Kolestrol Nedir? Belirtileri, Ne İyi Gelir?

Bunun sonucunda kötü türünün kalp ve damar hastalıklarına yol açmaması kaçınılmazdır. Bu hastalıklara sebebiyet verdiği için LDL, kötü türü olarak anılmaktadır.

Kolestrol Günümüzde en mühim sağlık problemlerinden olan bu sorun ,  genellikle kalp damar hastalıklarına sebep olduğu bilinen bir olgudur. Fakat hiç kimse tam olarak ne olduğunu bilmemektedir. Peki kolestrol nedir, belirtileri nelerdir, sağlığımız açısından önemi nedir gelin hep birlikte bakalım…

Bu , kanda bulunan mumsu bir yapıya sahip olan maddedir. Karaciğer olmak üzere pek çok hücrede doğal olarak üretildiği gibi hayvansal besinler yoluyla da vücuda alınmaktadır. Bu madde, lipid dediğimiz yağ türündendir.
Türleri iki tanedir: iyi ve kötü . İyi olan türü dışarıdan alınamaz. Vücut kendisi üretir. İyi türü yani HDL, tıp sektöründe yüksek lipoprotein olarak bilinmektedir. Bu türü damarlarımızdaki ve dokularımızdaki kolestrolün karaciğere taşınmasını sağlar. Böylelikle kan içerisindeki düzeyinin dengelenmesine olanak sağlar. İyi türü vücudun ihtiyacından fazla olan bu maddenin  seviyesini düşürür böylelikle damar sertliği vb. gibi hastalıkların önüne geçilmiş olur.
Halk arasında kötü olarak bilinen türü LDL, düşük yoğunluklu lipoproteindir. LDL dokulardaki maddeyi vücuttaki ihtiyaç duyulan yerlere taşır. Kandaki LDL seviyesinin yükselmesi demek damarlarda kolestrolün birikmesi ve akabinde damar sertliği oluşması demektir. Bunun sonucunda kötü türünün kalp ve damar hastalıklarına yol açmaması kaçınılmazdır. Bu hastalıklara sebebiyet verdiği için LDL, kötü türü olarak anılmaktadır.

Kolestrol Nedir? Belirtileri, Ne İyi Gelir?

Kolestrol Belirtileri Nedir?

Kolestrol nedir konusuna açıklık getirdik, şimdi bu sorunun belirtilerine bakalım. Bu maddenin seviyesindeki yükselmeler sonucu vücudumuzda bir takım farklılıklar meydana gelmektedir. Bu semptomlarla birlikte seyreden hastalıklar da olmaktadır.

Kolestrol belirtileri nedir derseniz şunları sayabiliriz:

  • Yorgunluk ve halsizlik,
  • Ciltte lekenlemeler,
  • Göz çevresinde sarı renkli yağ bezelerinin oluşması,
  • Göğüs ağrısı,
  • Nefes alıp vermekte güçlük,
  • Deri altında yağ bezeleri oluşumu,
  • Baş dönmesi,
  • Soluk cilt,
  • Baş ağrısı,
  • Yaraların geç iyileşmesi,
  • Bacakların ve ayakların uyuşması
  • Şiddetli ağrı ve kramp yaşanması,
Kolestrol Neden Olur?

Kolestrol Neden Olur?

Kolestrol nedir, az çok fikir sahibi olduk. Peki kolestrol neden olur, hangi bireyler bu problemi yaşar gibi pek çoğumuzun merak ettiği soruları ele alalım.

Sağlıklı beslenmenin vücudumuz, zihnimiz ve sağlığımız için faydaları saymakla bitmez. Bu rahatsızlık konusunda da sağlıklı beslenmenin yerinin önemli olduğu görülmektedir. Bu sorun obezite, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi faktörler sonucu ortaya çıkabilir. Bu gibi olgular dışında ailede bu  hastalığın görülmesi de diğer bireylerin risk altında olmasına sebep olabilir yani bir kişide bu problemin görülmesinde genetik faktörler de etkili olabilmektedir.
Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli egzersiz yapan kişilerin HDL seviyesi artarken, LDL seviyeleri azalıyormuş. Bu nedenle egzersiz bu rahatsızlık konusunda en iyi dostlarımızdan biridir.

Sigara içme kötü kolestrol düzeyinin artmasına sebep olmaktadır. Sigara damar duvarlarına zarar verdiği için damarlar daha kolay yağ tutar bu da kötü türünün damar içerisinde birikmesine sebep olur.
Sağlıklı beslenmede her besin grubundan vücudun ihtiyacı kadar besin tüketilir. Sağlıksız beslenmede genellikle abur cubur ağırlıklı beslenildiği görülmektedir. Abur cuburlardaki trans yağ oranı oldukça fazladır ve bunlar kötü olan türün artmasına sebep olur. Aynı zamanda hayvansal gıdalarda da doğmuş yağ oranı çok fazla olduğundan hayvansal ürün tüketiminde de dikkatli olunması gerekmektedir.

Bunların dışında yaşın ileri olması, obezite, diyabet hastalığı gibi etkenler de bu rahatsızlığa neden olmaktadır. Yani sonuç olarak bu sorun sağlıksız yaşam tarzı sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bu tür sorunlardan  korunmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek en önemli şeydir.

Kolestrol Yüksek Olursa Ne Olur?

Kolestrol nedir, belirtileri nelerdir, neden görülür gibi soruların cevabını sizlerle paylaştık. Peki kolestrol yüksek olursa ne olur?

Kandaki bu maddenin seviyesinin yüksek olması sonucunda yağlar damarlarda birikir  ve damarlardan geçen kanın geçişini olumsuz etkiler. O damarlarda daralma ve tıkanma meydana gelir. Bunun sonucunda kalp ve damar rahatsızlıkları görülür. Yüksek kolestrol sonucunda felç ve damar sertliği görülmesi oldukça yaygındır.

Kolestrole Ne İyi Gelir?

Bu rahatsızlık damar tıkanıklığına sebep olduğu için çok ciddi bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın yüksek olmasındaki en büyük etken sağlıksız beslenmedir. Bu nedenle kolestrole ne iyi gelir sorusunun ilk cevabı kesinlikle sağlıklı beslenmek olacaktır.

Sağlıklı beslenmenin bu probleme çözüm olacağı bilinen bir gerçektir. Düzeyini düşürmek için yapılması gereken ilk şey düşük miktarda bu maddeden içeren  besinleri tespit etmek olacaktır.

Peki kolestrole ne iyi gelir? Meyve, sebze ağırlıklı beslenmek gereklidir. Kepekli ve tahıllı ürünler tercih edilmelidir. Tüketilen tuz miktarı azaltılmalıdır. Omega-3 içeren et ürünleri tercih edilmelidir. Hayvansal gıdaların ve yağ ürünlerinin tüketimi azaltılmalıdır.

Kolestrol Nasıl Düşürülür?

Bu madde, çok ciddi rahatsızlıkları beraberinde getirir. Bu nedenle kolestrol nedir, belirtileri nelerdir, kolestrol nasıl düşürülür gibi konularda detaylı bilgi edinmek gerekmektedir. Günümüz dünyasının getirdiği bazı sağlıksız koşullar nedeniyle bu problemi yaşayan kişi sayısı gün geçtikçe daha fazla olmaktadır.

Bu rahatsızlıktan kurtulmanın yolları pek çok yolu vardır. Bunlar;  fazla kilolardan kurtulmak, sağlıklı beslenmek, paketli gıdalardan olabildiğince uzak durmak haftada en az 3 gün egzersiz yapmak, sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak gibi alışkanlık değişimleriyle olmaktadır.  Biz sinoplukoca.com olarak hayatınızın içinde nedir dediğiniz pek çok konuyu ele almaktayız. Bu nedenle sitemizi incelemenizi öneririz.

Bu problemi yaşayan kişilerin ilk yapması gereken şey bir hekime başvurmaktır. Eğer doktorunuzun verdiği tavsiyeler sonucu Bu rahatsızlığın belirtileri hafiflemezse ilaçlar kullanarak bu durumun önüne geçmeniz gerekebilmektedir. Bu nedenle şikayetleriniz için ilk yapmanız gereken şey kesinlikle bir hekime başvurmak olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap