Karpuz Nasıl Seçilir? Kelek ve İyi Karpuz Nasıl Anlaşılır?

Karpuz Nasıl Seçilir? Kelek ve İyi Karpuz Nasıl Anlaşılır? Karpuz son derece çabuk bozulabilen bir meyve olarak bilinir. Aslında bu durum kesildikten sonra başlar.

Ancak kesilme aşamasından önce de büyük bir bilinmezlik olarak Karpuzu seçme evresi söz konusudur. Bazı kişiler bu işi çok iyi yaparak en iyi karpuzu tek bakışta bulabiliyor. Eğer karpuzu seçerken nelere dikkat edeceğinizi bilmiyorsanız içi beyaz, tatsız ve kelek bir karpuz alma şansınız son derece yüksek.

Olgunlaşmamış karpuzların tezgahlarda normal karpuzlarla bir arada satılıyor olması bu riski daha da arttırıyor. Ancak olgunlaşmış, içi kan kırmızı olan tatlı karpuzların size göz kırptığı bazı ipuçları var.

Bu ipuçlarını takip ettiğinizde de doğal olarak bozuk olup olmadığını anlayabiliyorsunuz. Sağlık yönünden çok büyük bir nimet olduğu için mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Artık en iyisini seçebilmek için karpuz tezgahlarında dikkatinizi vereceğiniz detayları öğrenebileceksiniz.

İyi Karpuz Nasıl Seçilir, Alınır?

İyi Karpuz Nasıl Seçilir, Alınır?

İyi Karpuz Nasıl Seçilir, Alınır? Aslında basit birkaç yöntemle karpuzu seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sıralayabiliriz. Ancak bu durum bilenler tarafından pek dile getirilmiyor. Temelde altı farklı kurala dayanan karpuz seçme sanatı ile lezzetine doyum olmayacak bir ziyafetin kapılarını aralayabilirsiniz.

  • Karpuzun Beyaz Kabuğu

Karpuz seçerken genellikle kabuğunda beyaz olanlar alınmaz. Bu bir bakıma doğru bir yaklaşımdır. Bu beyazlıklar karpuzun toprağa oturan kısmıdır. Çok beyaz ise henüz çok olgunlaşmadığını gösterir. Eğer hafiften sarıya ya da yeşile çalan bir tonda ise yeteri kadar olgunlaştığını gösterir.

  • Karpuzun Cinsiyeti

Pek çok ürünün, besinin ya da maddenin cinsiyeti olduğunu duymuşsunuzdur. Karpuz için de bu mantık geçerlidir. Karpuzun erkeği daha oval olup yukarıya doğru uzunlamasına bir şekle sahiptir.

Karpuzun dişisi ise daha yuvarlak ve neredeyse kusursuz bir küre şeklindedir. Aralarındaki fark ise dişisi yani yuvarlak olanları daha tatlı bir tada sahipken, erkeği yani hafiften oval olanı daha sulu bir yapıya sahiptir.

  • Karpuzun Sapı

Bir karpuz tezgahında tüm saplar kesilmişse muhtemelen karpuzlar erken hasat edilmiş olabilir. Çünkü sapa bakarak direkt olarak olgunlaştığını anlayabilirsiniz. Kurumuş bir sap olgun karpuzu işaret eder. Eğer sap yaş ise henüz olgunlaşmamış demektir.

  • Karpuzun Sesi

Herhalde hem en karizmatik hem de en çok tercih edilen seçme yöntemi budur. Burada karpuza dokunarak sesine bakılır. Tiz bir ses çıkıyorsa karpuzun içi tam dolu değil anlamındadır. Tok sesler ise dolu dolu olgun bir karpuz seçtiğinizi gösterir.

  • Karpuzun Kabuğundaki Çatlaklar

İlk bakışta karpuz kabuğunda hafif çatlaklar görmek ve bunların saki örümcek ağını andırması negatif bir etki gibi gözlemlenir. Ancak bu çatlaklar aslında alabileceğiniz lezzetli karpuzun bir göstergesidir.

  • Karpuzun Boyutu

Karpuzun ne kadar büyük olduğu değil boyutuna göre ağırlığı baz alınmalıdır. Eğer küçük olmasına rağmen daha ağırsa içi tamamıyla dolu olgunlaşmış bir karpuz seçtiniz demektir. Daha büyük olmasına rağmen daha hafif geliyorsa içinin geçmeye başladığının kanıtıdır.

Karpuzun Bozuk ve Kelek Olduğunu Anlamanın Yolları

Karpuzun Bozuk ve Kelek Olduğunu Anlamanın Yolları

Karpuz bozulduğunda hemen herkesin bünyesine negatif etkiler gösterebilir. Bunların başında da nitrat zehirlenmesi geliyor. Çünkü kullanılan tarım ilaçlarının uygulanması sırasında yapılan hatalar bu sorunu ciddi bir seviyeye getirebiliyor. Doğal olarak nitrat zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız hemen doktora gitmelisiniz.

Eğer karpuz yediğinizde birkaç saat içerisinde midenizde kramplar ya da yanma hissediyorsanız ve buna ateş eşlik ediyorsa kırmızı alarm diyebiliriz.

Yine görülen en büyük semptomlar arasında ishal ve kusma bulunuyor. Başınıza aniden saplanan bir ağrı ve ayakta durduğunuzda artan baş ağrısı karpuzdan kaynaklı nitrat zehirlenmesini açıklayabilir.

Kimyasal açıdan yapılan takviyelerden ötürü bozulmuş olan karpuzlar risk faktörü oluşturabilir. Bunu anlamanın en kolay yolu ise kesim aşamasında iyi gözlemlemekten geçer. Keserken kabukların iç kısımlarına bakın ve beyaz değil sarı renk görüyorsanız karpuzun bozuk olduğunu düşünün.

Bu en net göstergelerden birisidir. Karpuzu kestikten sonra orta kısmı boşsa yine bozuk, kelek bir karpuz seçmişsiniz demektir. Ayrıca dilimlediğiniz karpuzu su dolu kaba atarak suyun renk değişimine bakın. %92’si su olan karpuz suyun rengini hızlıca pembeye çeviriyorsa tüketmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap