Kefirin Faydaları

Sağlığa yararlı bir içecek: Kefir   Kefir Kuzey Kafkasya’dan çıkarak birçok ülkede tanınmış şifa kaynağı olan bir içecektir. Sağlıkla ilgili araştırmalara..

Sağlığa yararlı bir içecek: Kefir

Kefir Kuzey Kafkasya’dan çıkarak birçok ülkede tanınmış şifa kaynağı olan bir içecektir. Sağlıkla ilgili araştırmalara konu olan kefirin besin değerinin yüksek olduğu, sağlığa yararlı prebiyotikler içerdiği bulunmuştur. Koyun, keçi ve inek sütünden üretilen bu fermente ürün hafif ekşimsi bir tada sahip olan bir içecektir.

Yararlarına rağmen hala birçok kişinin tadını bilmediği kefir evlerde yapılabildiği gibi marketlerde şişelenmiş olarak da satılabilmektedir. Vitamin ve mineral bakımından da zenginliğiyle bilinen kefir, şifalı bir içecek olarak görülmektedir. İçimi ayranı andırsa da daha kıvamlı ve daha farklı, keskin bir lezzete sahiptir.

Kefir kelimesinin kökeni

Kafkasya Türklerinin yaptığı ve şu an tüm dünyada tanınan kefir beslenme uzmanlarınca herkese önerilmektedir. Düzenli kullananlar kefirin sağlıklarındaki olumlu etkilerini görecek ve evlerinden eksik etmeyeceklerdir. Kefirin kelime kökenine inildiğinde, Türkçe’ deki ” Keyf, kef veya keyif” kelimelerinden geldiği görülmektedir.

Uzun yıllar öncesinden beri Asya ve Avrupa’da sağlığı koruma amaçlı tüketilmiştir. Sütten kefir elde edilirken etil alkol ve laktik asit fermentasyonları birlikte meydana gelmektedir. Sindirim sistemini çok rahatlatan bu içecek, süt, ayran veya yoğurt tüketmekte zorlananlar için bir beslenme alternatifi olabilir.

Kefirden yararlanma alanları

Laktobasiller yani sindirim sisteminin çalışması için yardımcı bakteriler kefirde süte göre daha boldur. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek hazımsızlık sorunuyla birlikte kabızlık sorunu yaşayanlar için de idealdir. Laktoz intoleransı nedeniyle süt içemeyenler kefiri rahatlıkla içebilir çünkü içerdiği prebiyotikler oldukça fazladır.

Mideyi rahatlatmasının sebebi de ülser yapan “Helikobakterpilori” adlı bakterileri öldürmesidir. Aynı zamanda antibiyotik özelliğine de sahiptir. Kemik sağlığına katkısı olan kalsiyum ve magnezyum da kefirde yüksek oranda bulunmaktadır. Biotin, K vitamini, B1 ve B 12 vitaminlerinin de varlığı düşünülürse kefirin neden bu kadar değerli bir içecek olarak görüldüğü anlaşılacaktır.

Kefirin kanıtlanmış yararlarını dört grupta toplamak mümkündür:

1.Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi: Ev yapımı kefiri düzenli olarak tüketenlerde bağışıklık sisteminin güçlendiği, İrlandalı bilim insanları tarafından kanıtlanmıştır.

2.Kansere ve tümörlere karşı etkisi: Yapılan çalışmalar ve deneyler sonucu kefir ve benzeri fermente içeceklerin, hücre yenilenmesini hızlandırdığı için, tümörlerin büyümesini engelleyerek kanseri önleyici etkisi olduğu anlaşılmıştır.

3.Astım ve alerjideki etkileri: Bu iki hastalık üzerinde iyileştirici etki gösterdiği de yine araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Ancak etkisinden yararlanabilmek için düzenli ve ev yapımı kefir tüketilmelidir.

4.Kemikler üzerindeki etkisi: Bilimsel makalelerde de konu edildiği gibi kefirin düzenli tüketimi kemiklerin güçlenmesi olarak geri dönüşte bulunmaktadır.

Kefirin genel faydaları

Kefirle ilgili bazı konularda araştırmalar yapıldıysa da her alanda yararlılığı araştırılmamış ya da az araştırılmıştır. Böyle olsa da mineral, vitamin, aminoasit, antioksidanlar bakımından zengin oluşu nedeniyle kefirin sağlık için yararlı olduğu yönünde genel bir kanı bulunmaktadır.

Sağlığa yararlı olduğu düşünülen bazı konular aşağıda sıralanmıştır. Yine de kefir kullanılsa da sağlık sorunları olanların tıp alanından da yardım alması, bir doktorun fikrini alması daha mantıklı olacaktır.

Ödem atılmasına yardımcı olmaktadır.
Kabızlığı önleyici etkisi vardır.

Mide ülseri sorunu yaşayanlar için kefir çok rahatlatıcı etki yapmaktadır.
Vücudun mikroplara karşı direncini artırır.

İçerdiği bol miktarda prebiyotik etkisiyle bağırsak çalışmasını düzenlemektedir.
Depresyon ve stresi olumlu yönde etkiler.

Uyku bozukluğunu önleyerek düzenli uyku sağlamaktadır.
Yorgunluğu önler, dikkat eksikliğini giderir, daha kolay odaklanmaya imkân verir.

Kalbin de dostu olan kefir kolesterol düşürücü etkiye de sahiptir. Kan basıncını da düzenlemektedir.
Dengeli beslenme konusunda yardımcıdır.

Yaşlanmayı geciktirir.
Gebe kadınların da yararlanacağı bir içecektir. Kalsiyumu yüksek oranda bulunduran kefir diş çürümesini de önleyecektir.

Şeker hastalarında şekerin düşmesine yardımcı olur.
A ve d vitamini içerir, göz sağlığına yardımcıdır.

Egzama, mantar, alerji gibi hastalıkların iyileşmesine yardımcıdır.
Daha birçok etkisi olduğu düşünülen kefir hoş içimlidir ve besleyici değeri yüksektir.

Besin içerikleri

Karbonhidrat ve protein içeriği yüksektir. Günde 100 mililitre kadar kefir tüketmenin hiçbir sakıncası toktur. 1 bardak kefir içildiğinde 150 kalori alınacaktır. Bir bardak kefirdeki protein miktarı 8–11 gramdır. Günlük vitamin ihtiyacının belirli bir kısmı bir bardak kefir içinde saklıdır.

Yoğurt ile kefir arasındaki farklar

Hem süt hem kefir bir mayalanmanın ürünüdür. Yoğurt, vücudumuzda prebiyotiklerin üretimini desteklerken kefir yüksek oranda prebiyotiği doğrudan içermektedir. Yoğurt kefire göre tüm dünyada daha yaygındır.

Kefirin zararı var mıdır?

Kalori değeri yüksek olan kefir fazla tüketilmesi durumunda kilo aldırabilmektedir. 1 bardak kefirde 8 gram yağ bulunmaktadır. Bazı kişilerde içindeki yararlı da olsa bol miktarda bakterilerden dolayı ishale sebep olabilmektedir. Bebeklere verilmemesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap