İyot İçeren Yiyecekler

İyot İçeren Yiyecekler   Guatr hastalığı olarak bilinen ve tiroid bezlerinin aşırı derece büyümesiyle oluşan hastalığın en büyük sebebi iyot eksikliğidir…

Guatr hastalığı olarak bilinen ve tiroid bezlerinin aşırı derece büyümesiyle oluşan hastalığın en büyük sebebi iyot eksikliğidir. Halk olarak iyot içeren yiyecekler ve önemi hakkında çok büyük bir bilgiye sahip değiliz. Tiroid bezlerinin büyümesiyle beraber daha fazla salgılanan hormonlar vücudun dengesini de bozmaktadır. Ki iyot büyümenin sağlıklı bir biçimde sürdürülebilmesi için en önemli faktörler arasındadır.

Gün içerisinde almanız gereken iyot miktarı zannettiğinizden çok daha az olsa da bu besinleri tüketmememizden kayanlı olarak iyot eksikliği ortaya çıkmaktaydı.

Sağlık örgütleri tarafından ise iyot eksikliği ya da fazlalığı gibi durumların önüne geçilebilmesi adına tuzların içerisine ilave edilmesine karar verildi. Uzun yıllardan bu yana normal bir tuz satılmıyor. Tamamen iyotlu tuz satılsa da birçok kişinin bu konuda bilinçli olduğunu düşünmüyoruz.

Bunu hastanelerde iyot eksikliğine bağlı olan rahatsızlıklardan anlamak mümkün oluyor. Hatta son dönemlerde en yüksek normlara ulaştığını da görebiliyoruz. İyot içeren yiyecekler tüketerek gün içerisinde ortalama 0,00015 gram kadar iyot almamız vücudumuz için sağlıklı sınıra ulaşmamızı sağlayacaktır.

İyotlu Besinler Nelerdir?

Aslında günlük tükettiğimiz birçok gıdada yer almış olmasına rağmen miktar bazında tam manasıyla ihtiyacı karşılamayabiliyor.

Aynı zamanda işlenmiş gıdalar sebebiyle de iyot ihtiyacımızı bazı besin gruplarından sağlayamadığımızı söylememiz gerekiyor. Süt ürünleri iyot yönünden zengin olsa da şu sıralar ihtiyaçların karşılanmasında etkin rol oynayamıyor. Çünkü işlenmiş ya da rafine edilmiş peynir ya da alternatif süt ürünleri satışa çıkarılıyor. Daha uzun raf ömrü sağlanmış olsa da sağlığımız için gereken birçok minerali alamıyoruz.

Süt Ürünleri

Süt, peynir ve yoğurt doğal olduğu sürece vücudun tüm iyot ihtiyacını karşılayabilir. Çünkü yemeklerin yanında tüketeceğimiz bir tabak yoğurtta ortalama olarak 0,00010 gram iyot bulunur. Bu günlük ihtiyacımızın yarısından çoğuna eş değer gelmektedir. Aynı şekilde doğal peynir ve az yağlı süt ürünlerinde de aynı etki görülebilir.

İyotlu Tuz

Günümüzde sağlıklı yaşam için önerilen iyotlu tuzlar iyot alımının baş kaynağıdır. İhtiyacınız olan miktarın tamamını bu tuz sayesinde alabilirsiniz. Fazlası size zarar vermese de tuzun tüketimini de belirli bir oranın üzerine çıkarmamanız gerekir. Çünkü aşırı tuz tüketimi farklı rahatsızlıkları tetiklemektedir.

Balık ve Deniz Ürünleri

Her balık için geçerli olmasa da tuzlu su balıklarında iyot yönünden zengin bir içeriğe rastlanmaktadır. Haliyle balık tüketimini haftada iki öğüne çıkardığınızda ihtiyacınızı karşılamanız mümkündür. Tercihleriniz arasında ton balığı ve mezgit yer alabilir. Derin su balıklarında ya da soğuk suda yaşayan balıklarda da görülen iyot miktar açısından bir tık aşağıdadır. Karides gibi kabuklu deniz ürünlerinde de aynı miktarlarda iyot alımı sağlanmaktadır.

Meyve

Meyvelerde iyot çok fazla rastlanmayan bir mineralken Çilek bu noktada aradan sıyrılabiliyor. Ancak her gün tüketeceğiniz 15 çilek bile iyot ihtiyacınızın yaklaşık olarak %20’sine yakınını karşılıyor.

Sebze

Bazı sebzeler iyot yönünden zengindir. Bunların başında da kuru fasulye, ıspanak ve soya fasulyesi gelir. Aynı zamanda kabak ve pazı içinde benzer miktarlardan bahsetmek mümkündür. Sarımsaklı yemekler yemek, doğrudan sarımsak tüketmek iyot yönünden önemli kabul edilir.

İyot Beslenmede Önemli Mi?

İyot eksikliği olarak adlandırılan durum çoğu kişide guatr ile sonuçlanır. Ancak bu her birey için aynı reaksiyonun görüleceğine garanti vermez. Aynı zamanda iyot içeren yiyecekler arasında çok sayıda besin gündelik yaşantımızın vazgeçilmezleridir. Basit bir matematikle günlük ihtiyacınızı yarım çay kaşığı iyotlu tuz ile karşılamanız mümkündür.

Ancak iyot ihtiyacı içinde tuz tüketiminizi arttırmanız mantıklı bir eylem olmayacaktır. Bazı durumlarda iyot fazlalığının da yol açtığı tehlikeler mevcuttur. Direkt olarak büyümeyi etkileyecek, vücudun ve iskelet yapısının büyüme mekaniğini değiştirecek düzeyi mümkün kılacak durumlar söz konusudur. Düzenli ve yeterli miktarda iyot alımı sağlığınız için iyi bir adım olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap