Kabaran Kekin Sönmesini İstemiyorsanız Bu Detaylara Dikkat

Kabaran Kekin Sönmesini İstemiyorsanız Bu Detaylara Dikkat. Kek ilk bakışta çok kolay yapılabiliyor gibi dursa da büyük bir marifet istiyor. Bilhassa son dönemlerde pratik kek tariflerinin çıkmasıyla bu durum daha da gündeme gelmeye başladı.

Çünkü hamurundan pişmesine kadar tüm aşamalarda bazı püf noktaları öne çıkıyor. Çoğu zaman keki kalıba dökerken mükemmel bir kıvam yakalayabiliyoruz. Hatta pişme evresi başladığında da müthiş bir kabarma görüyoruz.

Sonrasında aldığımız sonuç ise sönmüş ve ufalmış olmasına rağmen içi tam pişmemiş bir kek olabiliyor. İşte tam bu noktada da konuklarımıza istemediğimiz bir sunum yapıyoruz.

Hatta güzel kabarmış bir kek sunacakken lezzetinden bile emin olamadığımız, dışı pişmesine rağmen içi hamur kalmış bir kek servis ediyoruz. Bu gibi sorunların yaşanmaması için kek hamurunun yapımından pişirmesine kadar bazı pratik bilgilere ihtiyacınız olacak.

Kekin Güzel Kabarması İçin Tüyolar

Kekin Güzel Kabarması İçin Tüyolar

Kabaran kekin sönmemesi ve daha güzel bakarması için tüyolar. En güzel kekleri yapabilmeniz için sürecin tamamına hakim olmanız gerekiyor. Tarifleri uygularken en mühim noktanın hamuru olduğunu söylemeliyiz.

Hamuru için uyguladığınız tarifte tüm malzemeleri doğru aralıklarda kullanmalısınız. Eğer sevdiğiniz için çikolatayı iki ölçüye çıkarıyorsanız sütü ve yumurtayı da çıkarmanız gerek.

Ayrıca kullandığınız malzemelerin tazeliği bu noktada ciddi bir etkendir. Çoğu tarifte yumurta ya da kabartma tozu kullanılıyor. Bu hem lezzeti hem de kekin olması gerektiği gibi kabarık olmasını sağlıyor.

Fakat yumurtanın bozuk çıkması, paketi açılmış bir kabartma tozunun kullanılması gibi unsurlar kekin sönmesine yol açabiliyor.

Tariflerde en önemli bir diğer püf noktası ise fırın sıcaklığı olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu zaman kek gibi besinlerin pişirilme aşamasında belli bir derece verilir.

Eğer kekin pişme derecesi 180 dereceyse sizin bu ısıyı sağlıyor olmanız gerek. Eğer fırınınızı 180 dereceye çekip direkt olarak keki içine atarsanız fırın ısınana kadar olan süreçte tüm kabarıklığını kaybedecektir.

Oysa fırını 20 dakika kadar önceden açmalı ve 180 dereceye getirmelisiniz. Isı tam olması gerektiği noktaya geldiğinde ise keki fırına verebilirsiniz.

Ayrıca bazı fırınlar ısıya ulaşıldığında kendisini kapatma moduna alır ve sonrasında tekrar çalışır. Bu durumda ısı sürekli olarak 120 ile 180 derece arasında oynar. Bu ani ısı değişimleri ise kekinizde kabarıklığın kaybolmasına yol açar. Fırınınızın kalitesi bir kekin ne kadar lezzetli olacağıyla doğrudan alakalıdır.

Pişirme evresi tamamlanana kadar fırının kapağını açmak önerilmez. Önünde cam kapağı olan fırınların tavsiye edilmesi bundan kaynaklanmaktadır. Tamamıyla pişene kadar kapağı açmamalısınız.

Ayrıca piştikten sonra da fırından hemen kek kalıbını çıkarmanız önerilmez. Bunun yerine ısı düşerken bir süre içeride kalması ve aniden oda sıcaklığına çıkmaması gerekiyor.

Bazen kek kalıbına koyulduktan sonra içinin hamur kalmaması ve daha iyi pişmesi için çatalla ya da bıçakla kek üzerine delikler açılabiliyor.

Bu delikler kekin kabarmasını engellediği gibi mevcut kabarıklığını da kaybetmesine yol açar. Kek üzerine 5-8 arasında kürdan kullanarak ufak delikler açabilirsiniz. Fakat daha kesici bir aletle daha büyük delikler açmak sönmesinin en temel nedenleri arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap