Kedilerin Suyu Sevmemesinin Nedeni Nedir?

Kedilerin Suyu Sevmemesinin Nedeni Nedir, Kedi en çok bakılan evcil hayvan olmasının yanı sıra özel bir takım detaylarla gündeme gelmektedir. Kedilerin sudan pek hazzetmediği, hatta sudan korktu..

Kedilerin Suyu Sevmemesinin Nedeni Nedir, Kedi en çok bakılan evcil hayvan olmasının yanı sıra özel bir takım detaylarla gündeme gelmektedir. Kedilerin sudan pek hazzetmediği, hatta sudan korktuğuna dair yaygın bir inanış görebiliriz. Peki ya gerçekten kediler sudan neden korkuyor? Ya da bu soruyu kedilerin suyu hangi sebepten sevmedikleri şeklinde sorduğumuzda nasıl cevaplar alırız?

Her kedi türünün aynı özelliklere sahip olmadığını bildiğimiz için bir genelleme yapmak yanlış olacaktır. Fakat kedilerin %80’i suya girmeyi balık yakalamak dışında pek göze almazlar. Öyle ki yağmur yağdığında dahi onları kuytu bir köşeye çekilmiş olarak izleyebiliriz. Suya olan bu hassasiyetin kediler üzerinde var olan etkisinin ise sudan ziyade oluşacak reaksiyonlara bağlı olduğu bilinmektedir.

Suya maruz kalan bir kedinin tüm tüyleri ıslandığından derisi ıslak kalır. Sonrasında ise kuruma işlemi saatlerce sürer. İşte bu esnada kedinin üşüyor olması doğrudan bir otokontrol yaratarak kedilerin suya karşı tepki göstermesini doğurmuştur. Aslında sudan değil, üşümekten çekinen bir kediden bahsetmek daha doğru olacaktır. Yinede kedilerin suya karşı verdikleri bu kontrollü reaksiyonu balık gördüklerinde yitirmeleri bir gerçektir.

Kedilerin Suyu Sevmemesinin Nedeni Nedir

Kediler Suya Nasıl Alışır?

Kedi nasıl yıkanır sorusunun bir diğer türlüsü olarak kedimi suya nasıl alıştırırım çok sık duyuluyor. Aslında kedilerin genel anlamda suya karşı bir takıntıları yoktur. Fakat üşüme olayı onları sudan soğutur. Eğer kedinizi üşümeyeceğine ikna edeceğiniz ılıklıkta bir suyla yıkayacaksanız sorununuz çözülecektir. Buna ek olarak ise suyla yıkandıktan sonra tüylerini kurutma işlemi vardır. Yine üşüme endişesini yaşamaması bir sonraki banyo için ciddi bir cesaret kaynağı olacaktır.

Bu şekilde önlemler alarak kedinizi adeta Van kedisi gibi suyla oynamaktan keyif alan bir hale getirebilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken nokta şudur.

Eğer evcil hayvanınızın temizliğini düşünerek bu yıkama eğilimine girişiyorsanız burada bir hata yapıyorsunuz. Kediler çok sık yıkandıklarında tüy altı derilerinin tahriş olabileceğini unutmayın. Yağ oranının kaybolmasıyla beraber ciddi bir biçimde enfeksiyon riskleri doğar.

İster istemez evcil hayvanınızın temiz kalmasını umsanız dahi bu onu kendi çabalarıyla zaten yapmaktadır. Günün büyük kısmında tüylerini yalayarak temizleyen ev hayvanınızın ekstradan yıkanmaya ihtiyaç duymadığını belirtelim. Buna çevresel faktörlerin sebep olabileceği özel durumlar dahil edilmeyebilir. Örneğin yağmura maruz kalmak, oynarken çamur ya da topraktan kendisini batırmak ya da üzerine renkli bir boya dökmesi durumunda banyo zorunlu olabilir.

Kediyi Suyla Korkutmak

Kedilerin rahatsızlık verici bir ilgisine şahit olduğunuzda ya da çevrenizde gözlemlediğinizde karşı tarafın yaptığı şeylerden birisi üzerine su atmaktır. Üzerine atmasa dahi ona doğru su attığınızda ani bir refleksle uzaklaştığı görünür. Tamamıyla ıslanıp, ıslandıktan sonra çabuk kuruyamamanın verdiği etkiyle üşümeye karşı bu reaksiyonu gösterirler.

Unutmayınız ki biz dahi giyinmemize rağmen yağmurlu bir havada bir şekilde üzerimizin ıslanmasını önlemeye çalışıyoruz. Onların derilerine bitişik olan kürkünün ıslanması demek saatlerce o soğuğun içine işlemesi anlamına geliyor.

Bu durumda hastalıklar, kürkün kurumaması, tüylerin kirlenmesi ve ekstradan temizlenmeye çalışması, oluşabilecek hastalıklardan ötürü sağlığını riske atmak o an kedinin düşündüğü şeyler arasındadır. Zeki bir hayvan olmasından ötürü her riske karşı bir hareket yapar ve sizin attığınız sudan kaçarak kurtulur.

Fakat yanılgının başı burada korktuğunu zannetmekten geçmektedir. Üzerinize atılan sudan sizde korkmazsınız. Ancak ıslanırsanız olacakları düşündüğünüz için sudan kurtulmanın yollarını ararsınız. Bu minik dostlarımızın yaptığı gibi davranmaktan başka çareniz kalmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap