Kırmızı Lahana Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Saklama Koşulları ve Faydaları

Kırmızı lahana turşuda ve salatalarda kullanılır. Uzun ömürlü olması için doğru saklanması gerekir. Düzenli tüketimde fayda sağlar, yan etkileri de olabilir.

Kırmızı Lahana

Cruciferae yani turpgiller ailesine mensup olan kırmızı lahana, geniş ve iç içe katlanmış yaprakları olan bir bitkidir. Sapıyla birlikte toplam gövde uzunluğu 120 cm’ye kadar çıkabilmektedir. Genellikle sonbahar aylarında yetiştirilen kırmızı lahana nedir, nasıl saklanır, kırmızı lahana faydaları nelerdir gibi bütün detayları sizin için derledik.

Kırmızı lahananın yetiştirileceği toprak nemli ve bol gübreli olmalıdır. Sadece sonbahar aylarında yetiştiği için mevsimlik bir bitki olduğu söylenebilir. Akdeniz kökenli bir bitki olan kırmızı lahana, ülkemizde rengi mora yakın olan çeşidiyle karşımıza çıkmaktadır.

Bu sebze ile birçok farklı tarif yapılabilir. Kırmızı lahana salata, yemek, meze, detoks suyu gibi birçok alanda güzel sonuçlar verir. Oldukça sağlıklı olan bu besine beslenme rutininizde mutlaka yer vermelisiniz.

Kırmızı Lahana Nasıl Saklanır?

Kırmızı lahana genel olarak salata yapılarak ve mevsiminde tüketilen bir sebzedir. Fakat mevsimi dışında da tüketmek isteyenler için nasıl saklanır, sizler için araştırdık.

Kırmızı lahana, mevsiminde kullanılırken dıştan içe doğru yaprak alınarak kullanılır. Mevsimi dışında tüketilmek istenirse birkaç yolu vardır. Bunlar:

Kırmızı Lahana Turşusu Tarifi: Bildiğimiz salamura yöntemiyle uzun süre muhafaza edilebilir. İstediğiniz an, hava almayan kavanozundan çıkarıp tüketebilirsiniz. Dilerseniz kırmızı lahana turşusu nasıl yapılır kısaca bahsedelim:

1.     Turşu için lahanaları dilediğiniz büyüklükte kesin.

2.     Lahanalarınızın miktarına ve kavanozunuzun büyüklüğüne göre sirke ve tuz karışımı hazırlayın.

3.     Lahanalarınızı kavanoza yerleştirin.

4.     Üzerine hazırladığınız karışımı ilave edin.

5.     Ağzını sıkıca kapatın, yaklaşık bir hafta sonra kırmızı lahana turşusu tüketilmeye hazır hale gelmiş olacaktır.

Diğer bir saklama yolu ise; lahanaları tuz, limon, sirke ve zeytinyağı ile iyice ovduktan sonra, bu sosun içinde beklettikten sonra ambalajlayıp dolapta saklamaktır. Bu şekilde hazırda hep salatanız bulunacaktır.

Kırmızı Lahana Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kırmızı lahana yemeklerde nasıl kullanılır diye sorulmaktadır.  Genellikle kırmızı lahana salatası yapılarak kullanılan kırmızı lahananın, farklı kullanım alanları da mevcuttur. Kırmızı lahanadan çorba, salata, meze ve turşu yapılmaktadır. Kırmızı lahana mezesi ile özellikle balık yanında çok iyi bir eşlikçidir.

Kırmızı lahanada temel prensip asit yardımıyla yumuşatmadır. Aksi takdirde sert olduğu için çiğnemesi biraz zor olabilir.  Çorbası nasıl yapılır derseniz kısaca bahsedelim:

Havuç, soğan, kırmızı lahana ve patates küçük küçük doğranır.  Üzerine ılık su ilave edilir. Başka bir tencerede kreması hazırlanır. Tereyağı ve un kavrulur. Üzerine süt eklenir ve kıvam alana dek pişirilir. Haşlanmış sebzeler süzülür.

Sebzelerin üzerine krema ve muskat eklenerek blenderdan geçirilir. Tencere tekrar ocağa alınır. Dilediğimiz kıvama gelmesi için haşlama suyundan ilave edilebilir. Tuz ve karabiber ilave edildikten sonra ocaktan alınır.

Kırmızı Lahana Faydaları

Kırmızı lahana faydaları ve ekonomik olması sebebiyle mevsiminde çok tüketilen bir sebzedir. Kırmızı lahanadaki glukosinolatlar, vücudun bağışıklık sistemindeki enzimleri harekete geçiren ve güçlendiren bir etkiye sahiptir.

Kırmızı lahana birçok faydalı özelliğiyle kesinlikle öğünlerde yer alması gereken bir bitkidir. Kırmızı lahana faydaları aşağıdaki gibidir:

1.     Kalp Dostu: Kan basıncını düzenleyen etkisiyle kalbi korur, kalp hastalıklarına karşı yenik düşmenizi önler. Kırmızı kan hücre oluşmasını destekler, hücrelerin canlı kalmasına yardımcı olur ve kalp atışlarının daha düzenli olmasını sağlar.

2.     Göz Sağlığı: İçeriğindeki maddeler sayesinde göze zarar verecek UV ışınlarından korur. Lütein isimli madde güneşin zararlı etkilerinin vücuttan uzaklaştırılmasında etkilidir. Düzenli tüketildiği takdirde göz sağlığını destekler.

3.     Kanser Düşmanı: Kırmızı lahana kanserli hücrelerin oluşumunda rol oynayan serbest radikalleri engeller. Onlara karşı mücadele eder. DNA’nın onarılmasında büyük destekçi olan kırmızı lahana tam bir kanser savardır.

4.     Sindirime Yardımcı: Salatası ya da suyu tüketildiği takdirde mideyi rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Sindirimi destekler ve Mide hastalıklarının oluşmasını engeller.

5.     Şeker Hastalığında Destekçi: Kan şekerini kontrol altına alan özelliği, doğal insülin içeriğinden kaynaklanmaktadır. Düşük kalorisi sayesinde şeker hastaları için uygun bir besindir. Vücuttaki şeker oranındaki ani dalgalanmaların önüne geçen kırmızı lahana bu yönüyle de oldukça etkilidir.

6.     Üst Solunum Yolu İçin Rahatlatıcı: Kırmızı lahana tüketerek çeşitli enfeksiyonların sebep olduğu hastalıklardan korunabilirsiniz. Öksürük yaşadığınız dönemde tükettiğiniz takdirde bu sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Balgam söktürücü etkisi vardır. Temizleyici özelliği ile boğaz ve burun tıkanıklığını giderir.

7.     Kas ve Kemik Gelişimini Destekleyici: Kırmızı lahana içindeki K vitamini kemiklerin güçlenmesini destekler. Bu açıdan çocuklara bol bol yedirilmesi önerilir. Büyüme döneminde düzenli kırmızı lahana tüketimi, ilerleyen yaşlarda kemik sağlığını olumlu anlamda etkileyecektir.

8.     Beyin Dostu: İçeriğindeki B12 sayesinde zihin gelişiminde rol sahibidir. Oldukça etkili sonuçlar doğurmaktadır.

9.     Damarlar İçin Faydalı: Kan dolaşımını hızlandıran etkisiyle damar sağlığını destekler. Damar tıkanıklığının önüne geçer.

Kırmızı Lahana Nelere İyi Gelir?

Kırmızı lahana nelere iyi gelir derseniz, birlikte inceleyelim:

·       İçeriğindeki sülfür sayesinde sivilcelere iyi gelir. Akne ve çeşitli cilt problemleriyle mücadele eder.

·       Vücutta oluşan iltihabın giderilmesiyle mücadele eder. İltihap oluşmasını önleyici etkiye sahiptir. Cilt yüzeyinde oluşan iltihap varsa, direkt olarak bu bölgeye uygulanabilir ve çok iyi sonuçlar doğurmaktadır.

·       Baş ağrısına çok iyi gelir. Yaprağını elinizde yumuşatıp, başınıza masaj yaparsanız ağrınızın azaldığını görürsünüz.

Kırmızı Lahana İçindeki Vitaminler

Kırmızı lahana içindeki vitaminler saymakla bitmez. İçeriğinde C Vitamini, K Vitamini, kalsiyum, B12, antosiyaninler, kaemprefol, karotenoidler, flavonoid, sodyum, yağ, askorbik asit bulunmaktadır.

İçeriğindeki maddeler sayesinde, vücutta ihtiyaç duyulan besin ögelerini sağlayan ve birçok hastalığı önleyici etkisiyle tercih edilmesi gereken bir sebzedir.

Kırmızı Lahana Kalorisi

Kırmızı lahana kalorisi açısından da beslenme rutininde yer alması gereken bir sebzedir. Sağlıklı beslenmek isteyenler için düşük kalori değeriyle yardımcı olmaktadır. Kırmızı lahana kalori ve besin değerleri şu şekildedir:

1 porsiyonu 54 kalori gelmektedir. İçinde;0,52 gr protein, 0,21 gr yağ, 17 mg sodyum, 1,96 gr lif, 6,99 gr karbonhidrat, 268 mg potasyum, 174 iu A vitamini, 0,29 gr demir, 43 mg kalsiyum, 66,4 mg C vitamini bulunmaktadır.

Kırmızı lahana zayıflatır mı diye sorularla karşılaşıyoruz. Kırmızı lahana lif içeriğiyle tok kalma durumunu destekler. Diüretik etkisiyle metabolizmanın hızını arttırır. Sebze suyu şeklinde diyetlerde ara öğün olarak tüketilebilir.

Kırmızı Lahana Zararları

Sebzelerin genel olarak çok ciddi yan etkileri veya zararları tespit edilmemiştir.  Fakat burada belirleyici olan durum tüketim miktarıdır. Aşırı miktarda tüketilmediği sürece bir sıkıntı yaratmaz. Kırmızı lahana zararları  görülmeyen bir sebzedir.

Hamileler kırmızı lahanayı normal olarak tüketebilir. Fakat kapsüllerinde uzak durmalıdırlar. Bu kapsüller bebekte bağırsak iltihaplanmalarına yol açabilir

Düzenli olarak ilaç tüketenler, içeriğini iyice araştırmadan tüketmemelidir. Çünkü bilinmeyen bir etkileşim ile ilacın etkisi azabilmektedir. Tüketimi sonucu hiçbir zaman kırmızı lahana alerjisi tespit edilmemiştir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap