.
.

Köpeğinizde Kırık ve Çıkıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeğinizde Kırık ve Çıkıklar Nasıl Tedavi Edilir Eğer köpeğinizin kemiklerinde çıkık olduğunu düşünüyorsanız bunu size bir şekilde belli etmiştir. Fakat bunun tedavisini evde yapmanız mümkün olmayacağı..

.
.

Eğer köpeğinizin kemiklerinde çıkık olduğunu düşünüyorsanız bunu size bir şekilde belli etmiştir. Fakat bunun tedavisini evde yapmanız mümkün olmayacağı gibi çözüm yollarını kafanıza göre türetemezsiniz. Mutlaka köpek kırıkları ve çıkıkları bir veteriner hekim tarafından görülmelidir. İhtiyaç duyulduğu takdirde film çekilerek emin olunup ona uygun bir tedavi metodu uygulanmalıdır. Günümüzde veteriner klinikleri bu işlemler için farklı görüntüleme sistemleri kullanmaktadır.

Köpeklerde ayak kırılması sık yaşanan bir durum olarak bilinmektedir. Bu bazen içeriden kırık denilen, kapalı kırık olarak anılan görmediğiniz kemik zedelenmelerine bağlıdır. Bazen ise deriyi parçalayarak dışarıya çıkan, aynı zamanda kırılmış kemiği gördüğünüz açık kırık vakası gözlemlenir. Her ikisi içinde hemen tedavi sürecinin başlaması önemlidir.

Hiçbir sebep yokken köpeğinizin hareketlerinde bir anormallik görüyorsanız bu aşamada uygulamanız gereken şey veterinere başvurmaktır. Eğer başvurunuzda çıkıktan şüpheleniliyorsa bu hareket kısıtlanmasının sebebi anlaşılmış olur. Kırık teşhisinde ise hemen kemiğin kırık olduğu bölgeye pansuman yapılıp bir destek kondurulmalıdır. Aksi halde kemiğin kaynaması sağlanamaz ve bacak gitgide işlevini kaybeder.

Köpeklerde Kırık Vakalarına İlkyardım Tekniği

İlkyardım hayat kurtarır diye boşuna dememişler. Köpeklerde yaşanan kırıklarda yine aynı kural geçerlidir. Fakat kemiği kendi imkânlarınız doğrultusunda tedavi etmeye çalışmak daha fazla zarar verecektir. Köpeğinizin canı zaten fazlasıyla acıdığı için onu bu acıdan kurtarmalısınız. Dolayısıyla kırık olduğunu gördüğünüz ya da tahmin ettiğiniz bölgeye bandajla sararak yapıştırmadan bir destek sağlayın. Bu destek onu biraz olsun rahatlatacaktır.

Genelde ayaklarının üzerine basamayan, yürürken dahi zorlanan, sürekli huzursuz olup ağlar vaziyette olan, ses çıkararak size kendi durumunu anlatmaya çalışan, vücut deformasyonları bulunan köpeklerde kırık olma şansı çok yüksektir. Bu noktada yapmanız gereken şey ise kırık olduğundan şüphelendiğiniz kısma bandaj takarak veterinere gitmektir.

Bandaj uygulamasıyla beraber köpeğinize uygulanacak kırık tedavisinin şeklide önemlidir. Örneğin çoğu veteriner bu aşamada kırığın yerini tespit ettikten sonra bir ahşap ya da plastik desteği bacak kısmına bağlar ve üzerine alçı ya da bandaj yapar. Köpeklerde alçı kullanımı çok yoğun değildir. Haliyle bandajla destek sarılarak kemiğin kaynaması için gereken pozisyon sabitlenir.

.

Bu aşamadan sonra size çok zorlu bir süreç yaşatılır. Çünkü hareket etmekten bıkmayan köpeğinizin bacağındaki kırık iyileşene kadar hareketsiz durması gerekebilir. Hareket etse dahi bacağını hareket ettirmemesi, üzerine yük bindirmemesi, kemiğin kaynama evresinde olası bir ikincil kırık için uygun ortam yaratmaması gerekir. Bunu ise sizin desteğiniz olmadan başarabilmesi neredeyse imkânsızdır.

Yapılan hataların başında kırık bölgeye elle müdahale ve kemiğin düzeltilmeye ve kendi yaptığınız düzeltme işlemlerini çubukla destekleme eğilimi geliyor. Maalesef bilgimiz olmadan yaptığımız bu köpek kırığı tedavisi tam manasıyla kırığın daha fazla yer etmesine ve zorlaşmasına sebep oluyor. Belki de köpeğimizin daha fazla acı çekmesine ya da hiç yürüyemeyecek olmasına sebep oluyoruz. Veteriner hekim kontrol etmeden, uygun tedavi şartları sağlanmadan ve bu tedavinin başarıyla sonuç verdiğini görmeden asla kendimiz bir uygulama yapmamalıyız.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap