Kaza Namazı Neden Kılınır? Kaza Namazı Kaç Rekât?


Kaza Namazı İslam âleminin çokça tartıştığı konulardan birisidir. Aslında Kuran-ı Kerim’de kaza namazı ile ilgili, namaz ibadetinin kazaya bırakılmasıyla ilgili bir ifadenin yer almaması buna neden olan faktördür. Fakat örnek insan ve Allah’ın elçisi olan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çeşitli sebeplerle kılamadığı namazların kazasını kılar, bunu ashabına da tavsiye ederdi.

Şüphesiz ki bir Müslüman ahiret yaşantısının ilk sorgusunda farz ibadeti olan namazıyla sorgulanacaktır. Bu yüzden namaz borcuyla ahirete gitmek aslında en korkulması gereken konuların başında geliyor. Dünyevi yoğunluklara kapılmak, farklı mazeretlerden dolayı namazı ertelemek ya da ihtiyaç durumlarda hastalık gibi namaza engel süreçler yaşamak kaza namazı için sebepler arasındadır.

Kaza namazı vakti kaçırılmış, kılınamamış ya da çeşitli sebeplerle geçersiz sayılmış bir namazı sonra kılmaktır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(SAV) hadis-i şerifinde ‘’Her kim ki uyuya kalır ya da namaz vaktini kaçırırsa hatırladığı an o namazı kılıp kefaretini alsın’’ buyurmuştur. Kaza namazı kılındıktan sonra günahlarınız için af dilediğiniz gibi aynı zamanda tövbe etmek önerilir.

Bir Günlük Kaza Namazı Kaç Rekât Eder?

Kaza namazı kaç rekât kılınır diye sorulduğunda bunun yanıtını hangi vakit olduğuna göre vermek mümkündür. Eğer öğle namazını kaçırdıysanız öğle namazının farzı kaza namazını belirler. Ancak tüm günün namazlarını kaçırdıysanız ya da geçmişte namaz kılmadığınız dönemin kaza namazlarını kılacaksanız bunun hesabını 5 vaktin farzlarına bakarak yapmalısınız.

Günde 5 vakit namaz kılmak her erişkin Müslüman için farz kılınmıştır. Sabah namazında 2 rekât, öğle namazında 4 rekât, ikindi namazında 4 rekat, akşam namazında 3 rekat, yatsı namazında ise 4 rekat farz bulunur. Ayrıca yatsı namazının 3 rekât vacip kılınmış vitri bulunmaktadır. Toplamda bir günün kaza namazı rekatı 20 olarak baz alınır.

Çünkü sünnet rekâtların kazası olmaz. Sünnetin kazasını kılmanın bir anlamı yoktur. Bu noktada yalnızca sabah namazının sünnetini ayrı olarak değerlendirebiliriz. Peygamber Efendimiz (SAV) her zaman kılamadığı sabah namazlarını kaza ederken bir sonraki günün öğle vaktine kadar olmak şartıyla sünnetiyle beraber kılardı. Eğer bir sonraki günün öğle vakti geçmişse yine sabah namazının sünnetinin kılınmasına gerek yoktur.

Peygamber Efendimiz (SAV) Kaza Namazı Kılar Mıydı?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) ashabına unutulan ve kılınamayan namazların kaza edilmesini muhakkak tavsiye etmiştir. Kılınmamış farz namazın kefaretinin yalnızca bu olduğunu da açıkça belirtmiştir. Ayrıca kendisi de gerek dönemsel faaliyetler gereği savaşta olduğu süreçlerde gerekse farklı sebeplerden kılamadığı namazlarını kaza ederdi.

Örneğin Hayber Fethine çıktığı zamanda dinlenmek için durdukları bir yerde yorgun düşen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) sabah namazını kaçırmıştır. Dolayısıyla uyanamadığı için kılamadığı sabah namazını güneş doğduktan sonra kaza namazı olarak kılmıştır.

Yine Hendek Savaşı son derece hareketli geçmiş ve düşmanla çarpışırken ikindi vaktini kaçırmışlardır. Hadis-i şerifinde ‘’İkinci namazını kılmaktan bile geri kaldık. Bize bunu yaşatanların evlerine de mezarlarına da Allah ateşler salsın’’ buyurmuştur. Hendek Savaşında yaşanan yoğunluktan dolayı ikindi namazını akşam namazından sonra, yatsı namazından önce kılarak kaza etmiştir.

Kaza Namazı Sırasıyla Mı Kılınmalı?

Kaza namazı sırasıyla kılınır diye bir kaide yoktur. Bu geçmiş günlerde kılamadığınız namazları kaza ediyorsanız doğru bir önermedir. Fakat namaz kendi içerisindeki sırasıyla kılınmalıdır. Örneğin öğle namazının kazasını kılacaksanız öğle namazının farzı nasıl kılınıyorsa kaza namazı kılınırken de o şekil kılınmalıdır.

Ayrıca sıralı olarak kaza namazı kılmak bir noktada daha fazla kolaylık sağlar. Kafa karıştırmayacağı gibi hata yapmanın önüne geçer. Dolayısıyla topluca kaza namazlarınızı kılacaksanız sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı şeklinde farzlarını kılarak ilerlemeniz en doğrusu olacaktır.

Kaza Namazı Ne Zaman Kılınır? Hangi Zamanlarda Kılınması Mekruhtur?

Gün içerisinde güneş doğmaya başladıktan doğuncaya kadar, güneş en tepeye çıktığında ve güneş batmaya başladığında batıncaya kadar farz namazları kılmak mekruhtur. Dolayısıyla bu zaman dilimlerinde nafile namaz ve kaza namazı kılmanın da mekruh olduğunu söylemeliyiz. Bunun dışında kalan zaman dilimlerinde ise kaza namazı kılınabilir.

Kaza namazı kılınmaması gereken zamanlar içinse farz namazların kılınmasının mekruh olduğu üç süreci şöyle açıklamak mümkün.

  • Güneş doğmaya başladıktan sonra

Güneş doğmaya başladıktan sonra yaklaşık 45-50 dakika boyunca farz namaz kılınmadığı gibi nafile ve kaza namazları da kılınmaz.

  • Güneş tepeye çıkınca

Öğle namazına 20 dakika kalana kadar kaza ve nafile namazı kılınmaz.

  • Güneş Batmaya başladıktan sonra

Akşama ortalama 45-50 dakika kaldığında artık kaza namazı kılınmaz. Yalnızca ikindinin kazası eda edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap