.
.

Kulak Tıkanıklığı Neden Olur

Kulak Tıkanıklığı Neden Olur Aynı zamanda ufak bir kir yumağının zarımız üzerinde muazzam bir baskı yaratacağından da şüpheniz olmasın.

.
.

Kulak Tıkanıklığı Neden Olur Kulaklarımız olmadığı an hayatın büyük bir kısmında zorluk yaşayacağımızın farkındayızdır.

Fakat ne yazık ki bir problem yaşamadan pek önemseyeceğimiz bir organ olmadığı da ortadadır.

Kulak tıkanıklığı bize kısmi olarak duyma yetimizin ne kadar önemli olduğunu, bizimde ne kadar önemsememiz gerektiğini vurgulayan bir detaydır.

Haliyle kulakta oluşan bir hassasiyet, bir kir yumağı ya da farklı bir takım sebepler kulak zarımızın üst kısmında oluşabilecek bir tabakaya sebep olabilmektedir.

Bu noktada kulak tıkanıklığı nedenleri arasında saniyelik bir müdahaleyle çözülebilecek kadar basit sebepler yatabilir.

Fakat belirli bir yüzdesel dilimde duyma kaybına yol açabilecek durumlara da gebedir.

.

Aynı şekilde kulağımızın üç kısımdan oluştuğunu düşünürsek herhangi bir noktada oluşabilecek bir tıkanıklığın duyma kaybına yol açabileceğini de belirtmeliyiz.

Çünkü iç kulak kısmında zara temas edebilecek bir cisim ya da kir topluluğu daha ciddi sonuçlar doğurabilir.

Fakat aynı sonuçları orta kulak ya da dış kulakta da yaşama ihtimalimiz olduğu unutulmamalıdır. Kulak yapısı içeri doğru koni biçimde uzanır ve dış kulaktaki bir kir tabakasının iç tarafa ulaşması sandığımızdan çok daha kolaydır.

Aynı zamanda ufak bir kir yumağının zarımız üzerinde muazzam bir baskı yaratacağından da şüpheniz olmasın.

Kulak Tıkanıklığı Nedenleri

Kulak tıkanıklığı neden olur sorusunun cevabını anlayabilmek için kulak kiri ve kulağın içine girebilecek bir cisimden daha fazlasına ihtiyaç duyuyoruz.

Haliyle bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilerek kati suretle onun önerdiği bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Çünkü aktif olarak kulak tıkanıklığı nedenleri arasında zararlı bir tümör ya da sıradan bir basınç değişikliği de bulunabilir.

Kulak Kirleri

.

Kulağımızı istediğimiz kadar temizleyelim yine de kirlenmesini önlememiz pek mümkün olmaz. Çünkü kulak içimizde bulunan kılların zarı korumak amacıyla havada uçuşan her şeyi bünyelerinde tuttuklarını bilmekteyiz.

Bu durumda da kulağı temizlemek sık aralıklarla yapılması gereken bir durumdur.

Kulak Tıkanıklığı Neden Olur

Kulağa Bir Cisimle Müdahale

Ufak bir cismin kulağa kaçması ya da kulağın içine bir cismin batması ciddi sorunlara yol açabilir.

Öncelikle kulaklarımızda dengede durmamızı sağlayan özel bir sıvı yapısı vardır. Bunun dışında da kulak zarımız sanıldığı kadar iç çeperde yer almaz.

Bir kalemin ucuyla kulak zarımızın patlayabileceği, temizlemeye çalışırken kulak çubuğuyla da iç kulağa zarar verebileceğimiz unutulmamalıdır.

Enfeksiyon

Orta kulak iltihaplanması gibi farklı iltihap çeşitlerinin enfeksiyona yol açmasıyla kulak tıkanıklığı sık sık gözlemlenir. Bunlar bazen kendiliğinden açılırken bazen doktorunuz tarafından edilecek müdahaleyle duyma oranınız artar.

İç Kulak ve Kulak Zarı Hassasiyeti

Bazı kişiler için geçerli olup nadir görülen bir sebep olsa da iç kulakta oluşmuş olan bir fizyolojik değişiklik ya da kulak zarının hassasiyet göstermesi zaman içerisinde kulak tıkanıklığı için etken oluşturabiliyor.

Orta Kulakta Sıvı (EOM)

.

Orta kulakta sıvı toplanması durumunu dışarıdan anlayabilmek mümkün değildir. Hiçbir belirti göstermemesine karşın doğrudan kişinin duyma kaybı yaşamasıyla ortaya çıkar.

Doğrudan teşhisle beraber kulak burun boğaz muayenesi ve tedavisi gerektirir. Östaki borusunda yaşanacak bir çalışma prensibi değişimi bu problemi doğuran yan etkiler arasınadır.

Basınç Değişimi

Genelde yüksek bir dağa tırmanırken, uçakla seyahat ederken, otobüs seyahatlerinde rakım farklarında basınç değişimleriyle beraber çok yoğun bir biçimde kulak tıkanıklığı yaşanabilir. Fakat bunlar basınç dengelemeyle çözülebilecek düzeydedir.

İşitme Yetisinde Azalma

Kulak tıkanıklığı doğrudan belirli bir oranda işitme kaybına yol açabilir. Ancak 3 günden uzun süren tıkanıklıklar işitme kaybı olarak nitelendirilir.

Kulak Tümörü

Glomus ismiyle anılan orta kulak iltihabına da sebep olan iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin teşhisi önemlidir. Kulak tıkanıklığı bunun göstergesidir diyemesek bile kontrol ettirmekte fayda olduğunu söyleyebiliriz.

Kulak Tıkanıklığı Tedavisi

Kulak tıkanıklığı nasıl geçer diye düşünüyorsanız ve ciddi bir belirtiye rastlamadıysanız eczanelerde işinize yarayacak çözüm ürünleri bulunmaktadır.

Ancak kesinlikle hiçbir ürünü doktorunuzun tavsiyesini almadan, muayene olup kulağınızın durumunu öğrenmeden kullanmamanızı tavsiye ederiz.

.

En basit şekilde siz kulak kirinden ötürü bir kulak tıkanıklığı yaşadığınızı zannederek temizleyici bir ürün alırsınız.

Fakat sizin kulağınızda oluşmuş bir orta kulakta sıvı birikmesi hiçbir işe yaramamasını sağlayacağı gibi farklı tepkimelere de yol açabilmektedir. Ya da iç kulak rahatsızlıklarında kesinlikle doktor kontrolü dışında bir ilaç kullanmak sakıncalı olarak kabul edilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap