Kazayağı Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Kazayağı Otu içerdiği besin değerleri ile muhtemeş faydalara sahiptir. Yemeklerde doğru kullanımı yemeğe lezzet katar. Fazlasının zararları olabilir.

Kazayağı Otu

Bitki furyası içinde kendine yer bulan, yüksek besin içeriğine sahip ve insan sağlığına oldukça faydalı olan kazayağı otu, aslında günlük hayatta birçok kez karşımıza çıkmış bir bitkidir. Faydaları ve kullanım alanları ile de oldukça geniş bir yere sahiptir. Ancak ne yazık ki bilinirliği oldukça düşüktür.

Hava ve iklim koşullarına karşı dayanıklı olan bitki, ülkemizde daha çok Ege’de yetişir. Fakat diğer yerlerde de karşımıza çıkma ihtimali vardır.

Çünkü yabani bir bitki olup doğada kendiliğinden yetişir. Şekil olarak maydanozu andırır. Kazayağı otu, ismini yapraklarının şeklinin kaz ayağına benzemesinden almıştır. İçerisinde birçok vitamin ve mineral barındırır. Kullanım alanı oldukça geniştir. Lezzetli ve insan sağlığı için çok faydalı bir besindir.

 Kazayağı Otu Nasıl Saklanır?

Kazayağı otu saklama teknikleri, kullanım amacına göre değişiklik gösterir. Taze bir şekilde tüketimi hem sağlık hem de lezzet açısından daha tatmin edici olsa da, kurutarak kullanım da oldukça yaygındır. Maydanoz, nane, kekik gibi usullerle kurutularak uzun süre kullanımı mümkündür.

Ayrıca semizotu, ıspanak gibi bitkilere uygulanan haşlama yöntemi de geçerli bir tekniktir. Haşladıktan sonra şeffaf poşetler ile buzlukta muhafaza edilerek hazır bir şekilde bekletilebilir. Çeşitli saklama yöntemleri olsa da, her mevsim kolaylıkla bulunabilen bir bitki olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Kazayağı Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kullanım alanı oldukça geniş olan kazayağı otu, yetiştiği bölge olan Ege mutfağında bilinen, sevilen ve tüketilen bir bitkidir. Ot sınıfında olması dolayısıyla kazayağı otu yemeklerde ilk olarak ot kavurması olarak karşımıza çıkar.

Direk olarak kavurması yapılabilen otun, aynı zamanda haşlaması da severek tüketiliyor. Haşladıktan sonra sarımsaklı yoğurt ile harmanlayarak muhteşem bir tat elde ediliyor. Aynı zamanda sirkeli ve tuzlu suda haşlayıp sarımsaklı soslar ilave ederek turşusu da yapılabilir.

Tıpkı ıspanak yemeklerinde olduğu gibi, pirinç ve bulgur eşliğinde yemeği de yapılabilmektedir. Kazayağı otu tarifleri arasında, maydanoz yerine böreklerin iç harcına koyulduğunu girebilirsiniz.

En az maydanoz kadar başarılı bir tat katıyor. Bunların dışında, mücver tariflerinin de içerisinde kendine yer bulan bir bitkidir. Kurutulmuş hali ise, çay şeklinde tüketilmektedir.

Kuru kazayağı otunu 10 dakika kadar demledikten sonra bitki çayı olarak tüketebilirsiniz. Kazayağı otu kullanım alanları sadece yiyecek ve içeceklerle sınırlı kalmıyor. Bunların dışında saçınızdaki kepek sorunu için de bu bitkiden yararlanabilirsiniz. K

azayağı otunu çay yapar gibi demledikten sonra, suyun sıcaklığını biraz düşürüp banyodan sonra saçlarınızı durulamak için kullanabilirsiniz. Bu şekilde birkaç uygulanmadan sonra kepek sorununuzda gözle görülür gelişmeler olacaktır.

Kazayağı Otu Faydaları

İnsan vücudu için oldukça yararlı bir bitki olan kazayağı otu faydaları şu şekildedir:

·       Mevsimsel kaynaklı gribal enfeksiyon gibi hastalıklarda oldukça etkilidir.

·       Ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarında başarılı bir destektir.

·       Cilt sağlığına faydalıdır.

·       Vücutta meydana gelebilecek krampları önleyici özelliği vardır.

·       Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.

·       Birçok ağrı için kesici etkisi vardır.

·       Oldukça güçlü bir antibakteriyeldir.

·       Sindirim sisteminin çalışma prensibini düzenler.

·       Bağırsak kurdu gibi zarar veren canlı organizmaların vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

·       Deride oluşan yara ve tahribatların iyileşmesini hızlandırır.

·       Kepek sorunu için çözüm teşkil eder.

·       Psikolojik olarak tıpkı papatya çayı gibi rahatlatıcı ve dinginlik veren bir etkisi vardır.

Kazayağı Otu Nelere İyi Gelir?

Kazayağı otu nelere iyi gelir konusu oldukça geniş bir alanı kapsar. Öncelikle en bilinen ve önemli faydası bağışıklık sistemine olan etkisidir. İçerdiği kaynaklar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Vücudu bakteri ve virüslere karşı koruyarak, adeta bir kalkan görevi üstlenir. Bunun dışında, içeriğindeki mineral ve vitaminler sayesinde, gün içerisinde daha enerjik, dinç ve zinde olunmasını sağlar. Yaşam kalitesini yükseltir.

Vücuttaki hücrelerin yenilenmesini sağlayarak hem organ hem de cilt için olumlu etkiler gösterir. Ayrıca vücudun birçok hastalığa karşı direnç kazanmasında da etkisi oldukça büyüktür.

Kazayağı Otu İçerisindeki Vitaminler

Sirken ve salmanca isimleri ile de bilinen kazayağı otu içerisindeki vitaminler, vücudun her noktasında ayrı bir etki göstermektedir. İçeriğinde fenolik bileşikler bulunan bitki, inanılmaz bir antioksidandır.

Aynı zamanda içerisinde C vitamini ve beta karoten bulunur. Yüksek miktarda nişasta içermektedir. Aynı zamanda A vitamini, kalsiyum, fosfor, lif, demir ve potasyum konusunda da oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.

Kazayağı Otu Kalorisi

İçerdiği lifler ve mineraller bakımından, kazayağı otu kalorisi oldukça düşük bir besindir. Ot sınıfına girmesi ve lifli içeriği dolayısıyla da diyet menülerinin en çok tercih edilen yiyeceği olmaktadır. Kazayağı otunun 100 gramı, 35.00 kcal gibi düşük bir kalori miktarı içerir. Bu nedenle özellikle diyet ve sağlıklı beslenme amaçlı gönül rahatlığı ile tüketilebilir.

Kazayağı Otu Zararları

Kazayağı otu zararları konusunda, öncelikle polenleri dikkate alınmalıdır. Çünkü bu bitkinin polenleri alerjik etki gösterebilmektedir. Doğada kendisi gibi yabani yetişen zehirli baldıran otu ile görünüş olarak çok fazla benzer. Bu nedenle bilinçsiz olarak toplanması ve tüketilmesi istenmeyen sonuçların yaşanmasına sebep olabilir.

Ölüme kadar varabilen ciddi zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Bu nedenle kesin ve güvenilir şekilde ve yerlerden temin edilmelidir. Mide rahatsızlıklarına kısmen iyi gelse de, fazla ve bilinçsiz tüketimi bu faydayı zarara çevirebilir. Bu nedenle doktor kontrolünde kullanmakta fayda var. Hamilelik dönemindeki anne adaylarının tüketmesi de tavsiye edilmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap