Kalp Ritm Bozuklukları ve Çeşitleri Nelerdir

Kalp ritim bozukluğu teşhisi konulan hastaların bir kısmı için hayati bir tehlikeden söz etmek mümkün olabilir.
Ancak bir diğer kısmın hayatı boyunca…

Kalp ritim bozukluğu teşhisi konulan hastaların bir kısmı için hayati bir tehlikeden söz etmek mümkün olabilir.

Ancak bir diğer kısmın hayatı boyunca farkında olmadan bu durumla yaşayabilmesi ve herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşmaması mümkündür.

Kalp ritminde bozukluk olan kişilerin bu durumunun gayet olağan bir vaka olduğunu algılamakta fayda var.

Referans değerler göz önüne alındığında 1 dakikada 60 ile 100 arasında atan bir kalbe sahibiz. Bu durum farklı faktörler devreye girdiği zaman değişkenlik gösterebilir.

Ağır bir egzersiz yaptığımızda, yorulduğumuzda, korktuğumuzda kalp kasları daha fazla kasılır. Dolayısıyla kalbin elektriksel ritmi kayar.

Bazen bunu taşikardi olarak adlandırılan daha hızlı atması şeklinde gözlemleriz. Bazen ise durum daha değişken seyredebilir. Olması gerekenden çok daha az atar. Bu durum ise bradikardi olarak tanımlanır.

Bazı hastalarda her iki durumun görüldüğü düzensiz kalp ritim bozukluğu teşhis edilir. Buna göre belirli periyotlara bağlı kalmadan kalbin ritmi sürekli değişebilir. Örneğin hızlı atarken bir an için normalinden daha yavaş atmaya başlayabilir.

Kimisi için genetik olarak kalp kulakçığı ve karıncığı haricinde bir bağlantı kurulması başrol oynar. Kimisi için bu durum ciddi bir koroner rahatsızlığın göstergesidir.

Kalp sağlığı ve damarların verimliliği açısından muayene olmakta fayda vardır. Kalp ritmi bozukluğu tıbbi olarak Aritmi olarak adlandırılmıştır.

Kalp Ritim Bozukluğu Neden Olur?

 

Kalp ritim bozukluğu yaşayan hastaların birçoğu için farklı tanılara rastlamak mümkündür. Dediğimiz gibi bunun genetik yani doğuştan gelen bir durum olma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

“Ailesinde Aritmi öyküsü” bulunan kişilerin mutlak suretle kontrollerini aksatmamasını tavsiye edebiliriz.

Elektriksel bir sistem olarak düşünebileceğiniz kalbimizin belirli bir düzeni vardır. Bu düzen içerisinde kasılır ve vücudun kan devir daimini sağlar.

Dolayısıyla fazla nabız alınması daha fazla kan basıncı anlamına gelebilir. Daha düşük nabız ise tam tersini ifade eder. Ayrıca beyinden gelen her sinyalin vücudumuza yön verdiği bilinir.

Burada sinüslerden gelen sinyalle kalbin elektriksel haritası her seferinde çizilir. Eğer bu sinyal dışında tetikleyici bir faktör varsa kalbin atışı 100’ü geçebilir.

1.    Kalp Ritminde Bozukluğa Sebep Olan Rahatsızlıklar

Genetik kalp hastalığı
Kalp yetmezliği
Kalp büyümesi
Kalp krizi ve kriz nedeniyle ortaya çıkan tahribat
Akciğer rahatsızlıkları
Tiroit bezlerinin fazla veya az çalışması
Hamilelik
Anemi
Potasyum düşüklüğü
Mineral yetersizliği
Diyabet
Hipertansiyon
Stres

2.    Kalp Ritminde Bozukluğa Neden Olan Sinir Sistemi ve Sinyal İletimiyle İlgili Problemler

Elektriksel sinyal iletimini engelleyen faktörler
Fazladan elektriksel sinyaller oluşması
Elektriksel sinyallerin karıncık ve kulakçık harici bir yol belirlemesi

3.    Kalp Ritminde Bozukluğa Sebep Olan İlaçlar ve Alışkanlıklar

Sigara kullanımı
Nikotin bağımlılığı
Alkol kullanımı
Kafeinli içecekler
Amfetamin ve muadili uyarıcılar
Kirli hava koşulları
Bitkisel besin takviyeleri
Sinir sistemine etki eden ilaçlar
Aritmi ilaçları
Depresyon gibi durumlarda kullanılan ağır ilaçlar

Kalpte Ritim Bozukluğunun Çeşitleri

Kalp ritminde bozukluk teşhisi konulmadan önce uzman bir hekim tarafından muayene olmanız gerekir. Çünkü kalp ritminde bozukluk sanıldığı gibi tek bir vaka ile sınırlı kalmaz.

Birçok türü olduğu gibi birbirinden ayrı etkiler gözlemlenebilir.

Ektopik Kalp Atışı

Ektopik kalp atışları fazladan atan kalp olarak tanımlanabilir. Örneğin stabil olarak nabzının 80 olduğunu varsayalım. Ancak ektopik atışlarla beraber bu 120’ye çıkıyor.

Önemli sorunlara yol açmamasının sebebi ise artçı deprem gibi olmalarıdır. Çünkü bu ektopik kalp atışları kalbin kan pompalamadığı kasılmalardır.

Sinüs Taşikardi

Sinüs taşikardisi ile kalbinizde çok büyük bir ritim bozukluğu teşhis edilemeyebilir. Çünkü son derece muntazam bir sistematik düzene sahiptir. Yalnızca olması gerekenden biraz daha hızlı atar.

Sinüs Bradikardi

Çoğu zaman çok soğukta veya uyurken meydana gelebilecek durumlar arasındadır. Kalp ritminiz yine düzenlidir. Ancak bu kez olması gerekenden daha düşük nabız alınır.

Supraventriküler Taşikardi

Çoğu zaman anlık olarak hızlanan ve ciddi bir biçimde fark edilen kalp hızlanmasıdır. Bunun sebebi ise ekstradan elektriksel iletim yollarının var olmasıdır.

Akımın karıncık üzerine geri dönmesi gerekirken kulakçık üzerine döner.

Ventriküler Taşikardi

Normalde karıncıkların kanla dolması ve bir sonraki kasılma ile vücuda bu kanın ulaştırılması gerekir.

Ventriküler taşikardi vakası ise buna mahal vermeden hızlı bir biçimde kalbin tekrardan kasılması durumudur. Ciddi ve bir o kadar risk faktörü taşıyan durumlar arasındadır.

Atriyal Fibrilasyon

Tehlikeli bir tür olarak Atriyal fibrilasyon ile devam ediyoruz. Kulakçık üzerinden elektriksel akımın hızlıca geçmesi sebebiyle sürekli olarak kalbin kasılması söz konusu olur. Kalp için pıhtı oluşumunu tetiklediğinden ötürü tehlike faktörü devreye girer.

Ventiküler Fibrilasyon

Karıncık üzerinde tek bir nokta yerine birden fazla noktadan elektriksel akım geçer. Kalbin ritmik bir düzende atması ve kanın sorunsuz pompalanması bu şartlar altında mümkün olmaz.

Nabız kesilebilir, kalp durabilir, hayati bir risk oluşturma potansiyeline sahiptir.

Hasta Sinüs Sendromu

Bir süre hızlı atan kalbin daha sonrasında yavaş atmasına neden olur. Bunun kaynağı ise sinüs düğümünün olması gerektiği şekilde olmamasıdır.

Kalp Bloğu

Elektriksel akımın kulakçıklardan karıncığa akışında yaşanabilecek tüm iletimsel sorunları kapsar. Ölümcül bir risk oluşturabileceği gibi sorunsuz bir biçimde yaşama devam edilebilir.

Kalp Ritminde Bozukluk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kalpte ritim bozukluğu belirtileri için ciddi bir araştırma gerekebilir. Bunu çoğu insan kasıtlı bir doktor muayenesi ile öğrenmemektedir.

Çünkü halk arasında çarpıntı ya da benzeri kulplarla ritim bozukluğu tescillenmiştir. Kimse hayati risk oluşturabilecek bir noktadan söz etmez.

Kalbin hızlı atması
Kalbin yavaş atması
Nefes alıp verirken zorluk çekmek
Benzin atması
Yorgunluk ve halsizlik hali
Baş dönmeleri
Göğüs kafesinde ağrı
Bayılma ve bilinç kayıpları
Belli belirsiz şekilde kalbin teklemesi
Aşırı terleme

Kalp Ritminde Bozukluk Tedavisi

Kalpte ritim bozukluğu tedavisi için herhangi bir metot bulunmamaktadır. Daha doğrusu kap ritminde bozukluk tedavisi için herhangi bir mecburiyet bulunmamaktadır.

Tıbbi açıdan olası bir rahatsızlık olarak görülür ve sebepleri araştırılarak bunlara yönelik tedaviler uygulanır.

Amaç kişilerin uzun süre yaşamsal fonksiyonlarını sorunsuz devam ettirebilmeleridir.

Kanın pıhtılaşarak kalp veya sinirsel diğer yapılara zarar vermesini önlemek ve felç benzeri olumsuzlukları minimal seviyeye indirmek en önemli tedavi önceliğidir.

Bunun haricinde kalp ritminde yaşanan düzensizliği bitirerek daha sağlıklı bir koroner yapıya kavuşmasını sağlamayı amaçlar.

Eğer ciddi bir kalp ritminde bozukluk vakasıyla karşı karşıyaysanız duruma göre elektro şok tedavisi dahi uygulanabilir.

Genelde Aritmi ilaçları rahatsızlığı tetiklediği için geri planda kalır. Fakat tiroit bezinin fazla çalışmasından kaynaklanan bir kalp ritminde bozukluk söz konusu ise buna uygun bir tedavi yolu çizilir. EKG ve efor testine göre kalp piline başvurulabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap