Kara Lahana Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları Ve Zararları

Kara lahana, turşu yapımında ve yemeklerde kullanılır. Düzenli tüketimi bazı hastalıklara iyi gelir. Kararından tüketilirse faydası, fazlasında zararı vardır.

Kara Lahana

Kara lahana, turpgillerden olan kalın ve genişçe yaprakları olan, yaprakları kat kat ve koyu yeşil olan kış sebzesidir. Özellikle Karadeniz’de sıkça tüketilen, temel besin kaynağı olan lahana çeşididir. Yaz kış yenilebilen çok faydalı ve şifalı bir besin kaynağıdır.

Eski Yunanca dilinde yenilebilen meyve anlamına gelmektedir. Karadeniz Bölgesi’nde halk arasında bilinen isimleri kelem, pancar, pezüktür. Kara lahana nasıl bir bitkidir diye araştıran kişiler onun faydasına da rast gelecektir.

Bu yazımızda da kara lahanaya dair pek çok bilgiyi bulabilirsiniz. Buzdolabında nasıl muhafaza edileceğinden faydalarına, içeriğinde bulunan vitaminlerden zararlarına kadar detaylı bilgiye bu yazımızda ulaşabilirsiniz.

Kara Lahana Nasıl Saklanır?

Kara lahana nasıl saklanır sorusu ev hanımları için önemlidir. Kara lahanayı saklamak için buzdolabı poşetlerini kullanabilirsiniz. Yemeklik ve sarmalık olarak ayrı poşetlere koyabilirsiniz. Hafif haşlanmış olarak buzluğunuza yerleştirebilirsiniz.

Kara lahana sarma yaparken kullanabileceğiniz gibi başka türlü yemek yapımında da bu sebzeyi kullanabilirsiniz. Küçük parçalar halinde doğrayarak buzdolabında saklayabilir ve mevsimi dışında taze olarak tüketebilirsiniz.

Kara Lahana Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kara lahana yemeklerde nasıl kullanılır sorusuna verilecek cevaplar çoktur. Bu bitki sarmasından çorbasına kadar pişmiş ve çiğ olarak tüketilebilir. Doktorların tavsiyesi, insan vücuduna çok yararlı olmasından dolayı bu lahananın sık sık tüketilmesidir. Dünyada da kullanımı çok yaygındır. Ekim alanı da geniş olduğu için sofralardan eksik edilmeyen sebzelerdendir.

Kara lahana çorbası yapılan bir bitkidir. Vitamin deposu olan bu çorbayı özellikle kış aylarında tercih edebilirsiniz. Salata yapımında sıklıkla tercih edilir.

Kara Lahananın Faydaları

Kara lahana tam bir şifa kaynağıdır. Birçok faydası vardır. Ayrıntılı olarak inceleyecek olursak herkesin sorunlarını gidermede ya da önlemede kullanacağı sebzelerin başında geleceği anlaşılacaktır.

Karadeniz halkı tarafından sıkça kullanılsa da ekim alanının genişliği ve sağlığa yararlarından dolayı tüm dünyada sıkça tüketilen bir besindir.  İçindeki vitamanler ve düşük kalorisinden dolayı tercih edilen bir üründür.

Özellikle kara lahana kavurması Karadeniz yöresinde meşhur olan bir yemektir. Denenmesi gereken yiyeceklerden biridir.  Kara lahananın faydaları ayrıntılı incelenecek olunursa aşağıdaki maddeleri sayabiliriz:

·       Kara lahananın en önemli faydası bağışıklık sistemini güçlendirmesidir.  Hastalıklara karşı vücudumuzu zinde tutacak besinlerdendir. Metabolizmanın daha aktif çalışmasını sağlar.

·       Virüslere, hastalıklara karşı vücudu korur.

·       Bağışıklığı artırıcı yönü olan kara lahananın suyu da cildi ve saçların beslenmesini sağlar.

·       Ülsere iyi gelir. İç organları daha sağlıklı kılar. Yaraların hızla iyileşmesinde yardımcı olur.

·       Ayrıca kara lahana yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Lif değeri yüksek olduğu için sindirimi kolaylaştırır.

·       Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemikleri güçlendirir.

·       Depresyon ve stresin azalmasında yardımcı olur.

·       Bağırsakları çalıştırarak kabızlık sorununun ortadan kalkmasına yardımcı olur.

·       Haftada 2 kez yemek kara lahana kaslarının onarımını sağlar.

Kara Lahana Nelere İyi Gelir?

Kara lahana nelere iyi gelir diye araştıran kişiler için bu yazımız aydınlatıcı nitelikte olacaktır. Kara lahananın iyi geldiği durumları şöyle sıralayabiliriz:

·       Beyin hastalıkları

·       Karaciğer

·       Cilt onarımı

·       Rahat nefes alımı

·       Kolestrol

·       Kalp hastalığı

Kara Lahana İçindeki Vitaminler ve Mineraller

İri yapraklı olan kara lahana, beyaz ve kırmızı lahanaya göre bünyesinde daha fazla vitamin barındırır. A, K, C, B1, B2, B3, B6 vitaminlerine sahiptir. Vitamin deposudur. En sağlıklı yiyeceklerden biridir. Düzenli olarak sofralarımızda yer alması gereken bir sebzedir.

Kara lahana içinde bulunan vitaminler ile dünyanın en iyi K vitamini kaynaklarından biridir. K vitamini kanın pıhtılaşmasında etkili bir vitamindir. Tek bir lahana bardağı K vitamini için 7 kez BKA içerir.

Kara lahana mineral bakımından çok zengindir. Bunlar arasında kalsiyum, potasyum ve magnezyum bulunur. Ayrıca kara lahana tüketilmesi meme kanserine karşı savaşma da vücuda yardımcı olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.

Kara Lahananın Kalorisi

Kara lahana az miktarda yağ içerir ancak içindeki yağın büyük kısmı alfa linolenik asit adı verilen bir omega 3 yağ asididir. İçerdiği düşük kalori sayesinde en besleyici besinler arasında yer almaktadır. Kara lahana kalorisi araştırılan konulardan biridir. 130 gr pişmiş kara lahanada kalori miktarı 43 olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kara Lahananın Zararları

Kara lahana sarması, kavurması gibi pişirilen yemeklerde ve çiğ olarak salatalarda kullanılan mineral bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Birçok faydası olmasının yanında dikkat edilmesi gereken hususları da bulunur.  

Kara lahananın zararları da vardır. Kara lahana vücuttaki iyot emilimini azaltabilir, bundan dolayı haftada en fazla 3 kez tüketilmesi daha iyi olacaktır. Eğer fazla tüketilmesi durumunda lahanaya iyotlu tuz dökülmesi daha iyi olacaktır. Ayrıca kara lahana oxalates denilen maddeden çok az içerdiğinden bazı böbrek rahatsızlıkları, safra kesesi rahatsızlıkları olanlara kullanımı pek tavsiye edilmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap