Karahindiba Çayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları

Karahindiba çayının iştah açma gibi faydaları vardır. Sindirim sistemini düzenlemeye iyi gelir. Bitki çaylarının 2 fincandan fazlası zararlıdır.

Karahindiba Çayı

Karahindiba Çayı; yabani marul ve aslan dişi gibi isimlerle de bilinir. Papatya familyasına ait, ülkemizde yetiştiriciliği oldukça yaygın olan, ot benzeri bir bitkidir. Yaprakları parlak yeşil, çiçekleri ise sarı renktedir.

Sıcak havalar çiçek açma dönemidir. Güneşli ve ılık hava koşullarını sevmesine rağmen, soğuk hava şartlarına dayanıklıdır. Her türlü bitki örtüsü yetişmesi için uygundur. Karahindiba otu olarak da bilinir.

Karahindiba Çayı Nasıl Saklanır?

Karahindiba çayının saklama şekilleri, kullanım amacına göre değişmektedir. Genel itibariyle yaprakları taze olarak tüketilirken, farklı zamanda hasat edilen kökleri kurutulur. Bu köklerden çay veya kahve olarak yararlanılır.

Hindiba çayı ve hindiba kahvesi, kökleri öğütülerek elde edilir. Bu kök ve kökten elde edilmiş çeşitler, serin ve kuru yerde, nem almayacak şekilde saklanmalıdır. Aksi takdirde küflenme veya çürüme gibi sorunlarla karşılaşılması muhtemeldir.

Karahindiba Çayı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Karahindiba; yaprakları, sapları ve çiçekleri taze olarak tüketilen bir bitkidir. Bu yaprak ve saplar, salatalarda kullanılabilir. Karahindiba yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun cevabı, kullanım şekline göre değişir.

Zengin içeriği ve lezzeti dolayısıyla sebze yemekleri de yapılabilmektedir. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. En genel kullanım şekli, kökleri öğütülerek elde edilen çay ve kahve formudur.

Karahindiba Çayının Faydaları

Vücut sağlığı ile ilgili birçok konuda etkili olan karahindiba çayının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Stres ve yorgunluğa iyi gelen karahindiba çayı, yatıştırıcı özelliği sayesinde sinir ve depresyon durumlarında baş yardımcıdır.
  • Boşaltım sistemi üzerinde büyük etki göstererek, idrar sökücü olarak kullanılabilir.
  • Sindirimi sistemi için düzenleyicidir.
  • İştah açıcı özelliği vardır.
  • Şeker hastaları için oldukça faydalıdır. Kan şekerini düzenleyerek anı değişimlerin önüne geçer.
  • Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.
  • Kalp kaslarını güçlendirir.
  • Sedef, sivilce, egzama gibi cilt sorunlarında etkili bir çözüm sunar.
  • Kanser gibi ciddi hastalıklarla savaşmada, antioksidan özelliği sayesinde büyük bir yardımcıdır.
  • Vücuttan ödem atılmasını sağlayarak, zayıflamaya yardımcı olur.
  • Kan dolaşımı ve metabolizmayı hızlandırarak bünyeye güç ve enerji verir.
  • Sarılık, gut gibi hastalıklarda oldukça faydalıdır.
  • Safra kesesindeki taşları düşürmeye yarar.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Yağ yakımını hızlandırarak obeziteyle savaşmada yardımcı olur.

Karahindiba Çayı Nelere İyi Gelir?

Bu bitki, kökünden çiçeğine kadar fayda sağlar. İçeriğindeki mineral ve vitaminler ile vücut sağlığına oldukça faydalıdır. Bağırsaklarda yararlı bakterilerin üremesini sağlar. Hücresel hasarları önleyen antioksidanlar içerir.

Enflamasyon hastalığı ile mücadelede önemli bir yardımcıdır. Hastalığın sebep olduğu iltihabı azaltır. İltihap vücut içerisinde kaldığı sürede dokularda ve hücrelerde tahribata yol açar.

Karahindiba çayı, bu hücreleri tedavi ederek iltihabın belirtilerini en aza indirir. Karahindiba çayı nelere iyi gelir sorusunun bir cevabı da diyet ve beslenmedir. Kilo koruma ve dengeli beslenme konusunda da büyük bir etkiye sahiptir.

Bütün bu yararlı etkilerinin yanında kullanılmaması gereken durumlar da vardır. Bu nedenle kullanım amacı ne olursa olsun doktor kontrolünde ve güvenilir yerlerden temin edilerek kullanılmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen durumlar yaşanması muhtemeldir.

Karahindiba Çayının İçindeki Vitaminler

Hindiba bitkisi, kökten çiçeğine kadar vitamin, mineral ve lif bulunan bir bitkidir. Bu bitki, A, C ve K vitamini açısından oldukça zengindir.

Ayrıca E vitamini, folat ve çok az miktarda B vitamini içerir. Demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum açısından da oldukça zengindir. Karahindiba çayının içindeki vitamin ve mineraller, vücut için oldukça yararlı ve gereklidir.

Karahindiba Çayının Kalorisi

Karahindiba çayının kalorisi oldukça düşüktür. Bu sayede, diyet ve kilo korumada oldukça faydalıdır. Karahindibanın 100 gramında 23 kcal kalori bulunur.

Karahindiba Çayının Zararları

Bu bitki normal şartlarda oldukça faydalıdır. Ancak, aşırı doz ve bilinçsiz kullanımda, karahindiba çayının zararları ortaya çıkar.

Öncelikle kanarya otu, kadife çiçeği, papatya gibi bitkilere karşı alerjisi olanların tüketmemesi gerekir. Bu bitkilerle aynı etkiyi gösterip, alerjik reaksiyona sebep olma ihtimali olabilir. İlaç kullanan kişiler ve hamile bayanlar, doktor kontrolünde kullanmalıdır.

Daha önce safra kesesinde enfeksiyon sorunu yaşamış kişilerin bu bitkiyi kullanmaması gerekir. Bazı kişilerde midede ekşime ve bağırsak sorunları gibi istenmeyen durumlara sebep olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap