Kereviz Kökü Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları

Kereviz kökü, sağlığa faydalı olmasının yanı sıra birçok yemeğe de lezzet katmak için kullanılır. Cilt sorunlarına iyi gelir. Aşırı tüketimi zararlı olabilir.

Kereviz Kökü

Vitamin ve mineral deposu olarak bilinen bitkilerden bir tanesi kerevizdir. Sadece sebzenin kendisi değil aynı zamanda kereviz kökü olarak da birçok hastalığa karşı şifalı olduğu bilinmektedir.

Kök sebzelerden olan kereviz toprak altında yetişen adeta ilaç niteliğinde bir sebzedir. Kendine özgü kokusu ve yoğun posalı yapısı ile tam bir lif kaynağıdır. Uzun yıllardır sulu yemek versiyonu ile sofralarda yer alan kereviz yemeği son yıllarda oldukça çeşitli şekillerde de hazırlanmaktadır.

Sağlıklı ve iyi bir diyet için dengeli beslenmede büyük bir role sahiptir. Bunun yanında geleneksel mutfak kültürümüzde de her zaman yer almış olması lezzetinin de yadsınamaz baskınlıkta olduğunu gösterir. Elbette her damak tadına uymayabilir. Ancak kerevize ve kereviz sapı kısmına bir şans verip denemenizi mutlak surette öneriyoruz.

Kereviz Kökü Nasıl Saklanır?

Kereviz kökü nasıl kurutulur ya da nasıl muhafaza edilir sorusu sıklıkla merak edilmektedir. Çünkü vitamin ve mineralleri ile besin değerinden hiçbir kayıp yaşamamak için sebzeleri saklama yöntemi önemli bir konudur.

Bu nedenle eğer hemen kullanacaksınız kerevizi bir güzel yıkayıp, soyup doğramanız yeterlidir. Doğrama esnasında kökünü ve maydanozu andıran saçaklı sapını ayırmalısınız. Yaptığınız yemekte kullanacağınız kadarını tencereye alıp usulüne göre pişirebilirsiniz.

Şayet buzdolabınızın derin dondurucu kısmında saklayacaksanız istediğiniz porsiyonlarda doğrayıp ardından üzerine limon sıkmanız gereklidir. Çünkü limon olası kararma ve bozulmaların önüne geçecektir.

Birer porsiyonluk hazırlayıp buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz. Poşetlerin içerisinde hiçbir şekilde hava bırakmadan, sıkı bir şekilde bağlayıp dondurucu ya da buzdolabında bu şekilde saklayabilirsiniz.

Kereviz kökü bu haliyle buzdolabında haftalarca, derin dondurucuda ise 1 yıl boyunca hiçbir vitamin kaybına uğramadan bekletilebilir. Böylece her mevsim çeşit çeşit yemeklerinizde kullanabilme imkanınız bulunur.

Kereviz Kökü Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kereviz kökünün kullanım alanı oldukça geniştir. Yani klasik sulu yemekten mezeye, kavurmasından fırınlanmasına ve kereviz detoks suları yapımına kadar çeşit çeşit sunumlarla hazırlanabilir.

Aslında kereviz kökü kullanımının keşfedilmesi yoğun aromalı bir sebze olmasına dayanıyor. Et yemekleri ile çorbalarda baharat ve adeta aroma verici olarak sıklıkla kullanılan kereviz kökü girdiği her şeye mükemmel lezzet katan bir besin. Kereviz kökü yemeği ana madde kendisi olan şahane bir yemektir.

Ama bunun yanında değişik tatlar deneyimlemeyi sevenlerin ortaya çıkardığı tarifleri, inanılmaz lezzetli ara yemek olarak da yapılmaktadır. Örneğin cevizli kereviz kökü salatası, kereviz ve sapının pişirilmeden direkt çiğ olarak rendelenip yoğurtlanarak ve sarımsak eklenerek yapıldığı nefis bir mezedir.

Ayrıca diyet programlarında da günlük beslenme listelerinde yer alır. Detoks sularının içeriğinde kerevizin pek çok kısmı çiğ olarak kullanılır suyu çıkartılıp içilir. Her haliyle öylesine faydalıdır ki mutfaktan eksik edilmemesi gereken yegane sebzelerdendir.

Kereviz Kökü Faydaları

Kereviz kökü faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Üstelik devamlı olarak yapılan araştırma sonuçları sebzenin yeni faydalarını da gözler önüne sermektedir.

Kereviz kökü içeriğinde bulunan A, C, E ve K vitaminleri hücre yenileme ve onarma özellikleri ile bilinmektedir. Ayrıca beta karoten, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve daha pek çok vücudumuzun ihtiyaç duyduğu minerallar bulunmaktadır.

  • Kalorisi çok düşük olan kereviz, diyet yapanlar için çok uygun bir sebzedir.
  • İdrar yolları enfeksiyonlarına iyi gelir.
  • Hazmı kolaylaştırır, bağırsakta gaz oluşumunu engeller.
  • Mide ağrısı çeken ve şeker hastalığı olan insanlar için birebirdir.
  • Cilt sorunlarına iyi gelir. Sivilceleri azaltır, cildi güzelleştirir.
  • Hafıza kaybı ve unutkanlık için faydalıdır.
  • Yüksek lif içerir, karaciğer dostudur.
  • Ödem atıcıdır, vücut şişkinliğini önler.
  • Son dönemde yapılan araştırmalara göre kanseri büyük ölçüde engellediği öngörülmüştür.
  • Romatizma gibi kemik hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
  • Kereviz kökünün inanılmaz bir diğer faydası ise yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisidir. Öyle ki uykusuzluğa, yorgunluğa ve halsizliğe son derece iyi gelmektedir.
  • Ağrı kesici özelliği ise kerevizi şifa deposu yapan bir etkendir.
  • Aynı zamanda iştahsız kişiler için iştah açıcı özelliği olan kereviz kökü vücudun direncini de yükseltir.
  • Karaciğer hastalıklarını önlemede ve tedaviye destek olarak hekimlerin de önerdiği bir sebze olan kereviz vücudu toksinlerden temizler. Kolesterolü düşürdüğü uygulan kürlerle de ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca kadim sağlık öğretilerinde ve eski tıbbi yaklaşımlarda doğal bir diğer etkisi de bulunmaktadır. Kereviz sapı afrodizyak etkili bir besindir. Cinsel isteksizlik gibi durumlarda düzenli tüketiminde tüm bu sorunlar ortadan kalkar.

Kereviz Kökü Nelere İyi Gelir?

Kereviz kökü göz sağlığından cilt güzelliğine, karaciğer fonksiyon sağlığından böbrek hastalıklarına kadar pek çok muhtelif alanda faydaları olan bir sebzedir. Kilo vermede etkisi olduğu için iştahı olmayanlar için de iştah açma özelliği vardır.

Zindelik, gençlik ve tüm beden sağlığını destekleyen kereviz kökü cinsel performans için de oldukça etkilidir. Kereviz sapı cinsellik anlamında da sağlıklı bir hayat yaşanmasını sağlar. Kabızlık sorunu yaşıyorsanız kereviz tüketerek sindirim sisteminize faydalı olabilirsiniz.

Kerevizin İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Kereviz vitaminler ve mineraller açısında oldukça zengin bir bitkidir. İçinde demir, sodyum, kalsiyum, fosfor, çinko, kireç bakır ve potasyum mineralleri bulunur.

Kereviz yüksek oranda A vitamini içerir. Ayrıca B, C, K ve E vitaminlerini de içeren oldukça yararlı bir bitkidir. Kanımızı ve vücudumuzu tüm toksik etkilerden temizlemede olmazsa olmaz vitaminlerdir.

Açık yaraların iyileşmesi için bile E vitamininden faydalanır. C vitamini ise doğrudan bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yarar. Diğer mineral ve elementler de bedenimizin sağlık bütünlüğünü korumada elzem maddelerdendir.

Kerevizin Kökü Kalorisi

Kereviz kökü kalori bakımından zengin bir bitkidir. 100 gram kereviz sapı ya da yaprağında sadece 17 kalori bulunur. Kolesterol içermez. 0,1 gram yağ, 0,9 gram protein, 3,9 gram da karbonhidrat içerir. 100 gram kök kerevizde ise 40 kalori vardır. 8,5 gram karbonhidrat, 1,8 gram protein içerir.

Kereviz Kökü Zararları

Özellikle alerjisi olan kişiler fazla kereviz tüketimi sonucunda vücutlarında kaşıntı ve kızarıklar ile karşılaşabilir. Baş dönmesi ve mide rahatsızlığı hissedebilir. Bu sebeple kereviz kökü zararları genelde kullanıcı tüketimine bağlı oluşabilmektedir.

Özellikle hamaile bayanlar fazla kereviz kökü ya da sebzenin kendisini tüketmemeleri gerekir. Rahimde oluşacak kasılma sonucunda kanamaya maruz kalabilirler.

Diyet programlarında uygulanan kereviz detoksunu uzun süreli yaparsanız ve tek taraflı gerçekleştirirseniz kendinizde halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı sorunları ile karşılaşabilirsiniz. O yüzden diyetisyen tavsiyesine göre hareket etmeniz gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap