Kefir Mayası Nasıl Saklanır? Kaç Gün Sonra Tüketilmelidir?

Kefir Mayası Nasıl Saklanır? Kaç Gün Sonra Tüketilmelidir? Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Ancak seçilen bu yöntemler saklama isteğine göre değişebilir. Bu uygulamalar birçok kişi tarafından bilinse de kefir mayası nasıl saklanır sorusu merak edilmektedir.

Kefir koyun, inek veya keçi sütünden özel maya ile yapılır. Tadı ayrana benzer, tuzsuz ve ekşidir. Kelime anlamı olarak keyif veren anlamı vardır ve Rusçadan dilimize geçmiştir. Yüksek probiyotiğe sahip kefir mayası evlerde çok kullanılmaktadır. Bu yoğun tüketim ise akıllara keyif mayası nasıl saklanır sorusunu getirmektedir.
Kefirin mayasını saklamak için birden fazla yöntem seçilebilir. Ancak seçilen bu yöntemler saklama isteğine göre değişebilir. Bu uygulamalar birçok kişi tarafından bilinse de kefir mayası nasıl saklanır sorusu merak edilmektedir.

Örneğin 10 gün 2 ay ya da 12 ay varana kadar kefir evde saklanabilir. Kefir mayası nasıl saklanır sorusu için farklı yöntemler tercih edilebilir.

Yöntemlerin sıralanması:

  • Buzdolabında saklama yöntemi: Bu işlem en fazla 10 gün kadar koruma gösterir. Kefir mayası bir kap içindeki sütün içine konarak yaklaşık 10 ya da 11 gün kadar buzdolabında saklanabilir.
  • Dondurucuda dondurarak saklama yöntemi: Bu yöntem ile kefir mayasını buzdolabında saklama yönteminden daha uzun süre kullanılabilir. Kefir mayası temiz içme suyu ile yıkanarak bir havluya alınır ve buzdolabının dondurucu bölümüne konarak dondurulur.
  • Kefir mayasını kurutma yöntemi: Kefir mayası nasıl saklanır sorusunun yanıtlarından biri de kurutma yöntemi olmaktadır. Bu yöntem çok fazla bilinmeyen ancak oldukça kullanılan bir yöntemdir.
  • Bu şekilde maya 12 aydan daha fazla süre kadar korunabilir. Bu işlem için ilk önce içme suyu ile kefir mayası yıkanır ve temiz bir havlu üzerine alınır. Havalandırma yapılabilecek bir alanda kefir mayasının rengi sarı olana kadar kurutulur. Yaklaşık olarak 2 ya da 5 gün içinde kuruyan kefir mayası hava almayacak şekilde cam bir kaba yerleştirilir ve buzdolabında saklanabilir. Bu yöntem ile kefir mayası uygun şartlar altında çok uzun süre kullanılabilir.
    Yukarıda verilen birden fazla yöntemle kefir mayası nasıl saklanır sorusunun cevabı verilmiştir. Uygun yöntem seçilip maya uzun süre boyunca korunabilir.
    Kefirle ilgili kafaları en çok karıştıran sorulardan biri de kefirin ham maddesi nedir olmaktadır. Kefirin ana maddesi olan kefir taneleridir. Mayalanma işleminde de kullanılmaktadır.
Kefir Mayası Nasıl Yapılır?

Kefir Mayası Nasıl Yapılır?

Sağlığa daha da önem verilen bu günlerde kefir çok fazla tüketilmektedir. Kefirler hazır olarak alınsa da evde de yapılmaktadır. Bu işlem için ilk önce kefir mayası nasıl yapılır sorusunun yanıtı öğrenilmelidir. Kefir tohumları laktik asit bakterileri grubuna aittir. Mayalanma olduğu sırada kefir tanelerinden karbondioksit gazı açığa çıkar ve bu durum kefirin köpüklü görünüm kazanmasına neden olur. Bu tanelerin en önemli özelliği ise işlemden sonra süzülerek tekrar kullanılabilmeleridir.

Evde Kefir Nasıl Yapılır?

Kefirler marketlerde çokça satılsa da evde kefir yapmak daha sağlıklıdır. Ancak akıllara ilk olarak evde kefir nasıl yapılır sorusu gelmektedir. Kefirin evde yapılması oldukça kolaydır. Gerekli malzemeler ise kefir taneleri ve süttür. Diğer malzemeler cam kavanoz ve plastik süzgeçtir. Bu işlem için ilk önce süt kaynatılır ve üzerinde oluşan kaymak alınır.

Daha sonra ise oda sıcaklığına getirilen süte kefir taneleri eklenir. Tahta kaşıkla karıştırılan kabın üzerine temiz bir bez kapatılır. Yaklaşık 2 saat sonra süt pıhtılaşır. Mayalanmış olan süt süzgeç ya da ince bir tülbent yardımıyla süzülür. Süzgecin üstünde kalan taneler daha sonra maya olarak tekrar kullanılabilir.

Kefir Yapıldıktan Kaç Gün Sonra Tüketilmelidir?

Kefirin günlere göre nasıl saklanacağından bahsetmiştik. Şimdi ise kefir yapıldıktan sonra kaç günde tüketilmelidir sorusunun yanıtına bakalım. Eğer kefir buzdolabında saklanacak ise 2 gün içerisinde tüketilmesi önerilir.

Kefir için Süt Sıcaklığı Nasıl Olmalı?

Kefir elde etmek için önemli noktalardan biri de sütün sıcaklığıdır. Kefir için süt sıcaklığı nasıl olmalıdır?Mayalanacak sütün sıcaklığı oda sıcaklığında olmalıdır. Süt 35 ya da 40 dereceye kadar tutabilir ancak daha üst sıcaklıklara çıkarmamak önemlidir çünkü belli bir dereceden sonra mayalar ölmeye başlar. Sütün derecesinin 40 ya da 45 dereceyi geçmemesine özen gösterilir.

Kefir Mayası Aktifleştirme

Kefir mayası aktifleştirme işlemi oldukça kolay olan bir iştir. Evlerde kolaylıkla yapılan aktifleştirme için kefir mayası ve süte ihtiyaç vardır. Yaklaşık1 saat suda bekleyen kefir mayaları oda sıcaklığındaki sütün içine konur. Sütün ağzı kapatılır ve mayalanmaya bırakılır.

24 saat beklemenin ardından süt süzülür ve kefir mayaları tekrar oda sıcaklığındaki sütün içine konur.  Bu işlem 1 kere daha yapıldıktan sonra yaklaşık yarım litre sütün içine konan kefir taneleri 3.günün sonunda mayalanmaya hazırdır. 24 ya da 48 saatlik mayalanmış kefir süzülür ve içilebilir.

Kefir Mayası Nasıl Saklanır? Kaç Gün Sonra Tüketilmelidir?

Kefir Mayasının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Evde yapılan kefiller bazen tutmayabilir. Peki kefir mayasının bozulduğunu nasıl anlaşılır? İlk olarak bozulma şüphesi varsa tadına bakarak anlaşılabilir. Ancak kefir mayası bakımı iyi şekilde yapılmazsa kötü bir koku ve tat oluşur. Bu durumun sonucu olarak da mayada bozulma görülebilir. Tadına bakmadan da bazen kefir mayasının bozulduğu anlaşılabilir. Maya tanelerinde anormal bir görüntü, yapışkanlık, renginde sararma ya da buruna gelen bir koku varsa mayanın bozulduğuna işarettir.

Bu gibi durumların dışında kefir yapılırken de kullanılan aletlerden dolayı mikrop kapabilir ve kefir bozulabilir.  sinoplukoca.com sayfasında daha fazla bilgi bulabilir ve bu tarz faydalı bilgilere göz atabilirsiniz. Kefir mayası nasıl saklanır tarzında merak ettiğiniz tüm sorular için sayfayı ziyaret edebilir ve yeni bilgiler edinebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap