.
.

Karaca Eti Hangi Yemeklerde Kullanılır? Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Karaca Eti kebapta haşlamaya her yemekte kullanılır. Yağ orano düşük, demir oranı yüksektir. Faydaları vardır ama aşırı tüketim zararlı olabilir.

.
.

Karaca Eti

En küçük geyik türlerinden biri olan Karaca, narin vücudu ve çok hareketli olmasıyla hayranlık uyandıran bir hayvandır. Türk kültüründe önemli bir yeri bulunan karaca, geyik, dağ keçisi ve kurtla birlikte, mitolojimizin en kutsal ve simge canlıları arasında yer alır.

Yaşam alanları önceleri Kafkasya ve Anadolu’nun büyük bir bölümü olan karacalar, sonradan Avrupa’ ya da yayılmıştır. Türk nüfusun yoğun şekilde yaşadığı bölgelerde karaca popülasyonunun da yoğun olması, a av hayvanı olarak kullanılmalarına da sebep olmuştur.

Karaca eti günümüzde az olmakla birlikte tüketilen ve lezzetli bir et türüdür. Ülkemizde yaşadığı bölgelere göre farklı isimlerle anılan Karaca, bazı yörelerde ve daha yaygın olarak Ceylan olarak da isimlendirilir. Çok eski zamanlardan beri kullanılan ceylan ismi, kültürümüzün ürettiği tüm sanat türlerinde daha fazla ön plana çıkar.

Karacanın sırt, kaburga ve but bölümlerinden elde edilen karaca eti, çok çeşitli yemeklerde kullanılır. Sığır etine göre daha yumuşak ve aynı zamanda kuzu etine göre daha yağsız olan karaca eti, sığır ve kuzu etlerine göre siyaha yakın daha koyu bir renge sahiptir.

Avcılığın yoğun olduğu bölgelerde daha fazla tüketilen karaca eti, çeşitli özel kasaplar aracılığıyla temin edilebilir. Avrupa ve Orta Asya da daha yoğun şekilde tüketilen karaca eti, farklı kültürlerde değişik yemeklerde protein ve lezzet kaynağı olarak kullanılır.

.

Karaca Eti Nasıl Saklanır?

Tüm et türlerinin tazeyken tüketilmesi ve saklanması için belirli yöntemlere başvurulması zorunludur. Karaca etinin daha az bulunması ve kullanılması, Karaca eti nasıl saklanır? Sorusunun da sıklıkla sorulmasına neden oluyor.

Karaca etinin uzun süre saklanması gerekiyorsa, kesildikten hemen sonra, henüz tazeyken tuzlanması önemlidir. Bu uygulama sonrasında -18 ve üzeri sıcaklıklarda uzun süre muhafaza etmek mümkün olur. Bu türlü depolama da yaklaşık 10-12 ay arasında sağlıklı bir şekilde etin korunması mümkün olur.

Olağan saklama koşulları ise, diğer et türleri gibi buzdolabında ve 3-5 günü geçmeyecek süreler içerisinde olmalıdır. Etin doğru saklama koşullarında depolanması mümkün değilse, mutlaka tazeyken en geç 2 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir.

Karaca Eti Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Karaca etinin zaman içerisinde keçi, kuzu ve sığır gibi diğer besi hayvanlarına yönelen tüketimimiz nedeniyle daha az kullanılmaya başlanması, bu etle yapılan yemek türlerinin de unutulmaya yüz tutmasına neden olmuştur.

.

Karacanın etine bir şekilde ulaşıldığında, akla ilk gelen soru doğal olarak, Karaca eti yemeklerde nasıl kullanılır? Oluyor. Karaca etiyle yapılan ve dillere destan olmuş lezzetlere sahip yemeklerimiz, çok eski zamanlara uzanan bir geçmişe sahiptir.

Yahni, sote, kebap türleri, fırın yemekleri, tavada kızartma gibi yöntemlerle karaca etinden elde edilen çok lezzetli yemekler bulunuyor. Karaca etini pişirmek için salça kullanmak, etin lezzetini arttıran bir ayrıntıdır.

Bunun yanında eti yağlamak, lezzetini değiştireceğinden, tercih edilen bir durum değildir. Bunun yanında kullanım türüne göre, kullanmadan bir gün önce, süt ve tereyağından oluşan bir karışımda eti marine etmek, özel bir lezzete sahip olmasını sağlayacaktır. Karaca eti veya geyik eti de, kuzu ve sığır eti gibi hemen her kullanım türüne uygundur.

Karaca Etinin Faydaları

Et hepimizin bildiği üzere protein kaynağıdır. Günlük enerji tüketimimize en yüksek karşılığı sunan besinler arasında ilk sıralarda yer alır. Karaca etinin besin değeri de, diğer tüm et türleri gibi oldukça yüksektir. Lezzetiyle birlikte besin değerinin de yüksek olması, tercih edilen bir et olmasına neden olur.

Karaca etinin faydaları, gerek hayvana kültürümüzde duyulan aşırı sempati ve atfedilen kutsallık gereği, gerek sahip olduğu bileşenleri gereği, çok geniş bir çerçevededir. Yüksek proteine sahip olması, kas gelişimimiz, kemik gelişimimiz açısından olumlu katkılar sağlar.

.

Bağışıklık sistemimizin güçlenmesinden, hücrelerimizin yenilenmesine kadar pek çok olumlu katkı sağlayan karaca eti, yüz felci ve bağırsak sorunlarına karşı çok eski zamanlardan beri kullanılan bir geleneksel tedavidir.

Karaca Eti Nelere İyi Gelir?

Karaca etinde bulunan protein, demir başta olmak üzere bazı mineraller, çeşitli Vitaminler, vücudumuzun daha sağlıklı bir şekilde çalışması için çok önemli bileşenlerdir.

Bu sebeple karaca eti lezzetli oluşu ve besleyiciliğinin yanında, tüketildiğinde pek çok konuda destek sağlayacak etkilere sahiptir. Bu etkiler arasında bulunanlardan kısa bir liste hazırladık, Listemiz Karaca eti nelere iyi gelir? Sorusuna geniş bir cevap oluşturmak amacındadır.

  • Düşük yağ oranına sahip olması, diğer et türlerine göre daha sağlıklı bir et olmasına sebep olur, özellikle sporcular ve diyet yapanlar için iyi bir enerji kaynağıdır.
  • Yüksek protein değerleri, kas, kemik ve diş sağlığımız için önemli bir gıda olmasına sebep olur,
  • Yüksek demir oranına sahip olması, demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık sorunlarına karşı önemli bir destek olmasına sebep olur.
  • Karaca etinde bulunan çeşitli mineraller, vücudumuzun PH oranının korunması ve kimyasal dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.
  • Yüz felciyle birlikte, bağırsak sancılarına karşı tedavi edici etkileri, geleneksel olarak yüzyıllardır bilinir ve bunlara yönelik tüketilir.
  • Sığır ve Kuzu başta olmak üzere, diğer tüm besi hayvanlarına göre, hormonsuz ve ilaçsız büyüyen karacalar, bu sebeple doğal ve sağlıklı bir ete sahiptir.
  • Bileşenlerinde bulunan B Vitamini ve bazı diğer maddeler, kalp sağlığı açısından olumlu etkilere sahiptir.
  • Hücrelerin yenilenmesini sağlayan bazı maddelere sahiptir.
  • Omega-3 bulunan Karaca eti, beyin gelişiminde ve sağlığında da önemli katkıları bulunan bir gıdadır.
  • Bazı kanser türlerine karşı vücudumuzun korunmasında da önemli katkıları bulunur.

Karaca Etinin İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Çeşitli Vitaminler, mineraller, doymuş yağlar bulunan karaca eti, et türlerinin en sağlılıklarından biridir. Karaca Etinin İçindeki Vitaminler ve Mineraller, genel olarak besi hayvanı olarak yetiştirilen, koyun, sığır ve keçi gibi hayvanlara nazaran daha sağlıklı olmasını sağlayacak avantajlara sahiptir.

.

Doğal bir şekilde beslenerek büyüyen karacalar, bu sebeple, çeşitli ilaçlar ve hormonlardan uzak bir şekilde yetişirler. Bu durum etlerinin daha doğal ve lezzetli olmasının yanı sıra, daha sağlıklı tüketim özelliği oluşturmasına sebep olur.

Karaca eti, A, C, B-12, B-6 Vitaminlerine bol miktarda sahiptir. Bunun yanında fosfor, potasyum, demir, sodyum, gibi çeşitli mineralleri konusunda zengin bir içeriğe sahiptir. Bunların yanında kolesterol ve diğer et türlerine göre düşük ve doymuş yağlara sahiptir. Bunlardan biri Omega-3’ tür.

Karaca Etinin Kalorisi

Kalori miktarı diğer et türlerine göre oldukça düşüktür. Yaklaşık 100 gramlık bir karaca etinin kalorisi 160- 180 kalori civarındadır. Aynı miktardaki bir dana etinde bu kalori miktarı yaklaşık 2 katıdır. Dolayısıyla diyetlerde hem sağlıklı ve hem de az yağ oranına sahip olan karaca eti kullanımı, sık başvurulan bir yöntemdir.

Karaca Etinin Zararları

Her gıda türünde olduğu gibi, Karaca etinin zararları genelde aşırı ve sürekli tüketime bağlı olarak ortaya çıkabilir. Aşırı tüketim, diğer et türlerinde olduğu gibi Gut hastalığı başta olmak üzere, çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur.

.

Depolama koşullarına uyulması ve çok aşırı tüketilmemesi halinde, herhangi bir zararı bulunmaz. Et tüketmesi sağlık sebeplerine göre, uzman doktorlar tarafından tavsiye edilmeyen kişilerin, mutlaka doktorlarına danışarak tüketmesi gereklidir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap