.
.

Keten Tohumu Yağı Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları

Keten tohumu yağı, saça ve cilde iyi gelen bir bitkisel yağdır. Sivilce ve akneleri gidermeye fayda sağlar. Aşırısı ishal gibi zarara neden olabilir.

.

Keten Tohumu Yağı

.

Keten tohumu yağı, keten tohumun sıkılması ile meydana getirilen bir yağ çeşididir. İlk olarak Romalılar ve Yunanlılar tarafından kullanılmaya başlanılmıştır.

Kahverengimsi bir rengi bulunur. Besin değeri açısından zengindir. Özellikle yemeklerin içerisinde az miktarlarda katılarak lezzetli olmaları sağlanır. Aynı zamanda bazı salataların içerisine ve sos yapımında tercih edilebilir.

Bazı kişiler yemeklerin içerisine eklendiği zaman keskin kokusundan rahatsızlık duyabilirler. Bu kişiler keten tohumunu içerek vücuda alabilirler.

Keten tohumu yağı ne zaman içilmelidir? Yemeklerden yarım saat önce kullanılmalıdır. Keten tohumu yağı aktarlarda kolaylıkla bulunabilen bir yağdır. Ufak şişelerde satılmaktadır. Keten tohumu yağının fiyatı ise satılan yere göre farklılık gösterebilir.

Keten tohumu yağı nasıl saklanır?

Keten tohumu yağı güneş gören ve ışık bulunan yerde kısa zaman içerisinde bozulur. Keten tohumu yağı nasıl saklanır?  Keten tohumunu saklamak için mutlaka serin ve ışık bulunmayan yerler tercih edilmelidir. Özellikle açıldıktan sonra mutlaka buzdolabının içerisine konulmalıdır

.

18 derecenin üstünde saklanabilir. Oda sıcaklığında da kapağı açılmadan saklanması mümkündür. Açıldıktan sonra dışarıda kolay bir şekilde bozulabilir. Açıldıktan sonra buzdolabında 6 ay kadar bozulmadan kalabilir. Bu sebeple en sağlıklı buzdolabında muhafaza etmektir.

Keten tohumu yağı yemeklerde nasıl kullanılır?

Keten tohumu yağı özellikle sebze yemeklerinde tercih edilebilir. Peki, keten tohumu yağı yemeklerde nasıl kullanılır? Sebze yemekleri haşlandıktan sonra içerisine bir miktar eklenebilir ve tadının değişmesi sağlanabilir. Keten tohumu yoğun bir tada sahip olduğu için kızartma yapılırken kullanılmaz

Keten tohumu yağı aynı zamanda bazı salata çeşitlerinde de sos olarak kullanılabilir keskin bir kokusu vardır ve bazı salata çeşitlerine yakışır. Keskin kokusu olduğu için bir çay kaşığı kadar tercih edilebilir.

Keten tohumu yağının faydaları

Omege 3 bakımından zengin olan keten tohumu yağının içerisinde birçok vitamin ve mineral yer alır. Türk mutfağında farklı lezzetler seven kişiler tarafından yemeklerin içerisine ve sosların içerisine bir miktar koyulabilir. İşte keten tohumunun faydaları aşağıdaki gibidir

·       İçerisinde lif vardır. Zayıflamak isteyen kişiler tarafından kullanılabilir. Tok tutar ve kan şekerini normal seviyeye getirir. Kansere yakalanma ihtimalini en aza indirir. Özellikle meme kanserini engellediği ispatlanmıştır. Erkeklerde ise prostat kanserini önlediği söylenmektedir.

·       Kötü kolesterolü düşürür ve kolesterolün normal seviyeye gelmesini sağlar.

.

·       Kalp sağlığına çok iyi gelir. Kalp sağlığını koruyarak kalp hastalıkları meydana gelmesini önler.

·       Egzama insanı olumsuz bir şekilde etkileyen ciddi bir deri hastalığıdır. Sürekli kaşıntı yapar ve kurur. Tedavi edilmez ise yaralar büyür. Keten tohumu yağı egzamanın yok olmasına sebep olur. Bunun için günde bir defa keten tohumu yağı sürmeniz yeterli olur.

·       Yüksek oranda lif bulundurduğu için sindirim sistemi problemlerine çok iyi gelir ve özellikle kabızlık şikâyetini ortadan kaldırdığı söylenir.

·       Astıma çok iyi gelir

·       Böbrek sağlığını korur ve böbrek rahatsızlıklarına yakalanma oranını düşürür

·       Cildin nemlenmesini sağlar

·       Ciltte bulunan siyah noktaların yok olmasını sağlar

.

·       Ciltte bulunan kırışıklıkları giderir ve yeni kırışıklık oluşmasını engeller

·       Saçlara uygulanıldığında saçlarda bulunan dökülmeleri keser

·       Saçlarda birçok sebebe bağlı olarak kepeklenme meydana gelir. Kepeklenmelerin giderilmesine yardımcı olur.

·       Saçlarda bulunan kuruluğu giderir ve saçların nemlenmesini sağlar

·       Saç uçlarında hava şartlarına ve kullanılan malzemeler sebebi ile yıpranma ve kırılma meydana gelebilir. Keten tohumu yağı saç uçlarında meydana gelen sorunların yok olmasını sağlar.

·       Sedefe iyi gelir.

Keten tohumu yağı nelere iyi gelir?

.

Keten tohumu yağı birçok gıdanın içerisine eklenip kullanılabilen bir yağdır. Peki, neye iyi gelir diye soracak olursanız öncelikle sağlıklı bir şekilde zayıflamaya yardımcı olur. Diyet yapan kişilerin diyet listelerinde mutlaka yerini alır. Kansere yakalanma oranını düşürmek görevidir.

Kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolü normal seviyeye getirir. Sindirim sistemi problemlerini giderir ve özellikle kabızlık çeken kişiler tarafından kullanıldığında kabızlığı ortadan kaldırır. Kalp sağlığını korur ve kalbe çok iyi geldiği uzmanlar tarafından sürekli belirtilir.

Saçlarda meydana gelen dökülmemeleri giderir. Saç köklerinin kuvvetlenmesini sağlar. Saçlarda kötü görüntüye sebep olan kepeklenme problemini ortadan kaldırır.

Saçların hızlı bir şekilde uzamasını sağlar. Saç uçlarında bulunan kırıklıkları tedavi eder. Saçların yumuşamasını sağlar bu sayede saç kremi gibi kimyasal maddelerin kullanılmasına gerek kalmaz

Cildin nemlenmesine yardımcı olur. Ciltte bulunan kuruluğu giderir. Egzama ve sedefe iyi geldiği bilinmektedir. Kırışıklık problemini ortadan kaldırır. Kırışıklıkları açar ve yeni kırışıklık oluşumuna engel olur. Erken yaşlanmaya engel olur ve cildin taze kalmasını sağlar.

Keten tohumu yağı içindeki vitaminler

Keten tohumunun içerisinde omege 3, manganez, magnezyum, c vitamini, b6 vitamini, sodyum ve potasyum bulunur. Vitamin ve mineral bakımından zengin olduğu için belirli ölçülerde yemeklere katılarak tüketilmesinde fayda vardır

Keten tohumu yağı kalorisi

.

100 gram keten tohumu yağının içerisinde 3699 kcal kalori bulunmaktadır. İşte 100 gram keten tohumu yağının besin değeri aşağıdaki gibidir

  • Doymuş yağ: 9,4g
  • Tekli doymamış yağ: 20,2 g
  • Çoklu doymamış yağ: 66g
  • Şeker: 0 g
  • Fiber:0 g
  • Protein: 0g
  • Sodyum: 0 mg

Keten tohumu yağı zararları

Keten tohumu yağı miktarı aşılmadan kullanılır ise zararları yoktur. Fakat aşrı kullanımı sonucunda zararları olabilir. Yemeklerin içerisinde fazla katıldığında gaz, ishal ve şişkinlik gibi sorunları ortaya çıkarır.

Cilde fazla uygulandığında yağ bezesi çıka ihtimali vardır ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu sebeple cilde uygularken öncelikle küçük bir bölgeye sürülmeli ve eğer herhangi bir tepki meydana gelmez ise tamamına sürülmelidir. Alerji meydana gelir ise ciltte kızarma, döküntü ve kaşıntı meydana gelebilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap