.
.

Kestane Nasıl Saklanır? Nasıl Kurutulur, Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

.
.

Kestane nasıl saklanır? konusu özellikle sevenlerin bilmek istediği bir konudur. Konuya ait yaptığımız araştırmayı sizlerle paylaşmadan evvel hakkında genel bir bilgi vermek uygun olacaktır.

Kestane kayıngiller familyasından Castanea cinsi ağaçların yenilebilir tohumlarına verilen isimdir. Aslında doğada kendiliğinden yetişebilen çalı formunda bir orman ağacıdır. Karbonhidrat kaynağı ve besleyici bir yapısı olan bu ürünün Türkiye’de en çok Aydın ilinde yetiştirilir. En kaliteli kestanelerin yetiştirildiği Aydın ilinden birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Kestane birçok şekilde tüketilebilen ve ülkemizde çok sevilen bir yemiştir. 

Kestanenin kullanım şekilleri denildiğinde hepimizin aklına ilk önce kestane kebap denilen pişirme şekli gelir. Kestane meyvesi yani tohumları üzeri hafif çizilip yüksek denilecek bir ısıda fırında veya sobada pişirilir. Kestane kebap aslında bizim geleneksel keyif yiyeceğimizdir. Soğuk kış günlerinde sobanın üzerinde pişmiş kestane yemeye doyulmayan bir lezzettir. Kestanenin pişirme şekillerinden bir başkası da haşlama yani suda kaynatılması şeklidir. Saydığımız bu pişirme şekillerinin dışında keklerde ve pastalarda kullanımı çok yaygın olan kestane enerji deposu olan bir organik tarım ürünüdür.

Kestanenin kullanım alanı bu kadarla sınırlı değildir elbette. Kestane unu gluten içermez. Bu nedenle çölyak hastaları tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Kestaneden yapılan kestane balı oldukça sağlıklı ve besleyici bir yiyecektir. Kestane şekeri ise adeta milli kestane ürünümüzdür. Nişastalı yapısı nedeni ile yemeklerde lezzet verici olarak kullanıldığı gibi kıvam arttırıcı olarak da kullanılmaktadır.

Kestane Nasıl Saklanır

Kestanede bulunan Vitaminler

Verdiğimiz bu bilgilerden sonra akıllara kestanenin besin değeri gelecektir. Bu konuda da araştırdığımız bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Kestane yüksek nişasta ve su içerdiği için protein ve yağ oranı düşük olan bir yemiştir. Bol miktarda nişasta, lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller içermektedir. Vücudumuz için çok gerekli ve değerli olan B1 ve B2 vitaminleri ile C vitamini barındırmaktadır. Tam bir enerji deposu olan kestanenin 100 gramı 160 kalori içermektedir. 

.

Çok yüksek oranda lif içerdiği için kan şekerini fazla yükseltmez. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidermek için kış aylarında bol miktarda tüketilmesi gereken bir yemiştir. İçeriğindeki demir sayesinde kansızlığı önler sakinleştirici özelliği sayesinde ise stresin giderilmesine yardımcı olur. Unutkanlığı ve alzheimer önleyici özelliği ile hücrelerin yaşlanmasını geciktirir.

Kestane Nasıl Kurutulur?

Kestane Nasıl Kurutulur?

Kestane nasıl kurutulur sorusu insanların merak ettiği hususlardan biridir. Fazla almış olduğumuz kestaneleri kurutabiliriz. tıpkı fındık ya da ceviz gibi gerektiği zaman pastalarımızda ve tatlılarımızda kullanabiliriz. Bu sayede fazla almış olduğumuz kestaneler ziyan olmayacaktır. Hem de efsane bir lezzetle tatlı ve pastalarımızı şenlendirmiş olacağız. Peki bahsettiğimiz kurutma işlemini nasıl yapacağız? 

Kestaneleri tepsiye dizelim. Oda sıcaklığında bir hafta kadar beklettikten sonra bez torbalarda saklayalım. Kullanmak istediğimizde ise tıpkı ceviz ya da fındık kırar gibi kırıp suda beklettikten sonra haşlayalım. Dilerseniz haşlarken biraz şeker de koyabilirsiniz. Harika pasta ve tatlıların garantisi kestaneleriniz kullanıma hazır hale gelmiştir.

Kestane Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Kestane Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Kestane nasıl saklanır? sorusu çok cevabı olan bir sorudur. Öncelikle bilinmesi gereken konu kestanenin çabuk bozulduğudur. İster çiğ olarak ister pişmiş olarak uygun şartlarda saklanmadığı zaman çok çabuk bozulan ve küflenen bir yapıya sahiptir. Doğru şartlarda saklandığında fazlaca alınmış olan kestaneleri ziyan etmeden bir süre saklamak mümkündür. Kestane saklamanın birkaç değişik yolu vardır. Kestane nasılsaklanır sorusuna dair yöntemler ise şöyledir:

  • Buzdolabı poşetinde saklama yönteminde kestaneler kuru ve temiz poşetlere konur. Poşete birkaç yerden delik açılır. Bu yöntemle buzdolabında bir hafta kadar bozulmadan saklanabilir.
  • Hava geçirmez saklama kaplarında dondurucuda saklama ile fazla aldığımız kestaneleri bir haftadan daha uzun süre saklayabiliriz. Bu yöntemin püf noktası kestaneleri çıkardığımızda kesinlikle fırında ya da mikrodalgada çözmemeliyiz. Oda sıcaklığında kendiliğinden çözülmesini beklemeliyiz.
  • Alüminyum folyoya sararak saklama yöntemi haşlanmış ve kabukları soyulmuş kestaneleri saklamaya yarar. Alüminyum folyolara sardıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya koyma tekniğidir. Bu yolla kestaneleriniz bir ay gibi uzun bir süre tazeliğini koruyacaktır.
Kestanenin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Kestanenin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Her türlü gıda ürününün, sebze ve meyvenin belli bir süre sonra bozulması normaldir. Buna raf ömrü denir. Gıda maddeleri ve yiyeceklerin raf ömrünü uzatmak amacıyla üretim ve paketleme sırasında çeşitli kimyasal maddeler kullanılmaktadır.

Kestanenin bozulduğu nasıl anlaşılır? sorusunu cevaplamadan önce kestane alırken nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle bu konu hakkında bilgi vermek isteriz.

Kestane alırken parlak renkli ve sağlıklı görünenleri tercih etmeliyiz. Daha uzun süre muhafaza ederek saklamaya bu tür kestaneler daha uygun olacaktır. Ufak tefek görüntüsü olan kestanelerden bir iki tanesini dikkatle inceleyerek almak kurtlanmış olan kestaneleri almamıza engel olacaktır.

.

Kestaneler çürümeye başladıklarında sulanırlar ve koku yaparlar. Kestanelerde farklı bir koku, görüntü ve küflenme varsa bu tür ürünleri kesinlikle tüketmemeliyiz. Kestane nasıl saklanır? konusu ve buna benzer pek çok konu, pratik bilgiler için trend724.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap