.
.

Kefir Nasıl Saklanır? Yapımı ve Farklı Saklama Yöntemleri Nelerdir?

.
.

 Kefir Nasıl Saklanır? Yapımı ve Farklı Saklama Yöntemleri Nelerdir? Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz kefir, vücut için de oldukça sağlıklı bir besindir. Bu nedenle de birçok kişi tarafından sıkça tüketilmektedir. Sağlık açısından da şifa deposu olduğu uzmanlarca belirtilmiştir. Dolayısıyla bu konuda kefir nasıl saklanır sorusu cevap aranan soruların başında gelmektedir.

Kefir saklama süresi konusunda iki çeşit saklama seçeneği sunulmaktadır. Kısa süreli ve uzun süreli saklama yapılabilmektedir. Kısa süreli saklama da buzdolabında kolaylıkla saklanabilmektedir. Bu nedenle de en çok tercih edilen saklama şeklidir.

Uzun süreli saklama söz konusu olduğunda da kefirin içindeki mayalar ayrıştırılmalıdır. Ayrıştırılan mayalar temizlendikten sonra bir kağıt havlu yardımı ile kurulanmalıdır. Bu işlemden sonra bir buzdolabı poşetine konularak derin dondurucuda saklanabilmektedir.

Aynı zamanda bu mayalar kurutularak da saklanabilmektedir. Kefirden ayrılmış olan kefir mayası kâğıt havlu ile kurulandıktan sonra hava alan bir yerde kurumaya bırakılmalıdır. Bu süre 3-6 gün arasında değişebilmektedir. Bu şekilde kurutma sağlandığında 6 aya kadar saklama oluşturulabilmektedir.

Kefir Mayası Nasıl Yapılır?

Kefir Mayası Nasıl Yapılır?

Kefir içeceğini hazırlamak için bir mayanın oluşumuna ihtiyaç vardır. Kefir mayası nasıl yapılır sorusu da bu nedenle en çok sorulan soru olmaktadır. İgrus.com internet sitesinde yer alan bilgiler sayesinde basit bir şekilde bunun mayası oluşturabileceksiniz.

Görünüm olarak patlamış mısır görünümüne sahiptirler. Süt içerisinde mayalanması ile birlikte ortaya bu besinin içeceği çıkmaktadır. Bu maya süt ile birleştirildiğinde hem üreme hem de karbondioksit salınımı yapmaktadır. Kuru ve yaş şekilleri bulunmaktadır.

.

Yapılacak olan bu maya öncelikle inek sütü ya da koyun sütü bulundurulması gerekmektedir. Maya yapımında kullanılacak olan süt kaynatılmalıdır. Kaynamış olan süt oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakılmalıdır.

Soğumuş olan sütün içine bir adet kefir tanesi konmalıdır. Yaklaşık olarak 24 saat kadar mayalanması sağlanmalıdır. Eğer yoğun bir maya olsun isteniyorsa 48 saate kadar bekleme sağlanabilir.

Oluşan mayalar için tahta kaşık kullanılarak cam bir kavanoz içine ayrıştırılması sağlanmalıdır. Yapılacak olan tüm kefir içecekleri için bu maya kullanılabilmektedir. Bitmeye yakın zamanlarda yine aynı yöntem ile mayası elde edilebilmektedir.

Mayalanmış Kefir Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?

Mayalanmış Kefir Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?

Mayalanmış olan kefir mayasının saklanması da en az üretiminin yapılması kadar önemli ve özen gösterilmesi gereken bir durumdur. Mayalanmış kefir buzdolabında kaç gün saklanır sorusunun cevabı ise yaklaşık olarak 10 gün kadardır.

Buzdolabında saklanacak olan mayası 4 derecede saklanmalıdır. 8-10 gün kadar bir saklama bu yöntemle sağlanabilmektedir. Fakat çok daha uzun süreli saklanması isteniyorsa kurutma yöntemi uygulanmalıdır. Bu şekilde yaklaşık olarak 1-1,5 yıl kadar saklama yapılabilmektedir.

Ev Yapımı Kefir Kaç Günde Tüketilmeli?

Son dönemlerde organik ürünlerin revaçta olması nedeniyle evde yapılan ürünler artış göstermeye başladı. Bu nedenle de kefir üretimi de evde yapılmaya başlanan ürünler arasında yerini aldı. Bu nedenle de Ev yapımı kefir kaç günde tüketilmeli sorusu gündeme sıkça gelmeye başlamıştır.

Evde yapımı oldukça basit olmaktadır. Bu nedenle tüketimi de sıkça görülmektedir. Yapılması gereken mayalanmış olan içeceğin içinden kefir mayalarının ayrıştırılmasıdır. Bir süzgeç yardımı ile mayalar ayrıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Yaklaşık olarak 2-3 gün arasında tüketilmelidir.

nasıl saklanır

Kefir Mayası Dipfrizde Nasıl Saklanır?

.

Eğer kefir mayasının uzun süreli olarak saklanması gerekiyorsa en çok tavsiye edilen yöntemlerden bir tanesi de derin dondurucuda saklanmasıdır. Kefir mayası difrizde nasıl saklanır sorusu için yaklaşık olarak 2 ay saklanabilir cevabı doğru bir cevap olmaktadır.

Bunun için de yapılması gereken iyice duru su ile temizlenmiş olan mayaların kâğıt bir havlu ile kurulanması gerekmektedir. Sonrasında da bir buzdolabı poşetine konularak derin dondurucuya yerleştirilebilir. Kullanılmayacak olan mayaların bu şekilde saklanması oldukça yaygındır.

saklama yöntemleri

Kefir Mayası Saklama Yöntemleri

Kefir mayasının yeniden kullanılabilmesi için uygun şartlarda saklanması gerekmektedir. Bu nedenle de kefir mayası saklama yöntemleri gün yüzüne çıkmaktadır.  Üç şekilde maya saklama yöntemi uygulanabilmektedir.

Bu yöntemlerin en başında buzdolabında saklama yöntemi gelmektedir. Evde oluşturulan ya da satın alınan mayanın buzdolabında uygun koşullarda saklanması gerekmektedir. Buzdolabında saklanacak olan maya yaklaşık olarak 10 gün kadar muhafaza edilebilmektedir. Süt içerisinde bekletilmeli ve ışık almayacak şekilde saklanmalıdır.

Kurutarak saklama yöntemi de bir diğer saklama yöntemlerinden biri olmaktadır. Bunun için de süt içerisinden toplanan kefir mayalarının bol su ile yıkanması ve kağıt bir havlu ya da peçete ile kurulanması gerekmektedir.

Kurulanmış olan ve tam olarak hazır olan mayalar serin ve güneş almayacak olan bir yerde tutulmalıdır. Havadar olmasına dikkat edilmelidir. 3-6 gün kadar bu şekilde kuruması sağlanmalıdır. Bu şekilde kurutulduktan sonra yaklaşık olarak 1 yıla kadar saklanabilmektedir.

Derin dondurucuda da yine ayıklanmış ve kurulanmış olan kefir mayalarının saklanması yapılabilmektedir. Uzun süreli saklamalar için bu yöntem daha çok tercih edilmektedir. Buzdolabı poşetine alınan mayalar derin dondurucuda kullanılmak üzere 6 aydan fazla etkinliğini yitirmeden saklanabilmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap