Kabız Yapan Yiyecekler

Kabız Yapan Yiyecekler olarak bilinen bir besin grubunun bulunduğunu söyleyebiliriz. Gündelik yaşantınızı çok fazla etkilemeyecek olan klasik bir kabızlığın çok uzun süreler devam etmesi iç yapıda tahrişe sebep olabilir.

Kabız yapan yiyecekler olarak bilinen bir besin grubunun bulunduğunu söyleyebiliriz. Aslına bakarsanız kabızlık bir bağırsak düzensizliği olarak nitelendirilip tıbbi açıdan da konstipasyon olarak tanısı konulan bir rahatsızlık türüdür.

Net olarak bir hastalık olmasa da bazı besinlerle dışarıdan ya da içeriden bağırsakların hareketsizliğinden sebep olan bir dışkı yapamama problemidir. İnsanların %20’sinin bu sorunu yaşadığı tahmin edilirken yedikleriniz, hareketleriniz ve bağırsaklarınızın sağlıklı çalışması bu durumu yaşama noktasında sizin için önem arz eder.

Kabız olduğunuzu anlamanın en kolay yolu tuvalete çıkış sıklığınızı kontrol etmektir. Eğer gün aşırı ya da haftada 3 defadan daha az tuvalete gidip ihtiyacınızı karşılıyorsanız kabız olduğunuzu söylemeliyiz. Normal bir insanın her gün ya da haftada en az 5 kez tuvalete çıkması gerekmektedir. Bu noktada kabızlık teşhisi içinse yukarıdaki standart belirlenmiştir.

Kabız yapan besinler arasında günlük tüketimimiz arasında bulunan birçok gıda ürününe rastlanabilmektedir. Bu yüzden de herkesin her an başına gelebilecek bir durumdur. Gündelik yaşantınızı çok fazla etkilemeyecek olan klasik bir kabızlığın çok uzun süreler devam etmesi iç yapıda tahrişe sebep olabilir.

Hatta uzun süre devam ettiği için taşlaşarak bağırsaklarda yer edinmiş olan dışkı kalıntıları tıbbi açıdan doğrulanmıştır. Bir süre devam eden kabızlığın geçmemesiyle beraber kabızlığa iyi gelen yiyecekler tüketmek, ardından ise doktorunuza başvurmak en mantıklı eylemdir.

Kabız Yapan Yiyecekler

Kabızlığa Ne Sebep Olur?

Kabızlığa hangi besinler sebep olur diye merak edenler için gündelik hayatınızda tükettiğiniz yiyeceklerin var olduğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla bu raddede hangi besinlerden uzak durulması gerektiği bilinmemektedir. Halk arasında bunun bilinmeyişiyle birlikte bilinçsizce tüketilen, fazla kaçırılan bazı besinler vücudun besin lifi dengesini de etkileyerek kabızlığa neden olur.

Ekmek

Hemen her öğünde mutlaka tükettiğimiz, kahvaltıdan akşam yemeğine öğünümüz ne olursa olsun yediğimiz beyaz ekmek kabızlığa sebep oluyor. Besin lifinin işlenmesiyle beraber yok denecek kadar az bir seviyeye inmesi kabızlığa en çok sebep olan etkenler arasına girmesine yol açıyor. İşlenmiş olan buğday ekmeklerinin tamamının bağırsak hareketlerini kısıtladığından emin olabilirsiniz. Hatta ekmek ürünlerinde işlenmiş besinlerden kaçınmak en doğrusudur.

Süt Ürünleri

Eğer yüksek yağ miktarına sahip olan süt ürünleri tercih ediyorsanız muhakkak kabızlık sorunu çekebilirsiniz. Çünkü aynı zamanda içindeki şeker miktarı da belirli bir seviyenin üzerinde olacaktır. Yağlı beyaz peynir ve diğer süt ürünleri kabızlık için davetiye çıkarmak anlamına gelebilir.

Çikolata

Çok yüksek düzeyde şeker içermesinin yanı sıra besin lifi yönünden de en zayıf yiyecekler arasındadır. Bu kabızlık için en önemli koşulların sağlanması anlamına geliyor. Günümüz şartlarında kabızlığa sebep olan besinler arasında ilk sırada çikolata yer almaktadır.

Kafein ve Kafeinli Ürünler

Doğrudan kafein içeren tatlılar tüketmeniz sizin için kabızlığa sebep olabilir. Aynı şekilde kahve gibi kafein miktarı bol içecekler bağırsak hareketlerinizi kısıtlayacağından muhtemel sonuç değişmeyecektir.

Dondurma

Hem süt içeriğinin hem de yağ ve şeker oranının çokluğu dondurma tüketiminin kabızlık ile sonuçlanmasını sağlayacaktır. Bu durumda da bağırsaklarınızı düzenleyici besinler tüketmeniz gerektiğini unutmayın.

İşlenmiş Gıdalar

Rafine edilmiş ya da işlenmiş gıdalar olarak bilinen, başta fast food ürünlerini kapsayan tüm besinlerin kabızlığa yol açtığı bilinir. Doktorlar tarafından da sürekli olarak önerilmesine rağmen bu tip gıdaların yoğun tüketildiğini görebiliyoruz. Çalışan insanların yemek aralarında ve hobi olarak sürekli aynı besinleri tüketmesi düzenli bir kabızlığın altın anahtarı oluyor. Hamburger, patates kızartması, pizza ve benzeri tüm yiyecekler bu grupta sayılabilir.

Kabızlığın Beslenme Dışında Bir Sebebi Var Mı?

Eğer günlük yaşantınızın arasında yeterli miktarda su tüketmiyorsanız kesinlikle kabızlık riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak sıvı tüketimi değil, su tüketimi olduğunun da altını çizmek istiyoruz. İçtiğiniz meyve suları, meşrubatlar, çay ya da benzeri sıvılar kesinlikle vücudun su ihtiyacını karşılamamaktadır. Hatta aksine daha fazla su tüketmenizi sağlayabilecek bir yapıya bürünebilmektedir.

Buna karşılık ilaç kullanan insanlarda kabızlık çok daha sık görülür. Ağrı kesiciler ve anti depresanlar bunların başında yer alırken anlık olarak aldığınız bir ilacın da yan etkisi görülebilir. Genel yapısı değişiklikler üzerine kurulmuş olmasının dışında bağırsak hareketlerinizin de belirli bir oranın altına inmesi bu sorunla karşılaşacağınız anlamına gelmektedir. Birçok insanın farkında olmadan bağırsakları yavaş çalışır ki bu durum ister istemez tuvalet ihtiyacının düzenli olarak karşılanmasını engeller.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap