Kastamonu İçin Detaylı Hava Durumu

Kastamonu Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Kastamonu Hava Durumu Tahmini

Kastamonu için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

KASTAMONU

Kastamonu için 5 Günlük Hava Tahmini

KASTAMONU

NOT : 

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Kastamonu

Kastamonu’nun Karadeniz bölgesinde kendisine has bir yapısı olduğunu söylemek mümkündür. Şehrin 37 plaka koduyla ve 0366 telefon alan koduyla kayıtlara geçtiğini vurgulayarak inceleyelim. Karadeniz’in orta kesiminde yer alan şehir aynı zamanda büyük bir yüzölçümüne sahiptir. Tabii ki bu yüzölçümüne kıyasla nüfusu düşük görünse de önemli bir noktada yer alır. 

Nüfusu en son 2022 yılında paylaşılan verilere kıyasla 376.377 olarak kayıtlara geçmiştir. Bu nüfusun ise kadın oranı 189.113 iken 187.264 kişilik bir erkek nüfusuna sahiptir. İsminin Bizans döneminde Komminos hanedanının isminden esinlenilerek bu hali aldığı konusunda yaygın bir sav bulunmaktadır. 

Kastamonu Coğrafi Konum

Karadeniz bölgesinin en orta kısmında gibi görünmesine karşılık aslında Kastamonu konum olarak batı Karadeniz dahilindedir. Konumuna baktığımızda komşu illeri arasında da bölgenin önemli şehirlerine rastlanabiliyor. Örneğin Türkiye’nin en kuzey noktası olan Sinop ile şehrin doğu kıyısından sınır komşusu. 

Yine batısında Karabük ile Bartın bulunuyor. Güneydoğusunda Çorum ile komşu olan şehrin güneyinde ise Çankırı yer alıyor. Kuzeyi tamamıyla Karadeniz’e kıyı şeridi olan Kastamonu’da 170 kilometre boyunca kesintisiz devam eden bir sahil bulunuyor. Toplam 13.108 kilometrekarelik bir yüzölçümü olmasına karşın nüfusu düşük olduğundan ortalaması düşüktür. 

Kastamonu’da Hava Koşulları

Kastamonu hava şartları için tekil bir iklim türünden söz etmek imkânsız. Hatta genel anlamda iki farklı iklim türünü yılın her mevsiminde gözlemlemek mümkün olabiliyor. Kastamonu’nun kuzey kesimlerinde Karadeniz iklimi baskın bir biçimde ortaya çıkıyor. Güneye doğru inildikçe İç Anadolu’da da görülen karasal iklimin etkileri ağır basmaya başlıyor. Dolayısıyla şehrin iki ucu arasındaki hava değişimi inanılmaz seviyelerde olabiliyor.

İklim dengesi bu şekilde farklı olmasına karşın yağışların neredeyse tamamı şehre bahar aylarında düşmektedir. Güney kesimlerinde ise yağış çok az gözlemlenir. Daha çok kuzey kesimlerinde Karadeniz’e kıyı şeridi olan noktalarda yağış çok daha güçlü ve sıktır. En yüksek sıcaklık Temmuz ayında 40 dereceyi aşarken, en düşük sıcaklık ise Ocak ayında -23,7 seviyelerine kadar gerileyebiliyor. 

Kastamonu Tarihi ve Kültürü 

Yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde Kastamonu’da bulunan bir alet şehrin ne kadar eski bir medeniyet olduğunu göstermiştir. Çakmak taşından yapılmış bir alet bulunması ve bunun orta paleolitik döneme kadar uzanan bir geçmişe ait olduğu ciddi bir buluş olarak kayıtlara geçmiştir. Hititler, Frigya ve Likya, Persler, Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarının tümü bölgede hakimiyet kurdukları dönemlerde Kastamonu’ya sahip olmuşlardır. 

Milli mücadele döneminde de Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atılması esnasında Karadeniz’de bulunduğu konum itibariyle en güvenilir olan limanlardan birisi olarak görülüyordu. Dolayısıyla lojistik anlamda çok büyük bir görev üstlenerek Cumhuriyet tarihinin önemli şehirleri arasına adını yazdırdı. Kastamonu evleri, Tosya çakısı, Evrenye bıçağı, ağaç oyma sanatı, sofra bezi baskısı gibi pek çok işçilik ve zanaat kültürel miras olarak halen yaşatılmaktadır. 

Kastamonu Mutfağı

Günümüzde Kastamonu yöresel lezzetlerini listelediğimizde Ecevit çorbası, biryan kebabı, simit tiridi, köle hamuru, çekme helva, cırık tatlısı, hasude, etli ekmek, ekşili pilav, ala pilav ve banduma gibi tatlarla karşı karşıya kalıyoruz. Aynı zamanda oğmaç çorbası tamamıyla bu yöreden çıkarak damaklarımızda yer ediniyor.

Diğer taraftan tüm Türkiye’de içilen paça için de Kastamonu çok özel bir yere sahip. Yine sofralardan eksik olmayan bir tat olarak tereyağlı marul salatası şehre gidildiğinde mutlaka denenmesi gerekenlerden yalnızca bir tanesidir. Kastamonu mutfağı şimdiye kadar bölgede hüküm sürmüş çok sayıda medeniyetin ve geniş tarihinin en net aynasıdır. 

kastamonu hava durumu, hava durumu kastamonu, kastamonu hava, kastamonu hava durumu 5 günlük, kastamonuda hava durumu, kastamonu hava raporu, kastamonu saatlik hava durumu, kastamoni hava durumu, kastamonu hava tahmin raporu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap