Kefirin Yararları ve Zararları Nelerdir? Nasıl ve Ne Kadar Tüketilmeli?

Kefirin Yararları ve Zararları Nelerdir? Nasıl ve Ne Kadar Tüketilmeli? Süt ürünlerinden biri olan Kefir yararları ile  bilinen bir besindir. Pek çok insan tarafından tadı kötü olarak etiketlenmektedir. Bunda etkili olan ise ekşimtrak bir tada sahip olmasıdır.

Manda, keçi ya da inek sütünden elde edilen bu süt ürünü yapılırken içerisine özel bir maya mantarı katılmaktadır. Kıvamı koyu olup karnabaharı andıran bir görünüme sahiptir. Büyüklük olarak fındığa yakındır ve beyaza dönük bir rengi vardır.

Kafkaslardan geldiği söylenen kefirin yararları insan sağlığı için saymakla bitmez. Bu yazımızda da bu besin maddesinin faydalarını, hangi hastalıklara iyi geldiğini, nasıl elde edildiği gibi daha pek çok konuda sizleri bilgilendireceğiz.

Kefirin Yararları ve Zararları Nelerdir?
Kefirin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Kefir ile Ne Yenir?

Kefirin yararları hem diyet sırasında hem de normal hayatta tüketilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Ara öğün dediğimiz zamanlar, vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Bu nedenle özellikle öğle ve akşam arasında olan ara öğünde sağlıklı bir şekilde beslenmek gerekir. Kefir de ara öğün olarak tüketebileceğiniz bir besin maddesidir.

Ara öğünlerde tüketilen bu besin, hem metabolizmayı hızlandırır hem de tokluk hissi yaratır. Böylece aşırı yemenin önüne geçilmiş olur. Kefir ile ne yenir derseniz porsiyon meyve, galeta ya da çiğ kuruyemiş sayılabilir.

Eğer kişi acıkıyorsa bu içeceğin yanında beyaz leblebi de tüketebilir. Ortalama 40-45 adet tüketilmesi durumunda tokluk hissi verecek ve daha az yemeyi sağlayacaktır.

Kefirin tadı ekşimtrak olduğundan dolayı pek çok insan tarafından sevilerek tüketilmemektedir. Bundan dolayı da değişik yöntemler denenmektedir. Bu içeceği tek başına tüketemeyenler için meyveli karışım olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Muz, çilek, elma gibi sevilen bir meyvenin robottan geçirilip kefire katılması durumunda rahatça tüketilebilir. Tatlı bir hale gelmesi için de bal katılarak tüketilebilir.

Gece geç saatlerde olmamak şartı ile akşam yemeğinden sonra acıkıldıysa tüketilebilir. Gece ara öğününde tüketilecek olan bu içecek sağlıklı ve güzel bir tercih olacaktır.

Sporcular işin kefir içmek faydalıdır. Genel olarak spor öncesi tüketilebilir. Yanında ise fındık, fıstık, badem gibi çiğ kuruyemiş tercih edilebilir.

Kefir Günde Ne Kadar Tüketilmeli?
Kefir Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Kefir Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Kefirin yararları gün içerisinde ne kadar tüketildiğine bağlı olarak da görülmektedir. Yetişkin bir insan için kefirin tüketilme saati yoktur. Ancak yukarıda saydığımız durumlarda ve zamanlarda tüketilmesi daha uygundur

Peki, kefir günde ne kadar tüketilmeli diye soranlar için ufak bir önerimiz var. Her şeyin fazlası zarar olabileceği gibi kefirin fazlası da zararlı olabilir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketmekte fayda vardır. Günlük 2 bardak içmek yetişkinler için yeterli olacaktır. Eğer çocuklara içirilecekse küçük bir ölçek bardak kullanılabilir.

Evde Kefir Nasıl Yapılır?
Evde Kefir Nasıl Yapılır?

Evde Kefir Nasıl Yapılır?

Kefirin sahip olduğu faydalar, evde doğal yöntemler kullanılarak nasıl yapılabileceğini merak konusu yapmaktadır. Marketlerde satışı yapılan ile evde doğal olarak yapılanı bir değildir. Yapay yollar kullanılarak elde edilen içeceğin yerine doğal olarak yapılanı tercih edilmelidir. Böylece kefirin yararları daha çok ortaya çıkacaktır.

Evde kefir nasıl yapılır diye soranlar için işte İgrus farkı ile cevabı:

Malzemeler:

  • 5 bardak süt
  • 1 çorba kaşığı kefir tanesi(30 gram)
  • Kavanoz
  • Süzgeç (plastik)

Öncelikle süt kaynatılır. Kaynayan sütün üzerinde birikmiş olan kaymak alınır. Oda sıcaklığına gelecek şekilde cam bir kapta bekletilir ve kefirler üzerine dökülür.

Bir tahta kaşık yardımı ile karışım iyice karıştırılır. Kabın üzeri bez yardımı ile kapatılır.

1 gün bekleyen sütte pıhtılaşma görülür. Bu karışım süzgeçten ya da bezden geçirilerek süzülür. Artık hazır hale gelir.

Süzgeç ya da bez içerisinde kalan kefirler maya için bir daha kullanılabilir.

Kefirin İçinde Hangi Vitaminler Var?
Kefirin İçinde Hangi Vitaminler Var?

Kefirin İçinde Hangi Vitaminler Var?

Bu içeceğin insan sağlığı için faydalarını daha önce sizler ile paylaştık. Bu fayda, içerisinde bulunan pek çok vitamin sayesinde olmaktadır. Kefir içinde hangi vitaminler var derseniz; B1, B12 ve K2 vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

Ayrıca içerisinde bulunan minerallere değinecek olursak; kalsiyum, magnezyum, biotin, folik asit gibi bileşiklerce zengin olan bir besindir.

Kefirin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Kefirin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kefirin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kefirin içinde bulunan pek çok faydalı madde bu içeceğin besin değerini de artırmaktadır. Ancak her insan için fayda görülmeyebilir. Bu durumda kefirin faydaları ve zararları nelerdir sorusu akla gelmektedir. Kefirin yararları olarak şunları sayabiliriz:

  • Sindirim sistemi üzerinde olumlu katkıları vardır.
  • Damar sağlığını korur ve sertliğini önler.
  • Sinir sistemi üzerinde olumlu bir katkı bırakır.
  • Bağışıklığın güçlenmesinde etkili olup, kolay bir şekilde hastalığa kapılmamayı sağlar.
  • Bağırsakların düzenli işleyişinde etkisi vardır.
  • Kronik yorgunluk hisseden insanlar için şifadır.
  • Stresin azalmasında ve kişinin sakinleşmesinde etkilidir.
  • Kolestrol seviyesinin düşmesinde etkilidir.
  • Depresyon gibi psikolojik sorunların giderilmesinde katkısı bulunur.
  • Tansiyon hastaları için şifa kaynağıdır.
  • Kan sorununu ortadan kaldırıp kanı temizler.
  • Karaciğer sorunlarını ortadan kaldırır.
  • Kansızlık sorunu için şifa kaynağıdır.
  • Tırnakların sağlıklı uzamasında etkilidir.
  • Cildin güzelleşmesinde ve parlak görünmesinde etkilidir.
  • Mayasıl gibi deri hastalıklarına iyi gelir.
  • Diş çürüklerine karşı faydalıdır.
  • Kemik gelişiminde katkısı vardır.

Daha pek çok faydası bulunan kefirin zararları da olabilmektedir. Aşırı tüketimde ve düzensiz kullanımda zararları ortaya çıkabilir. Hamilelerin ve kronik hasta olup da ilaç alan kişilerin doktor kontrolünde kullanması önerilir.

Sık olarak görülmese de fazla tüketildiği zamanlarda kabızlığa neden olabilir. Mide ve bağırsakta krampa sebebiyet verebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap