Kalıtsal Hastalıklar Doğuştan ve Psikolojik

Kalıtsal Hastalıklar Doğuştan ve Psikolojik Anne ve babaların genlerinde var olan kalıtsal hastalıklar doğal olarak bebeğe de geçmektedir. Dünyaya gelecek olan bebek genlerini anne ve babadan aldığı için de birtakım benzerlik olabilmesi muhtemeldir. Bu benzerliklerden birkaçı da doğuştan gelen ve kalıtsal olan hastalıklardır. Bazı genlerin kusurlu olması sebebiyle ortaya çıkan kalıtsal hastalıklar, kuşaktan kuşağa geçmektedir. İstatistiklere bakıldığında dünya çapında her 30 kişiden 1 kişide kalıtsal hastalık görülmektedir.

Pek çok kalıtsal hastalık ilaç ve cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilirken bazılarının tedavisi bulunmaz ve kişinin yaşamını idam ettirebilmesi sağlanır. İlerleyen zamanlarda daha ciddi kusurlara sebep olmaması açısından bu hastalıkların önceden teşhis edilmesi gerekir. Birden fazla türü olan kalıtsal hastalıklar kategoriler halinde incelenir. Doğuştan gelen kalıtsal hastalıklar hakkında pek çok bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

Kalıtsal Olarak İncelenen Metabolik Hastalıklar

Vücudun tamamını ilgilendiren metabolik hastalıklar, farklı bulgular ile ortaya çıkar. Kalıtsal metabolik hastalıklar, enzimlerin ya da protein eksikliğinin neticesinde ortaya çıkarlar. Akraba evliliği durumu ülkemizde sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğu için metabolik kalıtsal hastalıklar da sıklıkla görülmektedir. Ne kadar erken teşhis konulursa, tedavi de o kadar etkisini gösterir bu nedenle ihmal etmemek gerekir.

Genetik olarak görülen metabolik hastalıklar, çok fazla bozukluğa sebep olmaz. Metabolik kalıtsal hastalıklar genel itibari ile zihinsel sorunlara yol açar. Ancak erken tanı konulursa çok ileri boyutta bir problem göstermez. Metabolik hastalıklarda çocuğa hastalığın aktarılması için hem anne hem babanın taşıyıcı olması gerekir. Aksi durumda ihtimaller daha düşüktür.  

Başka İçerik:  Süresiz Doğum Sigortası Ne Anlama Gelir?

Kalıtsal Hastalıklar Nasıl Teşhis Edilir?

Kalıtsal Hastalıklar Nasıl Teşhis Edilir?

Kalıtsak hastalıkların teşhisi merak edilen konular arasında yer alır. Yenidoğan bebeklerde bu hastalığın teşhisi çeşitli testler ile konulabiliyor fakat erken teşhis çok önemli olduğu için bebeği çok iyi gözetlemek gerekiyor. Kan tahlilleri, idrar tahlili MR görüntüleri, ultrason ve diğer tanı yöntemleri teşhis aşamasında oldukça gereklidir. İlaç ve cerrahi tedavinin yanı sıra diyet listesi de gerekli tedavi yöntemleri arasındadır. Diyet listesine kesinlikle uymalı ve gerekirse yaşam boyu verilen diyete göre beslenilmelidir.

Bir şekilde fark edilmeyen veya teşhisinde geç kalınan, tedavisi bulunmayan doğuştan gelen kalıtsal hastalıklar, ülkemizde diğer ülkelere oranla çok daha fazladır. Bu nedenle belirtilerin fark edilmesi esnasında, akraba evliliğinin yaşanması durumunda daha çok dikkat edilmeli ve hekim tarafından verilen direktiflere kesinlikle uyulmalıdır.

Kalıtsal Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?

Kalıtsal Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?

Kalıtsal hastalıklar kategorileri arasında metabolik hastalıkların yanı sıra psikolojik hastalıklar da yer alır. Bu hastalıklar günlük yaşantıyı ileri düzeyde etkiler. Psikolojik hastalıklar tıp dünyasında en zorlu hastalıklar arasındadır ve genetik olarak bir bağlantısının bulunup bulunmadığı bilim adamları tarafından araştırılmaktadır. Pek çok araştırma sonucu da psikolojik hastalıkların çoğunun anne baba tarafından aktarılan genler sebebi ile ortaya çıktığını ortaya koyar.

Kalıtsal olarak rastlanan psikolojik rahatsızlıklarda anormal gen bozukluklarının etkisi de sıklıkla araştırılmıştır. Son zamanlarda sık görülen bipolar bozukluk anormal gen bozukluğunun bir göstergesi olarak, son 3 yılda %15 oranlarında artış göstermiştir. Sık sık iki ayrı uç noktalarda farklı duygular yaşama olarak bilinen bu hastalık normalin dışındaki davranışlara sebep olur. Tedavi yöntemi de antidepresan ilaç kullanımıdır.

Diğer yandan antidepresan, stres, panik atak ve depresyon da genler yoluyla kişiye aktarılan hastalıklar arasında yer alır. Yaşamı olumsuz yönde etkileyen ve kişiyi içe kapanık olmaya iten bu hastalıklar erken teşhis edilirse kontrol altına alınabilir. Kendisinde herhangi bir psikolojik problem olduğunu fark eden bireylerin geç kalmadan bir danışmandan yardım alması ve bir an önce tedaviye başlaması gerekir.

Başka İçerik:  Kimlik Yenileme Hakkında

Genetik Hastalıkların Önüne Geçmek Mümkün müdür?

Dünya çapında görülen genetik hastalıklar, DNA’da bulunan kromozomlar ile alakalıdır. Bebeklerin genleri ortaya çıkarken hem anneden hem de babadan gelen taşıyıcı hastalıklar birtakım eksiklik veya kromozom sayısı ile ortaya çıkar. Günümüzde pek çok kişide görülen bu hastalıkların önüne geçmek ne yazık ki mümkün değildir. Ancak yine de hastalığın başlamasının ardından bir doktor tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Türkiye’de En Çok Rastlanan Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir?

Down Sendromu: İnsan DNA yapısında 1 tane fazla kromozom olması sebebi ile ortaya çıkar. Aynı tip yüz şekline sahip olunan bu hastalıkta kişisel eğitim ve fizik tedavi ile kişi hayata kazandırılabilir.

Hemofili: kanın pıhtılaşması olarak bilinen bu hastalık, vücudun kanın pıhtılaşmasını gerçekleştiren hücreleri üretememesi ile başlangıç gösterir. Bu kişilerin herhangi bir bölgesinde kanama gerçekleştiğinde ancak doktor müdahalesi ile kanama durdurulabilir, bu nedenle riskli bir hastalıktır.

Orak hücreli anemi: Kişide yer alan alyuvar biçimleri normalden farklı olarak hilal şeklindedir. Bu durumda alyuvarlar kanı gerektiği gibi taşıyamaz ve işlevini tam olarak yerine getiremez.

Renk körlüğü: Çok sık rastlanan kalıtsal hastalık olan renk körlüğü, pek çok kişide sonradan fark edilir. Mavi, kırmızı ve yeşil renk tonlarının tam olarak algılanmaması veya birbirine karıştırılması olarak bilinen bu hastalık herhangi bir tedaviye sahip değildir. Anne veya babada bu hastalık varsa %90 ihtimal ile çocukta da görülür.

Kalıtsal hastalıkların hayatınızı olumsuz yönde etkilememesi ve tedavisinin başarı ile sonuç vermesi için vakit kaybetmeden ilgili hekime giderek tedavi olmalısınız. Unutmamak gerekir, erken teşhis çoğu zaman hayat kurtarıcıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap