Kreatinin Nedir? Değeri Kaç Olmalıdır, Yüksekliği ve Düşüklüğü?

Kreatinin kaslarda enerji sağlamakta rol oynayan ve yüksek bir enerji sağlayan fosfat içerir. Kaslarda enerji oluşumu aşamasında önemli bir yeri bulunan bu madde miktarı yaklaşık olarak her seferinde %1 ve %2 oranında yakılarak bu maddeye dönüşür. 

Kreatinin ne demek sorusunu İgrus sizler için araştırdı. Kreatinin Nedir sorusu farklı bir şekilde cevaplanacak olursa; vücutta bulunan kas sisteminin günlük olarak sergilemiş olduğu faaliyetler sonrasında atık bir madde ortaya çıkmasıdır.

Atık bir madde olarak ortaya çıkan bu maddenin kandaki oranının değişmesi kasların aktifliği ile ilgilidir. Dolayısıyla da kas kütlesi yüksek olan kişilerde bu oran yüksek olurken, kas kütlesi az olan kişilerde bu oran düşük olmaktadır. 

Kreatinin Nedir? Değeri Kaç Olmalıdır, Yüksekliği ve Düşüklüğü?
Kreatinin Nedir? Değeri Kaç Olmalıdır, Yüksekliği ve Düşüklüğü?

Kreatinin Değeri Kaç Olmalıdır?

Vücutta her zaman için bulunmaktadır. Vücuttaki diğer tüm atıklarla birlikte bu atıkta kan yolu ile böbreklere taşınmaktadır. Böbreklere giden bu atıklar süzülerek kandan ayrıştırılmaktadır. Sonrasında idrarla birlikte vücut dışına atılmaktadır. 

Bireylerin yaş ve cinsiyetine bağlı olarak ve vücuttaki kas kütlesine bağlı olarak bulunma oranı değişiklik göstermektedir. Bu nedenle de kreatin değeri kaç olmalıdır cevabını sinoplukoca.com adresimizde bulabilirsiniz. Bunun cevabı ise;

  • Normal değerler göz önüne alındığında erkeklerde bu oran ortalama olarak 0.50-1.40 mg/dL olurken, kadınlarda bu oran 0.50-1.30 mg/dL olmaktadır. Fakat Kreatin klirensi olarak adlandırılan testlerdeki referens değerleri de şu şekildedir:
  • 13-50 yaş arasında erkeklerde 90-137 mL/dk. İken kadınlarda 80-125 mL/dk. Olmaktadır.
  • 51-60 yaş arasında olan erkeklerde 85-132 mL/dk., Kadınlarda 75-120 mL/dk. Olarak belirtilmiştir.
  • 60 yaş ve üzeri bireylerde ise bu oran erkeklerde 80-132 mL/dk. ve kadınlarda 70-120 mL/dk. Olarak belirlenmiştir.
Kanda Kreatinin Yüksekliği
Kanda Kreatinin Yüksekliği

Kanda Kreatinin Yüksekliği

Kasların aktifliğine göre değişen bu maddenin miktarı, vücutta bulunan kas kütlesine göre farklılık göstermektedir. Kasların aktifliği sonucu ortaya çıkan bu atık böbreklere kan yoluyla taşınmaktadır. Böbreklerde burada oluşan zararlı atıkların idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlamaktadır.

Bu ürün, vücutta belirli bir oranda bulunabilmektedir. Fakat böbreklerden süzülümü sağlanamayan miktarı artış gösterdiğinde yükseklik meydana gelmektedir.  Kanda kreatinin yüksekliği olduğunda da böbreklerde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. İlerleyen dönemlerde böbrek yetmezliği ve şok yaşama gibi durumlara yol açabilmektedir.

Bu nedenle de bu ürünün miktarının kontrol edilmesi önemli bir durum olarak bilinmektedir. Bunun dışında kas distorfisi denilen nörolojik kas hastalıklarına da sebep olabilmektedir. Gut hastalığının ortaya çıkmasını sağlamakta iken, hipertiroidi gibi hastalıkların ortaya çıkmasına da sebebiyet vermektedir. 

Kanda Kreatinin Düşüklüğü

Kanda Kreatinin Düşüklüğü

Kreatin krilensi testi yapıldığında belirli referans değerleri üzerinden yorum yapılabilmektedir. Bu referans değerlerinin altında çıkacak olan bu maddenin  seviyesi kanda kreatinin düşüklüğü diye tanımlanmaktadır. Yaş, kilo, yaşlılığa bağlı kas kayıpları ve bazı nörolojik hastalıklar kas kütlesinin azalmasına sebep olabilmektedir. Bu da oranında düşüklük meydana getirebilmektedir. 

Bunların dışında gebelikte de bu seviye düşebilmektedir. Bunun nedeni de gebelik esnasında sık idrara çıkma durumundan kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle de seviyesi düşüklük göstermektedir. Aynı zamanda protein açısından da eksik beslenildiğinde düşüklük gözlenebilmektedir. 

Böbrekte oluşacak olan problemlerin de bu maddenin düşüklüğüne sebep olduğu belirtilmiştir. İdrar yollarında ve mesanede oluşacak olan problemler ve ciddi enfeksiyon rahatsızlıkları da bir düşüş yaşanmasına sebebiyet verecektir. Kalp yetmezliği ve kan dolaşımından kaynaklanan hastalıklar da bu düşüşe sebebiyet vereceğinden uzman kontrollerinin sıkça yapılması gerekmektedir. 

Kreatinin Değerini Düşürmek İçin Ne Yapmalı?

Kreatinin Değerini Düşürmek İçin Ne Yapmalı?

Kreatinin değerlerinin verilen referans değerleri arasında olması sağlıklı bireyler için önemlidir. Bu nedenle de belli bir değerin altına düşmemesi ya da yükselmemesi gerekmektedir. Vücuttaki her sistem de olduğu gibi yüksekliği ya da düşüklüğü vücutta farklı hastalıklara sebebiyet vermektedir. 

Kreatinin değerini düşürmek için ne yapmalı sorusunun cevabı ise;

  • Beslenme bozukluğundan kaynaklanan sorunların önüne geçilmelidir. Bunun için profesyonel bir destek alınmasında fayda vardır. 
  • Aynı zamanda su tüketimi dikkate alınmalıdır. Günlük içilmesi gereken su miktarı iyi ayarlanmalı ve buna dikkat edilmelidir. 
  • Et ve süt ürünlerinin tüketimi de dikkatli bir şekilde olmalıdır. Aşırı tüketimden kaynaklanacak olan sorunlar bu ürünün yükselmesine sebebiyet verecek ve gut hastalığının ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
  • Diyabet ve benzeri hastalıklarda bu orana dikkat edilmelidir. verilen diyet programları aksamayacak şekilde düzenlenmelidir. Hekiminizin önerdiği şekilde bir beslenme ile yükseklik varsa düşmesi planlanmalıdır.

Kanda Kreatinin Kaç Olursa Tehlikeli?

Vücutta önemli bir yere sahip olan kreatinin değerleri yapılacak olan testlerle ortaya konmaktadır. Yapılan testler ile birlikte referans aralıkları da ayrıntılı olarak incelenmekte ve yorumlanmaktadır. Bu sonuçlar neticesinde eğer referans değerlerinin altında ya da üstünde çıkması tehlikeli bir durum oluşturmaktadır. 

Yaş, cinsiyet ve kiloya bağlı olarak değişkenlik gösteren madde, vücuttaki kas kütlesi ile de doğru orantılıdır. Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli olur sorusunun cevabı 13-50 yaş arasında olan erkeklerde 90 mL/dk.’nın altına 137 mL/dk.’nın üstüne, kadınlarda da 80 mL/dk.’nın altına 125 mL/dk.’nın üstüne çıkmamalıdır şeklinde olmaktadır.

Ayrıca; 51-60 yaş arası olanlarda erkeklerde 85-132 mL/dk. aralıklarında, kadınlarda 75-120 mL/dk. Aralığında, 60 yaş ve üzeri için erkeklerde 80-132 mL/dk. Aralığında, kadınlarda 70-132 mL/dk. Referans aralığında olmalıdır. Bu değerlerin altında ya da üstünde olması tehlikeli ve izleme tabi olmalıdır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap