Karakovan Balı Nasıl Üretilir?

Ülkemizin en eski bal üretme tekniklerinden biri olan karakovan balı, ismini üretim metodundan almıştır. Bölgeden bölgeye farklı şekillerde üretilmekte olan ka..

Ülkemizin en eski bal üretme tekniklerinden biri olan karakovan balı, ismini üretim metodundan almıştır.

Bölgeden bölgeye farklı şekillerde üretilmekte olan karakovan balı, 6 ay boyunca hiçbir şekilde insan eli değmeden karanlık bir kovanın içinde üretilmektedir.

Uzun ve ince bir yapıda hazırlanan karakovanların arkası yâda önü açık bırakılarak arıların giriş çıkışına izin verilmektedir. Arıların bal yapımına başlamasından itibaren kovan kapakları hiçbir surette açılmaz ve sağlanan karanlık ortam ile bal yapımı sağlanmış olur.

Peki, karakovan balı nasıl üretilir?

Karakovan balı için gerekli olan sepetler, vadi içlerinde bulunan bölgelerden alınan gürgen ve kavak ağaçlarından imal edilirler. Arıların, yazın sıcak ve kışın soğuk etkilerinden korunmak amacıyla sepetler vadide yaşayan hayvanların dışkıları ile kapatılırlar.

Hazırlanan sepetlerin kullanım ömrü 3 yıl kadar olup üretimde önemli olan detay sepetlerin konumlandırılmasıdır. Tercihen sepetler iyi bir zemin ve manzarada sabitlenmelidir.

Özellikle zeminin olabildiğince düz olması gerekmektedir. Bal kalite ve veriminin artırılması amacıyla sepetlerin kekik ve geven bitki florasına yakın olmaları tercih sebebidir.

Tercih edilen bir başka yöntem ise kestane ve ıhlamur türü ağaçların kütüklerinden tasarlanan kovanlardır. Bu metot da kestane ve ıhlamur ağaçlarının gövdesinden büyük bir bölüm alınarak kovanlar hazırlanmaktadır. Burada dikkat edilecek nokta kütük alınacak ağaçların yaşlı olmaları gerektiğidir.

Bu şekilde hazırlanan kovanlar sıcak yerlere konulmalı ve bu sıcaklık sürekli muhafaza edilmelidir. Burada bal üretimini etkileyen bir başka konu bulaşıcı hastalıkların varlığıdır. Kekik tarzı otların yakılması ve oluşan dumanın kovanlara verilmesi hastalıkla mücadele konusunda önemli yere sahiptir.
Çiçek ve çam ballarına oranla farklı bir damak tadına sahip olan karakovan balının insan sağlığı üzerine olan etkileri de bir hayli fazladır.

Özellikle grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarının önemli rol oynayan karakovan balının balgam söktürücü bir özelliği de bulunmaktadır. Ülser ve bağırsak sorunlarına da iyi gelen bu bal türü sinir sistemine de iyi gelmekte, zindelik ve rahatlık vermektedir.

Ayrıca sedef hastalığının tedavisinde ve cildi kusursuzlaştırma işlemlerinde de kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap