Kronik Bel Ağrısı Neden Olur? Belirtileri, Tanısı ve Tedavi Yöntemleri

Kronik Bel Ağrısı Neden Olur? Belirtileri, Tanısı ve Tedavi Yöntemleri Kronik bel ağrısı travma gibi nedenlerden olabilir. Ağrının farklı noktalar inmesi ile belirti gösterir. Tanı sonrası fiziksel tedavi uygulanır.

Kronik Bel Ağrısı

Kronik Bel Ağrısı İnsanların sıklıkla karşılaştıkları bel ağrıları bazen geçici olmakla birlikte bazen de birçok hastalığın belirtileri olabilir. Genellikle orta yaş olarak tabir ettiğimiz kişilerde birçok nedenlerden dolayı bel ağrıları ortaya çıkmaktadır. Bunların arasında olan kronik bel ağrısı kişilerde uzun süreli olarak yerleşen ağrıları temsil etmektedir.

İlk önceleri batma, acıma, yanma ve eğilip doğrulurken hareket kısıtlılığı ile kendini gösteren bel ağrısı, ilerleyen dönemlerde daha fazla rahatsızlık vererek insanların günlük hayatlarını oldukça fazla etkilemektedir.

Bu ağrılar bazen noktasal bölgelerde tespit edilirken bazen de beldeki farklı bölgeleri kapsamaktadır. Kronik bel ağrılı hastalar kas ve iskelet sistemini etkileyecek ağır hareketlerden ve egzersizlerden uzak durmalıdırlar. Kol, kalça, bacak ve lomber bölgesinde hissedilen ağrıların şiddeti bazı tedbirler almanız bakımından oldukça önemlidir.

Akut Bel Ağrısı Nedir?

Kronik Bel Ağrısı

Kısa süreli yaşanan bel ağrıları insanların çoğunun başına gelmektedir. Akut bel ağrısı olarak isimlendirdiğimiz bu ağrılar 4 ile 6 hafta arasında geçmektedir.

Yapılan ani hareketler, uzun süre ayakta kalınması, yorucu ve fazla egzersiz yapılması, yanlış yatış şekilleri, yatağın sağlıklı yapıda olmaması gibi etkenler kişilerin kısa süreli bel ağrısı yaşamasına neden olmaktadır. Bu belirtiler zamanla azalır ve geçer. Zaman içerisinde tekrarlama durumu da oldukça yüksektir.

Kronik Bel Ağrısı Nedir?

Kısa sürede geçmeyen ve 3 aydan fazla devam eden ağrılar kronik bel ağrısı sınıfına girmektedir. Bel ağrısının sinir sistemi ile ilgisi oldukça büyüktür.

Beldeki disklerde sıkışan sinirin diske baskı uygulaması sonucunda bir inflamasyon görülebilir. Sinirlere yapılan bu baskı sonucunda da ağrı hissedilir. Kan dolaşımının azalması ve yeterli kanın vücutta dolaşamaması ile de kronik bel ağrısı belirtileri de ortaya çıkar.

Kronik Bel Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Kronik Bel Ağrısı

Kısa sürede geçen bel ağrılarının dışında uzun süre devam eden bel ağrıları yaşıyorsanız hemen beyin cerrahı uzmanına görünmeniz gerekecektir. Hastalığın belirtileri arasında;

  • Düşme sonrasında belinizde ağrı ve acı hissediyorsanız

  • Ani yaptığınız hareketler sonrasında batma ve yanma hissi ile karşılaştıysanız

  • Belinize darbe aldıysanız ve acılarınız geçmediyse

  • Ağrı bacak ya da kola doğru ilerliyorsa

  • Kabızlık problemi ile karşı karşıya iseniz

  • Belli bir istirahatten sonra geçmeyen ağrılarınız varsa

  • Günlük hayatınızı yaşamanızda engeller yaşıyorsanız

  • Bütün bu belirtiler kronik bel ağrısı tedavisi gerektirebilir.

Kornik Bel Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Zorlayıcı hareketler yapmak: Bel bölgesinde bulunan bağlar, tendonlar ya da kaslar zorlayıcı hareketler sonrasında gerilir ve yırtılmalara sebep olabilir.

Bayanların yaptığı en büyük yanlış olan, mutfakta en yukarıdaki rafta bulunan tencereye uzanmaları bile belde zorlanmaya neden olmaktadır. Ayrıca perde çıkarılır ya da takılırken merdiven kullanılmaması, ayakkabı bağcılığını bağlarken dizlerden bükülerek eğilmemek bile belin zorlanmasına neden olmaktadır.

Sinirlerin tahriş olması: Sinir iltihaplanmasına bağlı olan hastalıklar bel ağrısı yapabilmektedir. Omurgadan çıkan sinirler mekanik basınç nedeniyle tahriş olabilir.

Kazalar ve yaralanmalar: İnsanların karşılaşmış oldukları trafik kazaları, yüksekten düşme ya da yaralanmalarda omurga etkilenecektir. Bazen omurga kırıkları kişilerin felç kalmasına bile neden olmaktadır. Bu durumda kemik güçlendirmeleri yapmak gerekeceği için cerrahi müdahale de gerekecektir.

Bel fıtığı: Yanlış yapılan hareketler, yoğun çalışma saatleri, aşırı alınan kilolar, stres, bilinçsizce ağır kaldırma ya da zorlamalar sonucunda kişilerde bel fıtığı oluşabilmektedir.

Bel fıtığı içinde bulunduğu evreye göre tedavi edilebilir bir hastalıktır. Önceleri kullanılan ilaç tedavisinden sonra, doktorunuzun önereceği fizik tedavi de olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Cerrahi müdahale yine doktorun tavsiyesi ile başvurulan bir yöntemdir.

Kemik ve eklem hasarları: İlerleyen yaşla birlikte oluşan kemik güçsüzlüklerinde kemiklerde hasar meydana gelebilmektedir. Genç hastalarda da bilinçsizce yapılan hareketler kemiklerde dejenerasyona sebep olabilmektedir.

Kronik Bel Ağrısı İnsanlara Nasıl Bulaşır mı?

Kronik bel hastalıkları bulaşıcı değildir. Genetik faktörlere de dayanmamaktadır. Sadece genlerde olabilen kemik hastalıkları, iltihaplanmalar anne ve babadan genetik olarak kişilere de geçebilmektedir.

Kronik Bel Ağrısının Tedavisi Var Mıdır?

Bel ağrıları çok farklı nedenlerden oluşabilmektedir. Hayatı olumsuz yönde etkileyen bu ağrılar için teşhis konmuşsa tedavisi mümkündür. İlaçla ya da cerrahi müdahalenin haricinde kişilerin yapacakları bazı uygulamalar ile hastalığın tedavisi mümkündür. Peki beli ağrıyan bir kişi neler yapmalıdır?

Egzersiz: Belinizi zorlamayacak şekilde yapılan kolay kültür fizik hareketleri bel kaslarınızın güçlenmesini sağlayacaktır. Kısa yürüyüşler ve özellikle yüzme en ideal sporlar arasında bulunmaktadır. Kronik bel ağrısı sorunu olan kişiler düzenli egzersizlerle güçsüz kalan kasları kuvvetlendirebilirler.

Germe hareketleri: Bazı germe hareketleri kronik bel ağrısı tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Ayakta iken ayak parmaklarınıza doğru eğilmeniz bel kaslarındaki gerginliği azaltır. Ama şuna dikkat etmelisiniz: ilk günlerde ayak parmaklarınıza dokunmak için beli zorlamamanız ve ufak bir acı hissettiğinizde hemen bırakmanız gerekecektir. İlerleyen günlerde aynı hareketi yaparken daha esnek olduğunuzu hissedeceksiniz. Yüz üstü yatarak kollarınızdan destek alarak göğüs kısmınızı yukarıya kaldırmanız da yapılacak doğru germe hareketleri arasındadır.

Kronik Bel Ağrısından Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Kronik bel ağrıları çekmemek ve daha kötü sonuçlara meydan vermemek için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır.

  • Ani hareketlerden kaçınmak

  • Beli zorlayan hareketler yapmamak

  • Bilinçsiz bir şekilde ağır kaldırmamak

  • Düzenli spor yaparak bel kaslarını güçlendirmek

  • Uzun süre ve hareketsiz bir biçimde oturmamak

  • Kilo almamak

  • Sigara ya da alkolden uzak durmak

  • Sağlıklı ve ortopedik olan yatak ve yastık seçiminde bulunmak

  • Akut bel ağrısı kronik bel ağrısına dönüşmeden önce önlem almak

  • Uzun süreli ağrılarla karşılaştığınızda doktora giderek nedenlerini araştırmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap