Karaciğer Kanseri Neden Olur? Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

Karaciğer, en iyi bakmamız gereken organlardan biridir. Beslenme ve genetik nedeni ile kanser oluşumu görülür. Tanı konulduğu an tedavi başlamalıdır.

Karaciğer kanseri, organın kendi dokusundan çıkan kötü huylu tümürler olarak tanımlanabilmektedir. Hepatit B ve Hepatit C ya da siroz bulunan hastalarda gelişim gösteren karaciğer tümörleri genellikle erken dönemlerde belirti vermemektedir.

Bu nedenle kanında herhangi bir şekilde Hepatit virüsleri bulunan kişilerin düzenli sağlık kontrolü yaptırması önerilmektedir. Hepatit B ve C son derece sık görülen rahatsızlıklardır. Bu nedenle kanında virüs olduğu bilinen kişiler risk altında olduklarından düzenli aralıklar ile takip edilmeleri gerekmektedir.

Karaciğer kanserinden korunmak için sigara ve alkol gibi kanser yapan maddelerden uzak durmak, karaciğerde yağlanmaya sebep olacak yiyecekleri tüketmemek ve Hepatit virüslerine karşı aşı gibi önemler almak en etkili yöntemlerdir.

Karaciğer Kanseri Ne Sıklıkla Görülür?

Karaciğer kanserinin görülmesi bir noktada hastanın kendi yaşantısı ile doğru orantılıdır. Bu sebepten karaciğer kanseri ne sıklıkla görülür? Sorusu ele alındığı zaman öncelikli olarak bireyin yaşantısına ve çevresine dikkat etmek gerekmektedir.

Hepatit virüslerinin yaygın olarak görüldüğü göz önünde bulundurulduğunda karaciğer kanserinin de görülme sıklığı azımsanmayacak düzeydedir. Özellikle sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddeleri sık ve düzenli olarak tüketen bireyler ciddi bir risk altındadır.

Karaciğer Kanseri Tehlikeli Bir Hastalık mıdır?

Karaciğer kanseri beraberinde birçok farklı problemi de getirmektedir. Bu noktada bu hastalığa yakalanması muhtemel kişiler ya da yakalanmış olan kişi ve yakınları için karaciğer kanseri tehlikeli bir hastalık mıdır? Sorusu ortaya çıkmaktadır. Karaciğer kanserinde risk durumunu arttıran farklı faktörler bulunmaktadır.

Bunlar Hepatit B ve C virüsü, siroz, kan şekeri bozukluğu, aşırı alkol tüketimi, karaciğer yağlanması, kalıtsal karaciğer hastalıkları, sigara kullanımı gibi durumlar hastalığın daha büyük riskler ile ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Özellikle bu tip sorunlar yaşayanlar için hastalık tehlikeli bir hal alabilmektedir. Erken tanı ile hızlı çözümler geliştirilmeli ve kanser büyüme göstermeden sorunun çözümüne yönelik adımlar atılmalıdır.

Karaciğer Kanseri Neden Olur? Kimlerde Görülür?

Karaciğer kanserine yakalanmak istemeyen ve bu hastalık için önlem almak isteyenler karaciğer kanseri neden olur? Ve karaciğer kanseri kimlerde görülür? Gibi sorulara cevap aramaktadırlar. Bu noktada karaciğer kanserinin ortaya çıkmasında birçok farklı neden bulunmaktadır.

Bunlar; kalıtsal karaciğer rahatsızlıkları, ailede sürekli olarak devam eden karaciğer kanseri, kan şekeri seviyesinin bozulması, aşırı ve düzenli alkol tüketimi, sigara bağımlılığı, karaciğer yağlanmasının önüne geçilmemesi şekilde sıralanabilmektedir.

Karaciğer kanseri ağırlıklı olarak yine bu sorunlar ile mücadele eden ya da sorunların önüne geçecek adımlar atmayan bireylerde görülebilmektedir. Özelikle ciddi derecede alkol tüketen bireylerin karaciğer kanserine yakalanma riski oldukça fazladır.

Karaciğer Kanseri Hastanın Şikayetleri Nelerdir?

Karaciğer kanserinin erken dönemde tedavi edilebilmesi için şikayetlerin iyi gözlemlenmesi gerekmektedir. Ancak karaciğer kanseri erken dönemde fark edilebilir belirtiler göstermemektedir.

Bu sebeple yüksek risk grubunda olduğu bilinenlerin düzenli aralıklar ile kontrol edilmeleri çok önemlidir. Hastalığın en sık görülen belirtileri ise; Ani ve hızlı anlam verilemeyen şekilde kilo kaybı, düşük iştah, sebebi belirsiz mide bulantısı ve kusma problemleri ilk sırada gelmektedir.

Bunlarla birlikte üst karın bölgesinde ağrılar, karın bölgesinde şişkinliğin meydana gelmesi, sürekli devam eden halsizlik ve yorgunluk, göz akında sarılıkların gelişmesi, geceleri durmayan terleme, bireyin genel sağlığında daha önce yaşamadığı şekilde kötüleşme, kireç kıvamında beyaz dışkı gözlemlenmesi şeklinde sıralanabilmektedir.

Karaciğer Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Karaciğer kanseri tanısı, görüntüleme yöntemleri ile konulabilmektedir. Bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, ulrasonografi ile karaciğerde bulunan tümörler saptanabilmektedir.

Bununla birlikte kan alınarak alfafetoprotein karaciğer tümörlerinde belirleyici bir unsur olarak kabul edilebilmektedir. Eğer hastalığın olması muhtemel görünüyorsa ya da belirtilerden bir kaçına rastlanıyorsa mutlaka bir uzman kontrolü sağlanmalıdır.

Özellikle yüksek risk grubunda olduğu bilinen bireylerin düzenli aralıklar ile yaptıracakları kontroller sayesinde erken tanı konulabilmektedir. Hastalık bazen zamanında belirtiler gösterebildiği gibi kimi durumlarda da hiçbir belirti göstermeyebilmektedir. Bu sebepten tanının konulması için düzenli kontrol gerekir.

Karaciğer Kanseri Tedavisi Mümkün müdür?

Karaciğer kanseri tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Ancak her hastalık gibi erken tanı ve doğru tedavi hayati derecede önem taşımaktadır. En başarılı tedavi yöntemi tümör kitlesinin ameliyat ile alınmasıdır.

Bu yöntem karaciğer fonksiyonlarının yeterli olduğuna kanaat getirilen ve kitlenin çıkarılabileceğinden emin olunan hastalarda uygulanmaktadır. Buna ek olarak bazı durumlarda karaciğer nakli gibi işlemlerin yapılmasına da ihtiyaç duyulur.

Karaciğer nakli ile tedavi yöntemi genellikle tümörün karaciğer içinde sınırlı kaldığı siroz hastalarında gerçekleştirilmektedir. Ameliyat edilmeye uygun olmayan hastalarda ise ilk sırada yer alan tedavi yöntemi; kemoembolizasyon olarak bilinen yöntemdir. Bu yöntem kapsamında karaciğer atardamarının içine ilaç verilir ve kitlenin büyümesi sınırlandırılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap