamkat olarak da adlandırılıyor.

Yetiştiği bölgeye göre isminde farklılıklar görülmekte olan kamkatın görünümü küçük bir mandalinayı andırıyor. En çok merak edilen ve tüketiminden en çok keyif alına turunçgiller arasında yer alan bir meyve türüdür.

Zengin içeriğe sahip olan ve sindirim sistemine büyük oranda fayda sağlayan bu meyvenin güçlü bir antioksidan olduğu biliniyor.

Anavatanı daha çok Doğu Asya ve Çin olan meyvenin her geçen gün daha fazla ülkelere yayıldığı da aşikârdır. Doğumu Doğu Asya ve Çin’de başlayan bu leziz ve zengin meyvenin Japonya, Amerika ve Güney bölgede yer alan ülkelerde de görülmeye başladığı kesimdir.

Turuncu, daha küçük ve daha sert bir mandalina olarak adlandırılan bu meyvenin bilinen birçok faydası mevcuttur.

Yetiştirilmesi için en uygun olan diğer ülkeler arasında ise Porto Riko, Guatemala, Kolombiya ve Brezilya, özellikle de Hindistan yer alıyor. Bu ülkelerde daha çok ve daha sık yetiştirilmesinin sebebi ise deniz seviyesinden yüksek olmaları ve toprak açısından daha uygun olmaları yer alıyor.

Kumkuat Nasıl Saklanır?

Kumkuat nasıl saklanır ve nasıl tüketilir soruları bu meyveyle ilk kez karşılaşanların aklına takılan sorulardır. Bu meyve bir turunçgil, diğer yönüyle bir tropikal meyve olduğu için sıcak ve ılıman iklimlere sahip olan ortamlarda ve topraklarda yetişir.

Satın aldığınız zaman ya da kendiniz yetiştirdiğiniz zaman saklamanıza gerek kalmadan, meyve olgunlaştığı zaman dalından koparıp tüketebilirsiniz.

Ancak toplayıp saklamak istediğinizde ise buzdolabında saklanması uygundur. Hem yaş ve taze olarak tüketilmesi uygun olan hem de kuru bir şekilde tüketilebilen bu meyvenin yaş olanları buzdolabında, kuru olanları ise normal kiler tarzı alanlarda ve kuru ve serin dolaplarda saklanabilir.

Kumkuat Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Biraz ekşimsi biraz tadımsı ve biraz da acı bir aromaya sahip olan kumkuat yemeklerde nasıl kullanılır? Kuru şekliyle tatlılarda rahatlıkla yer verebileceğiniz bir meyve türüdür.

Tadı diğer meyvelere ve turunçgil familyasına göre daha acımsı olan bu meyveyi kurutarak, içerisindeki şeker oranının dışına çıkmasına olanak sağlayabilirsiniz. Böylece kuru halleri yaş hallerine oranla biraz daha fazla tatlı gelebilir.

Kuru hallerini küp küp doğrayarak pudinglerinizi ve pastalarınızı süsleyebilirsiniz. Yaş hallerini ise tek başına tüketmek ya da soğuk çay ve benzeri içeceklerin içerisinde karıştırarak tüketmek daha uygundur.

Acı meyve sevmeyenlerin damak tadına çok uygun değildir. Bu nedenle tatlandırmak amacıyla dilimlenmiş kamkatlar üzerine pudra şekeri ekerek tüketebilirsiniz.

Kumkuat Faydaları

Kumkuat faydaları açısından herkesi kendisine hayran bırakan bir turuncu meyve türüdür. Küçük ve sert görünümüne rağmen, özellikle de acımsı tadına rağmen birçok fayda sağladığı doğrudur.

İçerisinde bol miktarda C vitamini barındırdığı için mevsimsel olarak gribal enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlendirerek bu hastalıklara daha az yakalanmanıza olanak sağlar.

Bir diğer faydası ise sindirime olan katkılarıdır. Düzenli tüketim sonucunda sindirim sisteminin çok daha etkili bir şekilde çalışmasına olanak sağlar. Kabuklu ya da kabuksuz bir şekilde tüketilebilir. Ancak kabuklu bir şekilde iyice yıkandıktan sonra tüketilmesi daha fazla fayda sağlar.

Kumkuat Nelere İyi Gelir?

Faydalarıyla ve içerdiği zengin içeriklerle kumkuat nelere iyi gelir? Özel olarak cilt sağlığını desteklemeye iyi gelir. Antioksidanları ve özellikle de vitaminleri sayesinde ciltteki kırışıklık, lekelenme ve akne gibi sorunların giderilmesinde yardımcıdır.

Üstelik ister tüketerek ister sorunlu bölgelere maske şeklinde kullanarak iyi gelmesini sağlayabilirsiniz.

En büyük faydası ise kanser türlerine karşı etkili olmasıdır. Kanserle mücadele kapsamında yer verilen bir besin kaynağıdır. Tepeden tırnağa vücudun her alanında iyi gelen bu meyve göz sağlığı için de birebir olan meyvelerden birisidir.

Kumkuat İçindeki Vitaminler

Kumkuat içindeki vitaminler sayesinde kemik ve kas sağlığının da iyileşmesine yardımcı oluyor. İçinde bol miktarda C vitamini, A vitamini ve diğer besin değerleri yer alıyor. Bu içerikleri sayesinde kas gelişimini hızlandırıyor. Cilde ve saçlara iyi geliyor.

Kanserle mücadele ediyor. Göz sağlığına birebir etki ediyor. Vücutta iç kısımda ya da yüzeyde oluşan yaraların daha hızlı bir şekilde tedavi edilmesine olanak sağlıyor. Aynı zamanda kemik sağlığını koruyarak daha güzel bir kemik gelişim süreci sunuyor.

Kumkuat Kalorisi

%79 oranında karbonhidrat, %10 oranında protein ve %11 oranında yağ içeren kumkuat kalorisi ise 1 porsiyonda 60 kaloridir. Bir porsiyonluk kamkat meyvesi ise orta boydadır ve 84 gramdır. Daha az miktarda tüketmek istediğinizde ise bu meyvenin orta boylu bir adedi 28 gramdır ve kalori olarak 20 kaloriye eş değerdir.

Kilo vermek isteyenler ve bu amaç için diyet yapanlar da rahatlıkla günde 60 kalorilik kamkat meyvesi tüketebilirler. Damak tadınıza göre farklı şekillerde tüketerek kalorisinde artış ya da azalma sağlayabilirsiniz. Böylece tamamen doğal bir kalorili şekilde vücuduna almış olacaksınız.

Kumkuat Zararları

Yararlarının yanı sıra kumkuat zararları açısından da araştırılan bir meyve türüdür. Bol miktarda C vitamini ve A vitamini içeren meyvenin günde belirli bir miktardan daha fazla tüketilmemesi gerekiyor. Tüketilmesi gereken miktardan daha fazla tüketildiği takdirde, vitamin açısından zehirlenmeye sebep olabilir.

Zehirlenme, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi yan etkileri bulunabilir. Ancak yeterli miktarda tüketildiğinde ve fazlasına yer verilmediğinde içiniz rahat edebilir.

Günde 60 kalorilikten daha fazlasını tüketmeyi alışkanlık haline getirirseniz, ne yazık ki yan etkilerinden etkilenme ihtimaliniz daha fazla olur. Bu nedenle günlük tüketilen miktara göz ucuyla da olsa dikkat edilmesi gerekir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap