Köpeklerde Yaşanan Yanık İzleri Nasıl Tedavi Edilir?

  En sadık dostlarımız köpekler belirli kazalar sonrasında yanık izleriyle boğuşmak zorunda kalabilir. Bu aşamada yanık izlerine kendi vücudumuzdan pay bi..

En sadık dostlarımız köpekler belirli kazalar sonrasında yanık izleriyle boğuşmak zorunda kalabilir. Bu aşamada yanık izlerine kendi vücudumuzdan pay biçerek müdahale etmek pek doğru olmayacaktır. Uygulayacağımız yöntem köpeğin şoka girmesini ya da acı çekmediği halde acı çekmesini sağlayabilir. Örneğin kendi derimizde bir yanık izi oluştuğunda ilk yaptığımız şey soğuk suyun altına tutmaktır. Bu kompres uygulaması yararlı olduğu gibi köpekler içinde uygulanabilir bir yöntemdir.

Dikkatli davranmamız gereken durum ise köpeğin tamamıyla soğuk suya tutulmamasıdır. Eğer soğuk suyu köpeğinizin vücudunuza tamamıyla temas ettirirseniz yanlış bir uygulamaya yelken açmış olursunuz. Örneğin köpeklerde yanık yaralar çoğunlukla tüy kısmın altına işler. Yani deriye kadar inen ağır yaralanmalara sebep olur. Bu ölçekte şoka girmiş olan köpeğiniz yanık izinin farkında olmayabilir ya da bu yanığın acısını hissetmiyor olabilir.

Mikrop kapmaması ve sterilizasyon için soğuk su kompresi yara üzerinde etki gösterecektir. Tamamen vücudunu ıslatmanız bu sebeple köpeğin ikincil bir şoka girmesini sağlar. Doğal olarak yanık izinin etkisini daha fazla hissetmesine yol açar. Köpeğinizin acı çekmesini istemediğiniz için bu uygulamada dikkatli davranmak zorundasınız.

Köpeklerin Yanıklarına İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Tedavinin ilk ayağı olan ilkyardım müdahalesi köpek yanıklarında bilinçsizce yapılmamalıdır. Gayet doğal ve iyi niyetli bir yaklaşımla farklı yanık kremlerini veya merhemlerini köpeğinizin yanığının üzerine sürebilirsiniz. Bu insani ilkyardım işlemlerinde yer alabilir. Fakat insan derisi için üretilmiş olan yanık kremlerinin köpeklerde etkili olmadığını belirtmek istiyoruz. Hatta dermatolojik rahatsızlıklara sebebiyet verme riski çok yüksektir.

Kesinlikle bilinçsiz ilaç kullanımı yapmamalı ve soğuk su kompresinin ardından yaranın mikrop kapmamasını sağlamalısınız. Bunun için en çok kullanılan yöntem yaranın sarılmasıdır. En doğru olanı zaten budur.

Yarayı sarmak için gazlı bez kullanmak sizin yararınıza olacaktır. Her yaşanan felakette ise gazlı bez bulma gibi bir lüksünüz olmayabilir. Bunun yerine normal sargı bezi, elinizde sargı bezi bulunmuyorsa streç film kullanabilirsiniz.

Kimyasal içerikli poşetler ya da yaraya ve dolayısıyla köpeğinize zarar verecek ürünler kullanmamanız tavsiye edilir. Yine açık yaradan oluşacak akıntıyla birlikte köpeğin derisine yapışacak, dolayısıyla sonrası için zarar verecek malzemeler tercih etmemelisiniz.

Köpeğinizin yanık yarasını sardıktan sonra mutlaka bir veteriner hekime başvurmanız öneriliyor. Böylece doğru yöntem ve doğru tedavi şartları sağlanır. Uzman tarafından gereken tüm tedaviler sağlanırken onun deri yapısına uygun olan bir yanık ilacı temin edilebilir.

Çoğu zaman üzeri uzun süreli sargılarla kapalı kalacağını söylemek gerekiyor. Deride oluşmuş yanık izlerinin sinir sisteminde tahribat yaratması köpeğinizin huzursuz olmasını sağlayabilir. Bu durumdan çıkmasını sağlamak için hassas bir dönem geçirmeniz son derece olasıdır. Yine de veterinerin talimatlarına uymayı ihmal etmeyin.

En sık yapılan hatalardan birisi olan, köpeğinizin o anlık şokla tepki veremese de çok yoğun bir acı çekmesine sebep olan yanık bölgeyi ellemek, deriyi ya da tüyleri kaldırmak son derece zararlıdır. Hem mikrop kapmasını hem de acı içerisinde yaranın derinleşmesini sağlarsınız. Bu tip bilinçsizce yapılan ilkyardım müdahalelerine köpeklerde yanık yaralar vakalarında başvurmamanızı tavsiye ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap