Kasko Ve Araç Değer Kaybı

Kasko Ve Araç Değer Kaybı Yasal bir zorunluluk olarak ortaya çıkmayan kasko sigortası, trafik sigortasından çok daha kapsamlıdır. Kasko sigortası aracınızın oluşabilecek birçok istenmeyen durumdan etkilenmesini engelleyebilir ve ekonomik kayıpları teminat altına almasını sağlayabilir. Olası kazalar kapsamında aracınızda meydana gelen hasar veya üçüncü şahısların vereceği zararlar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Kasko sigortası sadece yolculuk sırasında oluşabilecek ekonomik kayıpları değil, araç park halindeyken oluşabilecek kayıpları da karşılamaktadır. Bu sayede park ederken bile kendinizi rahat hissedebilirsiniz. Ayrıca finansal zorluklara ve diğer durumlara karşı sigorta belirli teminatlar çerçevesinde hesaplanmaktadır. Bu teminatlar, aracın hangi durumlarda sigorta kapsamına alındığını gösterir.

Araç Değer Kaybı İçin Hasar Tazminatı
Araç Değer Kaybı İçin Hasar Tazminatı

Trafik sigortasında kullanılan kademeli sistem, kasko sisteminde de farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli hasarlara veya kazalara maruz kalan arabalar değerlerini kaybederler. Araçların amortisman oranını doğrudan etkileyen bu kazalar, ikinci el otomobil pazarında araçların değerine doğrudan negatif ivme katıyor. Araçların değerindeki düşüş, gelecekteki satışlarda alıcı bulmayı eskisinden daha zor hale getiriyor.

Kasko kapsamında değerlendirilmeye devam eden hasarlı araçların onarımı ve güncellenmesi daha zorlu hale gelebiliyor. Ancak ikinci el işlemlerde hasarlı araç almak istemeyen müşteriler, doğal olarak pazarlık payının azalmasına veya hiç var olmamasına neden olacaktır. Hasara karışan bir sürücü ise bu durumu TRAMER kaydı olarak belirtmelidir. İkinci el işlemlerde satın alınan aracın TRAMER kayıtlarını kontrol ederek daha önce kaza olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Hasarlı Araç Kasko Kapsamına Girer Mi?
Hasarlı Araç Kasko Kapsamına Girer Mi?

Hasarlı Araç Kasko Kapsamına Girer Mi?

Hasarlı aracın kasko kapsamına girip girmediği sorusunun cevabı “evet” olmakla birlikte amortisman teminata dahil değildir. Yani hasarlı araçlar sigorta kapsamında tamir edilerek ikinci el değeri düşerse bu kaybın sigortadan karşılanması zorlaşır. Aracın değer kaybı sigorta kapsamında değildir ve maalesef sürücüye ekonomik bir kayıp olarak yansımaktadır. Tabii ki, değer kaybına neden olan sadece hasar değildir.

Başka İçerik:  Araç Kasko Değeri Nerede Kullanılır?

Araç Eskiyse ve Kilometresi Yüksekse Kasko Değer Kaybına Sebep Olur Mu?

Eski arabanızın zaman içinde kullanılmış bir arabada değer kaybetmesinin farklı nedenleri de vardır. Araç kilometresi, üretim yılı, transit tarihi, marka ve modeli gibi faktörlerin tümü değer kaybını etkileyen faktörlerdir. Söz konusu amortismanda aracın kendisi olduğu kadar sürücü payı da geçerlidir. Otomobilin kullanım şekli ve hızlı eskimesi, değer kaybına doğrudan etki ediyor. Aracınızın ikinci el değerini korumak istiyorsanız sadece marka ve modelini bilmek değil, aracı temiz kullanmak da önemlidir. Bazı araçlar normalden çok daha hızlı aşınır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında, ekonomik kayıplar için kasko sigortası yapılmaz ve ikinci el değeri garanti edilmez. Ek teminat almak istiyorsanız ikinci el amortisman ve diğer durumları kapsayan hizmetleri satın almanız gerektiğini unutmamalısınız.

Araç Değer Kaybını Kim Öder? Kasko mu?

Araç amortismanı, bir trafik kazası sonrasında hasarlı araçların durumunu anlatan bir tanımdır. Bu tanım, hasarlı araçlar onarılıp eski haline getirilse dahi ikinci el piyasasının gerilemesini ifade etmektedir. Tamir edilen araç kazadan sonra tamamen tamir edilip modifiye edilse dahi aracın fiyatı kaza öncesi belirlenen fiyattan daha düşük olacaktır. Bu tarz bir düşünce aracın değerinin düşmesine neden olur. Ancak kazadan sonra kaza nedeniyle boyanan parçalar araçta tekrar yıpranmayacaktır ve hasarlı parçaların değiştirilmesi değer kaybına neden olabilir. Aracın ekonomik kaybı iki farklı şekilde telafi edilebilir.

Bunlar;

  • Zorunlu Trafik Sigortası
  • Araba Sigortası

Hangi Sigorta Daha İyidir?

Zorunlu trafik sigortası, trafikte seyreden diğer araçları korur ve araç sahibinin maddi ve manevi yüklerini kapsar. Bir trafik kazasında birden fazla araç olması durumunda zorunlu trafik sigortası araç hasarlarının tamamını kapsamayabilir. Sadece kusursuz veya en az kusurlu araç sahiplerine ödenebilir. Trafik kazasına karışan birden fazla araç varsa ve hasarınız bu kapsamda değilse, kasko yaptırmışsanız hasarınızın teminatını talep edebilirsiniz. Kazada kusurlu olmayan sürücünün aracında bir değer kaybı varsa, kaybın değerini kim tazmin eder diyorsunuz, cevap kazaya neden olan sürücüdür. Bu amaçla araç değer kaybının tazmini aşamasında trafik sigortası başlatılacaktır.

Başka İçerik:  Anlaşmalı Tespit Tutanağı için Tavsiyeler

Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç amortisman hesaplamasını etkileyen birçok değişken vardır. Bazı değişkenler araçla, bazıları ise aracın kullanım şekliyle ilgilidir. Bu değişkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hasar geçmişi ve doğası
  • Kilometre
  • Marka ve model bilgileri
  • Piyasa değeri bu hesaplamayı etkileyen faktörlerden bazılarıdır.
  • Trafik yayın tarihi
  • Üretim yılı

Araç amortismanoranı belirli standartlara göre değişmektedir. Bu standartlar araç amortisman hesaplamasını etkilemekte ve farklı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Amortisman hesabında hasarlı aracın gövde ve mekanik hasar, marka, model, kullanım ve ikinci el piyasa koşullarına göre değer kaybı derecesinin belirlenmesi gerekmektedir.

Araç Amortisman Hesaplamasında Kullanılan Değişkenler
Araç Amortisman Hesaplamasında Kullanılan Değişkenler

Araç Amortisman Hesaplamasında Kullanılan Değişkenler

Araç amortisman hesaplamasında kullanılan değişkenler üzerinde ülkemizdeki durum ve ikinci el otomobil alımını etkileyen faktörlerin büyük etkisi vardır. Araç değer kaybını hesaplamak için etkili faktörler şu şekilde sıralanbilir.

  • Aracın kilometresi,
  • Aracın piyasadaki tercih durumu,
  • Boya onarımı,
  • Geçmiş hasar durumu ve detaylı bilgi,
  • İşlenen araç parçası sayısı,
  • Kullanılan yedek parça türü,
  • Onarımın yetkili servis tarafından yapılıp yapılmadığı
  • Onarımların yapılıp yapılmadığı,
  • Parçaların nasıl değiştirileceği,
  • Piyasada aracın tercihi,
  • Yedek parçalara kolay erişim,
  • Yedek parçanın araçtaki yeri

Şeklinde sıralanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap