İşten Ayrıldıktan Sonra Sigorta Geçerlilik Süresi

İşten Ayrıldıktan Sonra Sağlık Sigortası Geçerlilik Süresi İşverenler tarafından çalışanlar için her ay düzenli bir şekilde sigorta primi ödeniyor. Sigorta primi işveren tarafından düzenli bir şekilde ödendiği takdirde çalışanlar çalışma süresi dolduktan sonra ve gerekli koşulları sağladıkları durumunda emekli olabiliyorlar. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu sayesinde çalışanlar için sağlık güvencesi de sağlanıyor.

Sigortalı olarak iş yerinde çalışan bireyler ve emekli olan bireyler SGK tarafından sağlanan sağlık sigortasından faydalanıyorlar. İşten ayrılan ya da işveren tarafından çıkarılan SSK’lı olanlar, BAĞKUR’ lu olanlar ve devlet memurları belirli bir süre daha bu hizmetten faydalanıyorlar. Ancak sınırlı bir şekilde SGK tarafından sağlanan sağlık sigortasından faydalanmaları mümkün oluyor.

5510 sayılı kanun dahilinde çalışanın sigorta priminin yatırıldığı iş yerinden ayrılması ya da işten çıkarılması durumunda sağlık hizmetleri imkanlarından faydalanabiliyor. Ancak bu durum çalışan bireyin önceki çalıştığı iş yerinde ödenen sağlık primine bağlı olarak değişiyor.

Bazı koşulların sağlanması ile işten ayrılan çalışan sigortasız bir işte çalışıyorken ya da işsiz kalmışsa eski çalıştığı iş yerinin ödemiş olduğu primden faydalanabiliyor. İşten çıkarılan ya da kendi isteği ile işten ayrılmış olan kişi için işveren tarafından çalıştığı son bir yılın son 30 gününden az bir süre sigorta primi yatırılmış ise kişi SGK tarafından sağlanan sağlık sigortası imkanlarından faydalanamıyor.

İşten Ayrıldıktan Sonra Sağlık Sigortasından Faydalanmak 
İşten Ayrıldıktan Sonra Sağlık Sigortasından Faydalanmak 

İşten Ayrıldıktan Sonra Sağlık Sigortasından Faydalanmak 

İşten ayrılan ya da çıkarılan kişinin en az 30 günlük ödenmiş genel sağlık sigorta primi bulunuyorsa bu kişi işten ayrıldıktan sonraki 10 gün boyunca SGK tarafından sağlanan Genel Sağlık Sigortası kapsamında yer alan sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar.

Başka İçerik:  Bireysel Emeklilik Sisteminde Bilinmesi Gerekenler

Aynı zamanda çalışan için ödenen sigorta primi 30 gün değil de 90 gün ise o zaman işten ayrılan kişi iş yerinden ayrıldıktan sonraki 100 gün boyunca sağlık sigortası kapsamındaki imkanlardan faydalanabiliyorlar. Üstelik 90 günlük ödenen sigorta primi bulunan işten ayrılan kişilerin bu imkandan faydalanmaları için 90 günlük sigorta primimin aynı iş yerinden ödenmiş olması da gerekmiyor.

İşten Ayrıldıktan sonra Sağlık Sigortasından Kimler Faydalanıyor? 
İşten Ayrıldıktan sonra Sağlık Sigortasından Kimler Faydalanıyor? 

İşten Ayrıldıktan sonra Sağlık Sigortasından Kimler Faydalanıyor? 

İşten ayrılan kişiler çalıştığı dönemdeki ödenen sigorta primlerine bağlı olarak işten ayrılmaları sonrasında da belirli bir süre sağlık sigortasından faydalanabiliyorlar. Bu süreler sadece işten ayrılan kişi için değil aynı zamanda bu kişinin bakmakla yükümlü olduğu aile bireyleri için de geçerli oluyor. 

Gerekli koşulları sağlayan ve sürekli dolduran işten ayrılmış kişilerin işsizlik maaşı almıyor ve herhangi bir iş yerinde çalışmaya başlamamış ise bu kişinin eşi, çocukları, annesi, babası ve kendisi SGK tarafından sağlanan genel sağlık sigortasından belirli bir süre için faydalanabiliyorlar. Genel sağlık sigortası kapsamında sağlanan bu imkandan faydalanmak için kişinin çalıştığı dönem için kesinlikle en az 30 gün boyunca sigorta priminin yatırılmış olması gerekiyor.

İşten Ayrılanlar İçin Genel Sağlık Sigortası 

İşten ayrılan ya da çıkarılan bir çalışanın işten ayrıldıktan belirli bir süre içerisinde sigorta priminin yatırılmış olma şartı ile genel sağlık sigortasından faydalanma hakkı bulunuyor. Ancak bu süre zarfında sigorta primi yatırılmayan ve işten ayrılan çalışanlar bu imkandan faydalanamıyor.

Bu durumda ise kişi ilçe kaymakamlığına gelir testi için başvuru yapması gerekiyor. Gelir testi yaptıran kişilere yanlış beyanda bulundukları takdirde para cezası uygulanıyor. İşten ayrılan ya da çıkarılan kişiler için sigorta primi ödenmemiş ise kişi kendi sağlık sigorta primini dışardan da yatırarak sağlık sigortasından faydalanabiliyor.

Başka İçerik:  BES 2022 Yenilikleri Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap