Kist Neden Olur

Kist Neden Olur Su keseciği olarak anılmaları bir şey değiştirmemektedir. Zira tıbbi anlamda içlerinde kan olan kist torbaları da mevcuttur.

Vücudunuzun her noktasında çıkabilme özelliğine sahip olan kistler çoğu zaman tehlikeli de olabilmektedir.

Her ne kadar deri üzerindeki su toplanması gibi dursa da kistlerin organlarla bir bağlantısı olabilme ihtimali çok yüksektir.

Yani dışarıda bağımsız bir su dolu kese iken içeride ilgili organla temas halinde zararlı bir oluşumdur. Bu tarz bağlantılar çoğunlukla kanser riski taşır ve kistin tetiklemesiyle tümörler hızla yayılır.

Su keseciği olarak anılmaları bir şey değiştirmemektedir. Zira tıbbi anlamda içlerinde kan olan kist torbaları da mevcuttur.

Bu tamamıyla vücut yapısı ve sizin rahatsızlıklara verdiğiniz bağışıklığa bağlı bir durumdur. Kist oluşumlarının belirli bir zaman içerisinde kabuk bağlayarak düşmesi mümkünken bazen kalıcı olduğu gözlemlenir.

Aslında vücudun her noktasının ayrı bir önemi olmasına karşın yumurtalık ve meme üzerinde görülen kistlerin hemen muayene edilmesi kanser riskinden ötürü çok önemlidir.

Kist Neden Olur

Kist Nedenleri

Selim ve Habis ismi verilen kist oluşumlarının zararlı ve zararsız olmak üzere iki ayrı yapısı vardır.

Selim olarak adlandırılan iyi huylu kistlerin organlarla ve dokuyla çok geniş bir bağlantısı yoktur. Kist oluşumu tedavi edilerek tamamıyla ortadan kaldırılabilir.

Ancak Habis olarak adlandırılmış olan kötü huylu kistler kanserin bir numaralı tetikleyicisidir. Zira kanserli hücrelerin yayılmasında ve tümör oluşumlarında da rol oynar.

Bu yüzden kist nedenleri tek bir şekilde karşımıza çıkmaz ve her vücutta farklı reaksiyonlar gösterebilir.

Hormon

Hayatımızın belirli dönemlerinde hormon değişimleri yaşarız. Bu yaşımızla ilgili olabileceği gibi fizyolojik tepkilere ya da buna benzer farklı detaylara dayandırılabilir. Genellikle hamilelik, hamilelik sonrası dönem, ergenlik gibi geçici süreçleri kapsayabilir.

Enfeksiyon

Vücudumuzun herhangi bir noktasında oluşabilecek enfeksiyon riski hemen kist oluşumuna sebebiyet verebilir. Dolayısıyla bu tarz oluşumların zararlarını önlemek için kesinlikle dikkat edilmesi gerekir. Bir yandan salgı çıkış noktaları diğer yandan ise kadınlarda vajinal akıntılar son derece risk oluşturan durumlardır.

Genetik

Her kist için kalıtımsal bir yapıya sahip olduğu ileriye sürülemez. Fakat araştırmaların halen devam edildiği bu alanda Pankreas kisti olarak adlandırılan ve organın iç yapısını bozabilecek düzeyde oluşumlara sebep olan kistler genetik olarak tanımlanır. Kalıtımsal gende anne ve babadan geçen rahatsızlıklar arasında görülebilir. Bazı durumlarda anne karnında görülebilecek kist vakalarına rastlanabiliyor. Embriyo döneminden kalan bir kistin hayat boyunca karşınıza çıkabilme ihtimali olabiliyor.

Alternatif Kist Oluşumları

Bakteri, parazit ve doku deformasyonuna dayalı enfeksiyonlar, hücre yapısının bozulması ve iltihap olan her hangi bir rahatsızlık kist sebebi olabilir.

Kist Nasıl Anlaşılır?

Tedavisi Var Mıdır?

Öncelikle Kist tedavisi doktorunuzun tanı ve teşhis işleminin ardından belirli yollarla yapılabilir. Bu kistin türüne de bağlıdır.

Zira kist belirtileri meme ve benzeri dokularda çok kolay anlaşılabilir. Fakat bazı durumlar beyinde ya da yumurtalıklarda kist oluşumuna sebep olur.

Bu durumda en tehlikeli, hayati risk oluşturabilecek kistleri kendimiz tespit edip belirtilerini kavrayamayız.

Meme üzerindeki kistler bir yumru şeklindedir. Tıpkı kolda çıkan kist gibi yokladığınızda elinize bir şişkinlik gelecektir. İçi su dolu bir keseciğin yaşatacağı hissiyatla aynı hissi verir.

Fakat iç organlara dayanan bir kistin kötü huylu olma ihtimali çok yüksektir ve kesinlikle muayene gerektirir. En çok görülen tehlikeli kistler şunlardır;

  • Dermoid Kist (Yumurtalık)
  • Meme Kisti
  • Polikistik Over (Yumurtalık)
  • Endometrioma / Çikolata kisti (Yumurtalık)
  • Beyin kisti
  • Polikistik Böbrek kisti
  • Yağ kisti
  • Karaciğer kisti
  • Pankreas kisti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap