Kazada Hayvana Çarpınca Ne Yapılır?

Kazada Hayvana Çarpınca Ne Yapılır? Trafiğe çıkan her sürücünün mutlaka trafik kurallarına uyması gerekir. Trafik kurallarına uyulduğu takdirde hem kendi güvenliğinizi hem de trafikte bulunan yaya ve araçların güvenliğini sağlamış oluruz. Aynı zamanda trafik sigortası veya kasko sigortası sadece sizin değil çevrede bulunan diğer insanların da hayatını güvence altına almış olur.

Bu gibi durumlarda çevreden kast edilen sadece insanlar değildir, bazı kazalar hayvanların yaralanmasına ve hatta ölümüne bile sebep olabilir. Hayvan kazalarında zorunlu trafik sigortasından yararlanılıp alınan zararlar ve hasarlar karşılanır. Kazaya maruz kalmış olan hayvanın ise tedavi masrafları zorunlu sigorta kapsamında ödenmesi sağlanır.

Hayvan Kazalarındaki Zararı Kasko Karşılar Mı?
Hayvan Kazalarındaki Zararı Kasko Karşılar Mı?

Zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortasının arasında pek çok fark bulunur. Zorunlu trafik sigortasının yaptırılması trafiğe çıkacak olan tüm motorlu araç sürücülerinin yaptırmakla zorunlu oldukları, her yıl düzenli olarak belirlenen sürede yaptırılması gerekilen, yaptırmadıkları ya da geciktirdikleri takdirde araç sahibine ceza kesilmesiyle sonuçlanabilecek bir sigorta türüdür.

Kasko sigortası ise isteğe bağlı olmakla beraber motorlu aracın yapısına ve belli kriterlere göre değişiklik gösteren, zorunlu trafik sigortasına göre daha fazla kapsamlı olarak sizi ve aracınızı poliçede belirtilen teminatlarla güvence altına alan bir sigorta çeşididir.

Kasko Sigortasının Hayvan Tedavilerine Katkısı

Kasko sigortası poliçede belirttiği temel teminatları yerine getirerek; aracınızın çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya yaşanabilecek olası bir kaza sonucunda aracın hasar görmesi gibi durumlarda maddi kaybı onarmak ve sizi güvence altına almak ile görevli bir sigorta türüdür.

Başka İçerik:  Trafik Kazası Esnasında Yapılması Gerekenler!

Aracınızla yapacağınız olası bir kaza halinde hayvan yaralanmalarında yapmanız gereken ilk şey kazaya maruz kalmış olan hayvanın sağlığını kontrol ederek veteriner klinikleriyle iletişime geçilmesi gerekir.Hayvanları Koruma Kanunu’nun 4. Maddesi ve 21. Maddesi sigorta şirketlerinin tedavi masraflarını karşılaması zorunlu bir durumdur. 

Kazada Hayvana Çarpan Sürücünün Sorumlulukları
Kazada Hayvana Çarpan Sürücünün Sorumlulukları

Kazada Hayvana Çarpan Sürücünün Sorumlulukları

Hayvanları Koruma Kanunu’nun 21. Maddesi doğrultusunda aracı ile bir hayvana çarpıp hayvana zarar veren sürücü, çarptığı hayvanı en yakın veteriner hekim ya da tedavi edilmesi gereken yere götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır.

Yine aynı maddeye göre Hayvanları Koruma Kanunu’nun 4. Maddesi içinde belirtildiği üzere  bütün hayvanlar eşit doğar. Bu kanunun hükümleri çerçevesinde hayvanlar yaşama hakkına sahiptir. Ayrıca sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşam haklarının desteklenmesi zorunludur.

Araç Kazada Hayvana Çarpmış ise Ne Yapmak Gerekir?
Araç Kazada Hayvana Çarpmış ise Ne Yapmak Gerekir?

Araç Kazada Hayvana Çarpmış ise Ne Yapmak Gerekir?

Eğer başka bir araç kullanıcısı tarafından çarpılmış olan yaralanmış bir hayvan görülmesi halinde ALO 153’ü arayarak hayvanlar için hasta nakil aracını bulunduğunuz bölgeye çağırabilirsiniz. Yasaya göre hayvan kazalarında meydana gelebilecek veteriner masrafları sigorta poliçesi kapsamında ödenir.

Ayrıca herhangi bir hayvanı kasten öldürme ve yaralama halinde 704 TL para cezası ödenmesi zorunludur. Aracınız olası bir kaza halinde hasar alırsa, kaskoyu yaptırdığınız sigorta şirketiniz ile iletişime geçip kazanın belgelenmesi ile onarım ücretini temin edebilme imkanınız bulunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap