.
.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kabak çekirdeği, hem lezzetli hem de faydalı bir besindir. Uyku problemlerine iyi gelir. Her şeyde olduğu gibi fazlası zararlara neden olur.

.
.

Kabak Çekirdeği kalsiyum, demir, selenyum, D vitaminleri ve beta karoten bakımından oldukça zengin bir besindir. Halk arasında da yoğun bir şekilde tüketilen ve yemesi oldukça zevkli bu kuruyemiş içeriğindeki bileşenlerle insan sağlığı için bir çok olumlu katkıda bulunmaktadır. Gelin şimdi beraber kabak çekirdeğinin sağlığa olan faydalarını inceleyelim.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kabak çekirdeği yemesi oldukça zevk veren bir kuruyemiş olduğu kadar sağlık içinde tüketilmesi gereken besinlerden bir tanesidir. İçeriğinde yüksek oranda magnezyum, demir, çinko, manganez, K vitamini, B vitamini, B2 vitamini ve vücudun A vitaminine dönüştürdüğü beta karoten içeren kabak çekirdeği sağlığa birçok fayda sağlar.

Kabak çekirdeği içerisindeki magnezyum sayesinde kemik oluşumu için oldukça faydalı bir besindir. Magnezyum kemik yoğunluğunu artıran bir mineraldir. Bu nedenle özellikle kabak çekirdeğinin kadınlara faydaları menopoz sonrası dönemde osteoporoz yani kemik erimesi riskini azaltmasıdır.

Kabak çekirdeğinin faydaları kalp ve kalp sağlığı için de önemlidir. Fitosteroller ve omega-3 vücuttaki çoklu doymamış yağ asitleri LDL kolesterol yani kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesinde etkilidir.

Kabak çekirdeğinin içerisinde ki bu bileşenler aynı zamanda kanda pıhtı atması ve damar sertliği gibi kalp sağlığını tehdit eden rahatsızlıkların önlenmesine destek sağlayarak kalp krizi ve felç gibi hastalıkların risk oranını düşürür.

Kabak çekirdeği karbonhidrat oranı düşük ve bitki proteini açısından zengin bir besin olarak tip 2 diyabete karşı koruyucu etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar kabak çekirdeğinin aynı zamanda tip iki diyabetin neden olduğu komplikasyonları azalttığını ortaya koymaktadır.

.

Vücutta insülin miktarını düzenleyen ve diyabetin neden olduğu organ hasarlarına karşı koruyucu etkiler gösteren kabak çekirdeğinin faydaları arasında kan şekeri kontrolü de yer almaktadır.

Çinko ve demir bakımından da zengin olan kabak çekirdeği bağışıklık sisteminin güçlenmesinde faydalı bir rol oynar. Aynı zamanda antiviral özelliğe sahip olan kabak çekirdeği vücuda giren virüslerin ve mantarların yayılmasına karşı önleyici bir etkide bulunur. Aynı zamanda soğuk algınlığı ve gribe karşı da koruyucudur.

İçerisindeki antioksidan özellikleri sayesinde vücutta idrar söktürücü etki yapan kabak çekirdeği toksinlerin atılmasında da etkilidir.

Dolaşımı uyaran bu besin aynı zamanda karaciğer ve böbreğin de fonksiyonlarını da arttırır. Kabak çekirdeğinin böbreğe faydaları bunlarla sınırlı değil. Vücudu ürik asit ve diğer çeşitli toksinlerden de arındıran içeriği sayesinde böbrek taşı oluşumunda önleyici bir rol oynar.

Cilt yüzeyindeki hasarlı dokuların hızlı ve sağlıklı bir şekilde onarılmasına destek verir. Kabak çekirdeğinin cilde faydaları içeriğindeki yoğun A vitamininden gelir.

Kabak çekirdeğinin içeriğinde yüksek oranda bakır bulunmaktadır. Bu durumda vücuttaki kırmızı kan hücresinin sayısında artışın yaşanmasına ve bu sayede de damarlardaki oksijen geçişinin iyileşmesine katkı sağlar. Bunlara ek olarak da kabak çekirdeği  düşük sodyum oranı sayesinde kan basıncının düşürerek kalp sağlığına iyileştirici ve koruyucu etkilerde bulunur.

Kabak çekirdeği prostat sağlığının da korunmasında etkili olan bir besindir. Yalnızca kabak çekirdeği değil kabak çekirdeği yağı da prostat sağlığı için düzenli olarak tüketilmesi önerilen besinlerden bir tanesidir.

.

Ayrıca kabak çekirdeğinin sperme faydaları da bulunmaktadır. Zira düşük çinko seviyesi düşük sperm kalitesine neden olmaktadır bu sayede çinko açısından zengin olan bu besin, sperm kalitesine destekleyici etkilerde bulunmaktadır.

Kabak çekirdeğinin beyne faydaları da bulunmaktadır. İçeriğindeki yüksek çinko hafızanın güçlenmesinden yardımcı bir etkendir. Ayrıca kabak çekirdeği saç bakımı için etkilidir. Saçlara parlaklık ve güç kazandırır.

Kabak Çekirdeği Nasıl Tüketilmelidir?

Kabak Çekirdeği Nasıl Tüketilmelidir?
Kabak Çekirdeği Nasıl Tüketilmelidir?

Kabak çekirdeğinin faydaları özellikle çiğ olarak tüketildiği takdirde en yüksek verimde etki etmektedir. Kuruyemişçilerden satın almış olduğunuz kabak çekirdekleri maalesef ki uzun bir süre sıcak ortamlarda bulundukları için besin değerlerini kaybederler.

Bu nedenle sizler yemek için aldığınız kabakların çekirdeklerini kurutarak tüketirseniz daha yüksek oranda fayda sağlayabilirsiniz. Peki kabak çekirdeği nasıl kurulur? Kabak çekirdeklerini kurutmak oldukça basittir. Sıcak yaz aylarında kabağın içerisinden topladığınız çekirdekleri ılık su ile yıkayarak kabaklardan arındırın.

Sonra balkonda güneş almayan gölge bir köşede tepsi ya da bir örtünün üzerine sererek kolayca kurutabilirsiniz. Eğer havanın daha soğuk olduğu aylarda kabak çekirdeği kurutmak istiyorsanız evinizin kalorifere ya da sobaya yakın olan bir köşesine tepsilerin ya da bir örtünün üzerine kabak çekirdeklerini sererek kolayca kurtulabilirsiniz.

Kabak Çekirdeğinin Besin Değeri Nedir?

Kabak çekirdeği içeriği açısından oldukça zengindir. 100 gr kabak çekirdeğinin kalorisi ortalama 445 tir. 100 gr kabak çekirdeğinin içerisinde 18.5 gram protein, 53.7 gram karbonhidrat, 19.4 gram da yağ bulunmaktadır. Bu nedenle kabak çekirdeğini tüketirken kalorisinin yüksek olduğunu unutmamalı ve gün içerisinde tükettiğiniz zamanı ve miktarı ona göre belirlemenizi tavsiye ederiz.

Düzenli Olarak Bir Avuç Kabak Çekirdeği Yemenin Faydaları Nelerdir

Düzenli olarak kabak çekirdeği tüketildiği takdirde;

Düzenli olarak kabak çekirdeği tüketildiği takdirde
Düzenli olarak kabak çekirdeği tüketildiği takdirde

Kabak çekirdeğinin içeriğindeki çinko sayesinde kemik erimesi riski azalır. İçeriğindeki aminoasitler uykunun düzene girmesini sağlarken uyku kalitesini de arttırır. Antioksidan, sağlıklı lifler ve yağlar karaciğerin güçlenmesine katkı sağlar.

.

Kabak çekirdeğinin iskelete faydaları da oldukça önemlidir. Özellikle kemiklerin güçlü kalmasında yardımcı bu besin diş yapısının korunmasında da etkilidir. Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki enfeksiyonlarla savaşır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların önüne geçerken aynı zamanda vücudu iltihaplara karşı da korur.

Kabak Çekirdeği Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

●      Uyku problemlerinin azalmasını sağlar.

●      Göz ve cilt hastalıklarına karşı koruyucudur.

●      Metabolik rahatsızlıkların azalmasında, kalp ritminin korunarak tansiyonun dengelenmesinde faydalıdır.

●      Aktif mesane ve idrara çıkma semptomlarını azaltırken prostat hastalığına karşı önleyicidir.

●      Kabak çekirdeği soğuk algınlığı ve gripten korunulmasında faydalıdır.

●      Stres seviyesini düzenleyerek depresyona iyi gelir.

.

●      Mide, prostat, akciğer ve kolon kanseri gibi bir çok kanser türünde tedaviye destek verici özelliğe sahiptir.

●      Şeker hastalığı, kalp hastalığı ve obeziteye yakalanma oranlarının azalmasında etkilidir.

●      Kabak çekirdeği bağırsakta oluşan parazitleri yok eder ve böbrek taşı oluşumunu önler.

Kabak Çekirdeğinin Zararları Nelerdir?

Kabak Çekirdeği Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kabak Çekirdeği Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Azı karar çoğu zarar lafı kabak çekirdeği için de geçerlidir. Herhangi bir besinin çok fazla tüketilmesi yarardan çok zarara neden olabilmektedir. Kabak çekirdeğinin kalorisi yüksektir bu nedenle tüketilirken bu göz önünde bulundurulmalıdır. Aşırı ve bilinçsiz tüketmelerde kabak çekirdeği fazla kilo sorunlarına sebep olabilir.

Aynı zamanda aşırı tüketilmesi ishale de neden olabiliyor. Yağlı ve sivilceli cilt tipine sahip olan kişilerin de kabak çekirdeğini tüketirken dikkatli olmasında fayda var. Zira kabak çekirdeğinin zararları arasında fazla tüketildiği takdirde ciltte sivilce problemine neden olması da yer alıyor. Mide rahatsızlığı olan kişilerde kabak çekirdeği tüketirken dikkatli olmalı ve bir günde en fazla bir avuç yemeliler.

Hamilelikte Kabak Çekirdeği Zararlı Mıdır?

Kabak çekirdeğinin hamilelik sürecinde tüketilmesi anne ve çocuk sağlığı için olumsuz bir etkiye neden olmamaktadır. Aksine kabak çekirdeğinin içerisindeki protein, yağ ve mineraller sayesinde anne ve bebeğe faydalı bir besindir.

Özellikle de anne adaylarının yüksek bir enerjiye sahip olmalarını sağlayarak dinçlik ve rahatlık katan kabak çekirdeği yalnızca yüksek kalorileri ile aşırı tüketilmeli sonucunda kilo artışına neden olabilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap