.
.

Kefal Nasıl Bir Balık Türüdür?

Kefal; yaz aylarında yumurtlayan, ortalama yarım metre boylarında, bulanık sularda 10-15 sene yaşayan bir balık türüdür.

.
.

Türkiye’de en yaygın balık türlerinden olan kefal, mugilidae familyasına aittir. Kefal balığının birçok türü bulunur ancak Türkiye’nin denizlerinde daha çok has kefal cinsine rastlanır. Yaygın olan diğer türleri ise dudaklı kefal, mavi kefal ve Rus kefali olarak isimlendirilir. Kefal, pulsuz bir balıktır ve göçmen değildir.

Vücudu füme ile benzerlik gösteren kefal balığının yan kısımları hafif basık bir yapıdadır. Balığın ağız yapısı büyüktür ancak dişleri buna zıt olarak oldukça küçük boyuttadır. Kefalin üst dudağı pürüz biçimindedir ve oldukça yumuşaktır.

Boyları ortalama 35 ila 50 santimetre aralığında olan kefal balığının 75 santimetre kadar olanlarına da rastlanır. Balığın sırt kısmında bantlar bulunur ve bunların renkleri gri, yan kısımları da mavidir. Kefalde bulunan kör bağırsak iki kısımdan oluşur.

Balığın diğer türlerden ayrılması gözlerinin üzerinde bulunan yağ kapakçıklarından anlaşılır. Kefal balıklarının ortalama yaşam süreleri 10 ve 15 yıl aralığındadır.
Çevik yapıda olan kefal balığı ürkektir.

Sahil şeridi ve açık deniz arasında gidip gelen kefal balığı beslenmek için sürüler halinde nehirlere, acı sulara ve lagünlere giderler. Deniz diplerinde bulunan bitki ve yumuşakçalar ile beslenen balık en hızlı yüzen türlerden biridir. Genellikle yaz aylarında üremeye başlayan kefaller ortalama 100-150 bin yumurta bırakırlar.

Kefal balığı lezzetinin oldukça fazla olmasından dolayı ekonomik açıdan da yüksektir. Balıkta bulunan havyar yumurtaları mumlanarak pazarlanır ve bu da fiyatının daha değerli olmasına neden olur. Bol miktarda sodyum ve potasyum içeren kefal balığının besin değerleri yüksektir.

.

Kefal balığı yılın her döneminde oldukça lezzetlidir ancak Haziran ve Eylül ayları arasında çok fazla tercih edilmez. Balığın lezzetinin en fazla olduğu aylar ise hava değişimlerinin yaşandığı sonbahar ve ilkbahar mevsimleridir. Kefal balığının en çok yapılan türleri buğulama ve pilakidir.

Her çeşidi ile lezzetinden ödün vermeyen kefal balığının likorinoz adı ile bilinen tütsülüsü de oldukça lezzetlidir. Has kefal balığının havyar yumurtaları meze olarak hazırlanır. Diğer bir cinsi olan sarı kulak kefal ise genel olarak tava ve fileto şeklinde hazırlanır. Kefal balığı kirli ve bulanık suları sevmesi nedeniyle güvenilir bir yerden satın alınmalıdır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap