Kilis İçin Detaylı Hava Durumu

Kilis Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Kilis Hava Durumu Tahmini

Kilis için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

KILIS

Kilis için 5 Günlük Hava Tahmini

KILIS

NOT : 

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Kilis

Kilis, Suriye’ye sınırı olan ve sonradan şehir statüsü kazanan illerimizden birisidir. Yıl 1995 olduğunda bazı noktalarda yeni iller ilan edildi. Bunlardan birisi ise Yalova ve Karabük ile birlikte Kilis oldu. Güneydoğuda yer alan bir il olarak 3 ilçeye sahiptir. Güneydoğu Anadolu bölgesinin en küçük ili olma özelliğini hem yüzölçümü hem de nüfus olarak taşımaktadır. 

Nüfusuna bakıldığında toplamda 142.792 kişi olduğu gözlemlenmektedir. 2022 verilerinde ise şehrin 70.140 kişilik kısmının kadın, 72.652 kişilik kısmının ise erkek olduğu belirlenmiştir. Doğudan batıya dağlık bir alana sahip olan şehirde kuzeyden güneye gidildiğinde ise düz ovalara ulaşılmaktadır. Dolayısıyla plaka kodu 79, telefon alan kodu 0348 olan şehrin yerleşim noktaları daha çok sınıra yakın bölgelerde yoğunlaşmıştır. 

Kilis Coğrafi Konum

Kilis aslında çok önemli bir noktada yer alan ve Suriye ile de iki sınır kapısına ev sahipliği yapan bir şehirdir. Şehrin güney kesimi direkt olarak Suriye topraklarına bakmaktadır. Suriye ile arada bulunan sınır kapıları ise Çobanbey sınır kapısı ile Öncüpınar sınır kapılarıdır. Her iki sınır kapısı da aktif olarak kullanılabilmektedir. 

Şehrin güney kesimi tamamıyla Suriye topraklarına baktığı gibi hem doğu ve batı hem de kuzeyinde Gaziantep bulunmaktadır. Sınır komşusu olarak yalnızca Gaziantep’in bulunması ise zaten Antep’ten ayrılarak şehir statüsü kazanmasından kaynaklanmaktadır. Kilis 1.412 kilometrekarelik küçük bir yüzölçümüne sahip olmanın dışında nüfus yoğunluğu olarak kilometre başına 101 kişinin düştüğü bir ildir. 

Kilis Hava Koşulları

Kilis iklim dengesi Akdeniz ikliminin üzerine kurgulanmıştır. Zaten Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan il diğer çevre illerde de görüldüğü gibi tüm iklim karakteristik özelliklerini taşımaktadır. Daha ılıman bir iklim olduğundan dolayı yaz ayları son derece uzun sürer ve olabildiğince sıcak geçer. 

Çoğu zaman tropikal bir hava akımına sebep olan Akdeniz iklimi sebebiyle kışlar da çok sert geçmez. Hatta günümüzde kışların güney kesimlerde ve şehrin batısında serin geçtiğini bile söyleyebilmekteyiz. Yine kutupsal hava kütlelerine bağlı olarak beklenmedik şekilde iklim değişiklikleri yaşanabilmektedir. 

Kilis Tarihi ve Kültürü 

Kilis’in tarihini incelerken ilk olarak insan medeniyetinin yerleşik hayatı olarak Hititleri görüyoruz. Ki bu süreçte tarih M.Ö 1.700’lere dayanıyor. Üstelik Kilis’in Hititler için önemini kavramak için direkt olarak buluntulara bakmak yeterli oluyor. Örneğin Hititlerin heykel atölyeleri burada yer alıyordu.

Sonrasında da Hititlerin yıkılmasıyla beraber Asurlar, Medler, Persler ve Roma İmparatorluğu bölgede hüküm sürerek jeopolitik konumunu değerlendirmeyi sürdürmüştür. Kilis gezisinde tarihi açıdan değerli bulabileceğiniz Kadı Camii, Ravanda kalesi, Hoca Hamamı ve Şurahbil Bin Hasene bulunmaktadır. Yine Karabaş kilisesi ve Öşvank kilisesi ne kadar özgür bir coğrafyada olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor. Kilis kültüründe yemeni ve yorgancılık en önemli standartlar arasındadır. Ayrıca mutfağına dair de pek çok seçeneğe sahiptir. 

Kilis Mutfağı

Kilis mutfağı için ilk öncelik kesinlikle zeytinyağı olmalıdır. Bu topraklarda yetişen ve zeytinyağı üretimine ciddi bir katkı sağlayan zeytinlikler halen işlenmeye devam ediliyor. Üstelik yemeğinizin üstüne bir Menengiç kahvesi içmek isterseniz bu kahvenin anavatanının da burası olduğunu ifade edebiliriz. 

Yemek, çorba ve tatlı noktasında iddialı bir yapıya sahip olan Kilis aynı zamanda Suriye’ye yakın noktada olduğundan kültürel beslenmesini sürdürüyor. Hayrat Semseği, Züngül, Firik pilavı, Kübbülmüşviye, Sucuk hapısası, Haytalya, Kilis tava, Cennet çamuru, Geberiç, Oruk, Ekşi malhıta ve mayanalı kahke. Aynı zamanda mayanalı kahke anasonlu kahke anlamına geliyor. Kilis kültürel mutfağında keşkek gibi genel tatlardan Kilis katmerine kadar özel seçenekler bulabilirsiniz.  

kilis hava durumu, hava durumu kilis, kilis hava, kiliste hava durumu, kilis hava durumu saatlik, bugün kilis hava durumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap