Kaz Ciğer Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları

Kaz ciğeri kullanımı dünya mutfağında kendine yer bulmuştur. İçerdiği vitamin değerleri ile sağlığımıza faydaları vardır. Saklama koşulları önemlidir.

Kaz Ciğeri

Kaz Ciğer Fransız mutfak kültürünün dünyaya yayılmış en özel lezzetlerinden birisi kaz ciğeridir. Kaz ciğeri son derece yumuşak dokusuyla dikkat çeken kaz ciğeri, özel lezzetiyle farklı bir tat deneyimi sunuyor.

Antik Roma dönemine kadar uzanan tüketim tarihine sahip olan kaz ciğeri, özellikle bölgedeki kaz yetiştiriciliğinin yüksek seviyede olmasıyla ortaya çıkmıştır. Kaz ciğeri, dünya genelinde yağlı ördek ve kaz karaciğeri şeklindeki isimlerle de bilinir.

Kaz ciğeri kavramsal olarak kazın, bütün karaciğerini ifade etmek amacıyla kullanılmaktadır. Son derece yağlı yapısı ve zengin besin değerleriyle bilinir.

Vitamin ve mineral yönünden çok zengin olan kaz ciğerinin sağlığa faydaları çok geniştir. Pek çok kişi için damak zevkiyle pek uyuşmuyor olsa da içeriğinde taşıdığı zengin besin değerleri nedeniyle mutlaka periyodik olarak tüketilmesi önerilir.

Kaz Ciğeri Nasıl Saklanır?

Kaz Ciğer

Kaz sakatatı olan kaz ciğeri, dünya mutfak kültürünün en elit ve en özel lezzetlerinden birisidir. Mutfağınızda ve sofranızda kaz ciğerine yer vermek istediğinizde muhafaza koşullarına dikkat etmelisiniz.

Lezzetini ve besin değerlerini koruyacak şekilde kaz ciğeri nasıl saklanır konusunda bilginiz bulunmalıdır. Kaz ciğerlerini evde derin dondurucuda veya buzdolabınızın dondurucu kısmında 2 aya kadar saklayabilirsiniz.

Kaz ciğerini dondurucuda muhafaza edeceğiniz zaman mutlaka daha önce şoklanarak, çözdürülmüş olmamasına dikkat etmelisiniz. Böyle bir durumda kaz ciğeri üzerinde önemli seviyede bakteri oluşumu meydana gelir. Oluşan bakterilerde, çürümeye fazlasıyla meyilli olan kaz ciğerinin bozulmasına neden olur.

Kaz Ciğeri Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kaz Ciğer

Mutfağınızda kaz ciğerini kullanabileceğiniz birbirinden farklı yöntemler bulunur. Kaz ciğerinin Türk mutfak kültüründe çok fazla yer bulmaması nedeniyle kaz ciğeri yemeklerde nasıl kullanılır genellikle bilinmiyor.

Kaz ciğerini hem soğuk hem de sıcak olarak tüketebilmeniz mümkündür. Özellikle zengin besin değerleri nedeniyle vücut ihtiyaçlarını karşılamak üzere diyet programlarında yaygın olarak kullanılır. Kaz ciğeri pişirme yöntemleri damak zevkine göre çeşitliliğe sahiptir.

Kaz ciğeri tıpkı bir tereyağı gibi ekmek üstüne sürülerek dahi tüketilebilir. Bu şekilde soğuk kaz ciğeri tüketimi Avrupa genelinde çok yaygındır.

Kaz ciğeri sotesi veya kaz ciğeri ızgara hem gerçek lezzetini ortaya çıkartmaya hem de besin değerlerini korumaya yardımcı olacak bir pişirme tekniği sunar. Kaz ciğeri yemeği lüks yemek sınıfında bulunur. Genellikle baget olarak sunumu gerçekleştirilir.

Kaz Ciğeri Faydaları

Tüm sakatat ürünleri besin değerleri yönünden çok zengin olduğundan düzenli olarak tüketilmeleri tavsiye edilir. Kaz ciğeri ise bu sakatat ürünleri içerisinde en değerli ettir. İçeriğinde yer alan vitamin ve mineralleri ile adeta bir şifa kaynağıdır.

Taşıdığı vitamin ve mineraller ile birlikte tüm besin değerleriyle kaz ciğeri faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. A vitamini ve B12 vitamini yönünden en zengin et ürünüdür. Ayrıca demir ve bakır açısından da vücudun en temel kaynağıdır.

Yağlı bir besin olmasından mütevellit kaz ciğeri vücudun en temel enerji kaynağıdır. Yoğun spor egzersizleri öncesinde tüketilmesi önerilir.

Sinir sisteminin güçlenmesine yardımcı olacak B12 vitamini deposudur. Özellikle ileri yaşlarda sıkça görülebilen unutkanlık ve Alzheimer gibi rahatsızlıklara karşı koruma sağlar.

Vücudun karbonhidrat ihtiyacını karşılar.

Kasların gelişmesine ve hücre dokusunun yenilenmesine yardımcı olur.

Göz sağlığı sorunlarına karşı koruyucu ve iyileştirici etkiye sahiptir. Göz hücrelerinin yenilenmesine ve yeni doku oluşumuna yardımcı olur.

Kaz Ciğeri Nelere İyi Gelir?

Göz sağlığınızdan, kalp ve damar sağlığınıza kadar vücudunuzun her noktasına etkisi bulunur. Kaz ciğeri nelere iyi gelir sorusuna verilebilecek birden fazla yanıt bulunur.

Gözde meydana gelebilecek her türlü görme kaybına yol açan göz hastalıklarına karşı koruyucu ve iyileştirici etki oluşturur. Kalp ve damarda meydana gelen yağlanmalara karşı koruma sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, her türlü enfeksiyon ve virüs faktörüne karşı koruma sağlar.

Kaz Ciğeri İçindeki Vitaminler

Tüm et ürünleri gibi kaz ciğeri besin değerleri de çok yüksek seviyededir. Sağlıklı ve doğal beslenme alışkanlıklarının kazanımı açısından sıkça tüketimi önerilir. Besleyici bir ürün olan kaz ciğeri içindeki vitaminler arasında özellikle A vitamini ve B12 vitamini dikkat çekiyor.

Kaz ciğerinde ayrıca önemli oranda C vitamini de bulunur. Fransız kaz ciğeri içeriğinde ayrıca sodyum, potasyum, demir ve protein mineralleri de yoğun miktarda bulunur. Kaz ciğerinde vitamin ve minerallerin yanı sıra yüksek yağ ve kolesterol bulunur.

Kaz Ciğeri Kalorisi

Kaz ciğeri çok yağlı ve yüksek kalori değerine sahip besinlerden birisidir. 100 gram kaz ciğeri kalorisi 133 kcal kadardır. Kaz ciğerinin besin değerlerinin yayılımı ise 19% karbonhidrat, 50% protein ve 30% yağ şeklindedir.

100 gramlık kaz ciğeri içeriğinde 6.32 gram karbonhidrat, 16.37 gram protein ve 515 mg kolesterol bulunur. Kaz ciğeri ayrıca önemli bir sodyum ve potasyum kaynağıdır. 100 gramda 140 mg sodyum ve 230 mg potasyum barındırır.

Kaz Ciğeri Zararları

Vitamin ve mineral deposu olan kaz ciğeri zararları da bulunur. Çok faydalı bir besin olmasından mütevellit tüketimi tavsiye ediliyor olsa da tüketim miktarına dikkat etmek gerekiyor.

Aşırı tüketildiğinde kaz ciğeri kanda ağır metal birikimine neden olur. Çünkü kaz ciğeri çinko, bakır ve demir yönünden oldukça zengin bir et ürünüdür.

Yüksek miktarda ve sık tüketilen kaz ciğeri, kolesterol değerlerinin fazla olmasından mütevellit, kanda kolesterol seviyesinin artmasına yol açar. Buna bağlı kalp ve damar hastalıkları ile kalp krizi riskini arttırır.

Tüm etlerde olduğu gibi kaz ciğerinde de iyi pişirilmemesi durumunda taşıdığı bakteriler hayati risk teşkil eder. Mide ve bağırsak iltihapları, enfeksiyon ve çok daha ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap